پنجشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۵
موزه ملی مطبوعات ایران گنجینه‌ای گرانبهاست

موزه ملی مطبوعات ایران عصر چهارشنبه (2مرداد) همزمان با برگزاری آیین اختتامیه نهمین جشنواره فصلی مطبوعات و خبرگزاری‌ها با حضور سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد. وزیر ارشاد در این مراسم گفت: موزه ملی مطبوعات ایران گنجینه‌ای گرانبها است که تاریخ مطبوعات ایران اسلامی را به نمایش می‌گذارد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، همزمان با برپایی آیین اختتامیه نهمین جشنواره فصلی مطبوعات و خبرگزاری‌ها، موزه ملی مطبوعات ایران در محل دایمی خود واقع در منطقه جنوبی تهران، خیابان مولوی، خیابان صاحب جمع افتتاح شد.

سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم اظهار کرد: اکنون تمامی استان‌های کشور دارای روزنامه و نشریه هستند. خوشبختانه با تدابیر اندیشه شده، مطبوعات ایران در چهار سال گذشته بالاترین رشد کمی و کیفی را داشته است.

حسینی با بیان این‌که در برخی استان‌ها در چند سال گذشته شاهد افتتاح موزه‌های کوچکتر مطبوعات بوده‌ایم، گفت: امیداورم در تمامی استان‌ها این‌گونه موزه‌ها راه‌اندازی شود تا به این وسیله، گذشته مطبوعات استان‌ها نیز در معرض دید نسل امروز و آینده گذاشته شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به سابقه 170 ساله مطبوعات ایران اشاره کرد و از نمایندگان و رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج کشور خواست یک نسخه یا تصویری از نشریات قدیمی موجود ایران در خارج کشور را برای نگهداری به این موزه ارسال کنند.

حسینی با بیان این‌که مردم همه جای دنیا به تاریخ و پیشینه خود اهتمام می‌ورزند، گفت: امروزه حتی در کشورهایی که سابقه چندانی ندارند، اشیا و اسناد خود را با جمع‌آوری در موزه‌ها در معرض دید جهانگردان قرار می‌دهند.

وی افزود: هیچ چیز مانند موزه مطبوعات بار معنایی و موضوعی ندارد از این رو کشور ما که دارای میراث، تمدن و پیشینه گرانبهایی است، نیاز دارد به آن بیشتر توجه شود.

حسینی عنوان کرد: ارتباط دانشجویان دانشکده‌های خبر و ارتباطات و روزنامه‌نگاری با این‌گونه موزه‌ها در روند پژوهش و تحقیقات آن‌ها موثر است به‌گونه‌ای که این قشر قادر خواهند بود اظهارنظر بهتری داشته باشند.

وی با اشاره به سابقه دیرینه مطبوعات ایران گفت: برخی فکر می‌کنند که نشریات ما در گذشته به مدح سلاطین و پادشاهان می‌پرداخته است در حالی‌که این‌چنین نبوده و آن‌ها مسایل و مشکلات جامعه را به‌طور آشکار در نشریات خود مطرح می‌کردند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهمیت راه‌اندازی موزه ملی مطبوعات ایران گفت: این مکان اطلاعات مفیدی در حوزه تاریخ روزنامه‌های ایران، معروف‌ترین روزنامه‌های ایران، افکار و اندیشه‌های مردم و روزنامه‌نگاران معروف در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد.

حسینی توضیح داد: چندی پیش پیشنهاد شده بود که روزنامه طنز راه‌اندازی شود. ما نیز استقبال کردیم چرا که بسیاری از ضعف‌ها و آسیب‌ها را می‌توان در قالب طنز بیان کرد.

وی با بیان این‌که اکنون در کشور استعدادهای زیادی وجود دارند که باید شناسایی و شکوفا شوند، افزود: باید یک دبیرخانه‌ای تشکیل شود تا به جای بیان نقاط ضعف، تنها به بررسی و بیان نقاط قوت بپردازد و از افرادی که دست به تولید آثار فاخر زده‌اند، قدردانی شود.

محمد جعفر محمدزاده، معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی اظهار کرد: نسخ مطبوعاتی و اسناد و وسایل قدیمی مربوط با فعالیت‌های مطبوعاتی، اسناد گرانبهایی هستند که باید در معرض مشاهده و مطالعه همگان قرار گیرند.

وی عنوان کرد: در موزه ملی مطبوعات ایران، آثار و اسناد ارزشمند و با سابقه‌ای وجود دارد که می‌تواند فراراه پژوهشگران و محققان قرار بگیرد.

وی افزود: اسنادی که در موزه در معرض دید بازدیدکنندگان گذاشته شده است از روزنامه اطلاعات، مرکز اسناد، کتابخانه ملی، موسسه فرهنگی موزه‌ها، کتابخانه آستان قدس و گنجینه‌های شخصی افراد فراهم شده است.

محمدزاده در ادامه در سه بخش مجزا به تشریح عملکردها و دستاوردهای معاونت مطبوعاتی طی سه سال گذشته پرداخت. وی در بخش نخست که به بهینه‌سازی روش‌ها اختصاص دارد، به برقراری رابطه تعاملی و تلاش برای رویکرد تعادلی با هدف حفظ حقوق و حدود رسانه‌ها اشاره کرد و افزود: برای این‌که در فعالیت‌های مطبوعاتی به مرز تعادل برسیم باید حدود و حقوق مطبوعات را توامان با یکدیگر مورد توجه قرار دهیم.

معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به بحث هدفمند کردن پرداخت یارانه‌ها به‌عنوان یکی از شاخص‌های بهینه‌سازی روش‌ها اشاره کرد و گفت: اراده و تلاش معاونت مطبوعاتی در این دوره بر این بود که نظام پرداخت یارانه‌های مطبوعات در مسیر عدالت قرار گرفته و هیچ رسانه‌ای فارغ از شاخص‌های کیفی و کمی از دریافت یارانه محروم نباشد.

محمدزاده در بحث بهینه‌سازی روش‌ها به روند ارایه مجوزها اشاره کرد و افزود: سه سال پیش تعداد چهار هزار و 300 پرونده در نوبت دریافت مجوز بودند اما این روند با تعامل مثبت و خوبی که با هیات نظارت برقرار شد به‌روز رسانی شد و امروز متقاضیان می‌توانند در کمترین زمان ممکن مجوزهای لازم را دریافت کنند.

وی موضوع تصویب آیین‌نامه‌های ناظر بر فعالیت‌های مطبوعاتی را از شاخص‌های بهینه‌سازی روش‌ها عنوان و با اشاره به این‌که بیشترین آیین نامه‌ها در طول سه سال گذشته تدوین و تصویب شده‌اند، افزود: تدوین آیین‌نامه نظارت بر نشریات الکترونیکی، آیین‌نامه آگهی نامه‌ها، تعیین تعرفه آگهی‌های سالانه، اصلاح قانون جامع مطبوعات، اصلاح آیین‌نامه مالیات در حوزه مطبوعات و حذف مالیات بر درآمدهای مطبوعاتی از آیین نامه‌هایی محسوب می‌شوند که در سه سال گذشته، تدوین یا اصلاح شده‌اند.

محمدزاده در ادامه به تاسیس و راه‌اندازی سرای روزنامه‌نگاران ایران در تهران و شهرستان‌ها اشاره کرد و افزود: سرای روزنامه‌نگاران نه یک تشکل صنفی که یک فضای فرهنگی است که برای روزنامه‌نگاران سراسر کشور مهیا شده است.

وی در ادامه گفت: این سرا دارای یک نشریه رسمی، یک پایگاه خبری و اطلاع‌رسانی و واحد انتشاراتی برای چاپ کتب و نشریات است. برگزاری جشنواره فصلی مطبوعات در 10 دوره، چاپ و انتشار کتاب مطبوعات ایران و کتاب مطبوعات استان‌ها (انتشار یک کتاب در هر استان)، تاسیس دفتر نمایندگی در استان‌ها را از جمله فعالیت‌ها و دستاوردهای این سرا به شمار می‌آیند.

معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تاسیس دانشگاه خبر توسط سرای روزنامه‌نگاران ایران گفت: این دانشگاه از مهر ماه سال جاری از میان روزنامه‌نگاران و علاقه‌مندان به این حوزه در دو رشته روزنامه‌نگاری و روابط عمومی دانشجو می‌پذیرد.

وی با اشاره به جشنواره فصلی مطبوعات توضیح داد: جشنواره فصلی مطبوعات و خبرگزاری‌ها با هدف توسعه کیفی مطبوعات در پایان هر فصل برگزار می‌شود که در روند برگزاری به میزان قابل توجهی به توسعه کیفی مطبوعات منجر شده است.

محمدزاده به تشریح برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی پرداخت و گفت: در کنار نمایشگاه مطبوعات که به صورت سالانه برپا می‌شود، نمایشگاه‌های نشریات تخصصی نیز برگزار شد که از آن جمله می‌توان به نمایشگاه نشریات خانوادگی در شهریور ماه سال گذشته و نشریات تخصصی که در اسفند ماه سال گذشته برپا شد اشاره کرد.

محمدزاده در ادامه از برگزاری دومین جشن پیش‌نگاران مطبوعات ایران در مرداد ماه سال جاری خبر داد و گفت: سال گذشته در یک مراسم به یاد ماندنی از جلال رفیع، حسین قندی و مرحوم امیرحسین فردی، سه تن از چهره‌های مطبوعاتی که بیش از سه دهه از زندگی خود را صرف فعالیت‌های مطبوعاتی کرده بودند، تجلیل شد.

معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: با حمایت معاونت مطبوعاتی موسسه‌ای با عنوان دانشنامه مطبوعات ثبت شد و کار خود را آغاز کرد. در این موسسه بیش از 100 نفر از صاحبنظران تاریخ و دانش ارتباطات به تدوین و ثبت بیش از 170 سال تاریخ روزنامه‌نگاری می‌پردازند.

وی در ادامه به برگزاری پنج دوره تربیت مدرس روزنامه‌نگاری، انتشار بیش از 120 کتاب در حوزه روزنامه‌نگاری و ارتباطات توسط دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها، اداره کل مطبوعات داخلی و سرای روزنامه‌نگاران ایران و تلاش این معاونت در حوزه تولید محتوای بومی اشاره و بیان کرد: در گذشته اغلب آثار منتشر شده یا ترجمه‌ای یا مبانی نظری آن‌ها از متون غربی اخذ شده بود اما مجموع کتاب‌هایی که با محوریت بومی‌سازی آثار منتشر شده است به 120 جلد کتاب می‌رسد که قابل مقایسه با هیچ دوره‌ای نیست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط