کتاب «اجتماع محلی و حکومت محلی» پاسخ میدهد
اجتماعات محلی کوچک چگونه در حاکمیت محلی نقشآفرین باشند؟
«اجتماع محلی و حکومت محلی» اثر مشترک علیرضا مرادی و هاشم واعظی است که به بحث و بررسی توسعه و کاربرد اجتماعات محلی به عنوان ابزاری برای حکومت در سطوح محلی پرداخته است.-
کتاب «اجتماع محلی و حکومت محلی» مهمترین مزیتها و موانع پیشرو برای حرکت به سمت یک حاکمیت محلی با توجه به تجربههای کشورهای مختلف را بیان کرده است. نسبت بین حاکمیت ملی و محلی، نحوه گردآوری و استفاده از آمارهای محلی و موانع شهری برای حاکمیت شهری نظیر فقر از مهمترین مباحث این کتاباند.
مولفان «اجتماع محلی و حکومت محلی» مشارکت مردم به عنوان رکن اصلی سیاستگذاریهای شهری و حرکت به سمت حاکمیتی محلی با مشارکت همه گروههای مردم را ترسیم و آن را تنها مسیر ممکن برای مبارزه و حل بحرانهای شهری در جوامع مدرن امروزی معرفی کردهاند.
این اثر در 13 بخش با عنوانهای بررسی ظهور و سقوط اجتماع محلی؛ از دیدگاه تطبیقی و تاریخی، پیوند محلی؛ عملکرد حکومت محلی و رضایت از دموکراسی در آرژانتین، چگونه سیاستگذاران اطلاعات عملکردی را به کار میبرند؟ تحلیل تجربه حکومت محلی نروژ، حضور بخش مذهبی در توسعه اجتماع محلی، حکومت محلی و تمرکز زدایی از سیاستهای بازتولید شهر در هلند و شاخصهای عملکرد حکومت محلی در اروپا: مطالعه اکتشافی، تنظیم شده است.
به اعتقاد پدیدآورندگان این اثر، آرمانشهر، از دیرباز موضوع تفکر گروه بسیاری از اندیشمندان بوده است. آنان علاوه بر اینکه درباره ویژگیهای آرمانشهر مطالبی نوشتهاند، در این زمینه که چگونه شهر آرمانی صورت تحقق مییابد نیز سخن راندهاند. بررسی و تحلیل در این زمینه، بیانگر تفاوتها و شباهتهاست. نکته قابل تامل، شباهت دیدگاه و اتفاق نظر درباره اصل «مشارکت» شهروندان در اداره امور محلی در قالب اجتماعات و تشکلهاست؛ به همین دلیل، به موازات پیشبرد مباحث مربوط به آرمانشهر، بحث درباره سازوکارهای شکلگیری و فعالیت تشکلها و اجتماعات محلی، اهمیت و جایگاه خاص خود را دارد.
با وجود اتفاق نظر درباره نقش سرنوشتساز مشارکت اجتماعات محلی، موانع بزرگی در راه مشارکت وجود دارد که به طور مختصر میتوان گفت یا بستر مشارکتجویی وجود ندارد یا راه مشارکتپذیری هموار نیست. سازمانهای مدیریت شهری اگر بتوانند بر موانع مشارکتجویی و مشارکتپذیری چیره شوند، گام بلندی به سوی تحقق شهر آرمانی برداشتهاند.
همچنان که این کتاب تاکید دارد، مولفههای موثر بر «مشارکتجویی» شهروندان متنوعاند اما مهمترین آنها «رضایت»، «اعتماد»، «احساس تعلق» و «هویت» شناخته میشوند. از سوی دیگر هنگامی که درباره مهمترین مولفههای «مشارکتپذیری» کنکاش میشود، وجود روح «مردمسالاری» و باور داشتن کارگزاران به اهمیت واسپاری امور مردم بدانها بیشترین اهمیت را دارد. چنانچه چنین باوری در تمام سطوح و اجزای سازمان وجود داشته باشد، ساختار مدیریتی و اداری آن سازمان به سمت استقرار سیستمهای مشارکتی پیش میرود.
سازمانی که بتواند نظامهای خود را بر این اساس تنظیم کند، با ایجاد روند مشارکتی و دخالت مردم در تصمیمگیریها و سرنوشت شهر، نوعی مشروعیت از جانب شهروندان دریافت میکند و بدین ترتیب، چالشهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را به کمترین میزان کاهش میدهد.
«پیشنهادهایی برای پژوهشهای آینده» پایانبخش این کتاب است. مولف با ذکر مسیر پژوهشی که طی کرده، مسیرهای آینده را برای محققان این حوزه معرفی میکند.
نخستین چاپ کتاب «اجتماع محلی و حکومت محلی» را انتشارات تیسا با شمارگان هزار نسخه در 590 صفحه به بهای 16 هزار تومان منتشر کرده است.
نظر شما