همزمان با بیست و یکمین دوره هفته کتاب صورت گرفت
افتتاح تالار دیجیتالی مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان
قاسم سیاسر، معاون مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان سیستان و بلوچستان با اشاره به افتتاح تالار رقمی( دیجیتالی) مرکز اسناد و کتابخانه ملی این استان گفت: پایگاه دیجیتالی این مرکز با اتصال به درگاه رقمی مرکزی در تهران، امکان دسترسی به 25میلیون صفحه دیجیتالی شامل سند، کتاب، پایان نامه، نسخ خطی و نشریه را برای پژوهشگران استانی فراهم کرد.-
وی با اشاره به افتتاح تالار دیجیتالی مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان سیستان و بلوچستان گفت: این تالار امروز ( 26 آبانماه) با حضور عباس نخعی، معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار سیستان و بلوچستان و علی اکبر صفیپور، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افتتاح شد.
معاون مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان درباره مزایای راهاندازی تالار دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی در استان ها گفت: بسیاری از محققان و پژوهشگران به دلیل دانشگاهی بودن استان مجبور بودند برای استفاده از منابع مورد نیاز خود به تهران سفر کنند اما با راه اندازی این مرکز با هدف ارتقای سطح پژوهش در استان ها، اکنون مشکل دسترسی به منایع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این استان بر طرف شد.
سیاسر با بیان اینکه در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بخشی به نام تالار رقومی وجود دارد که متولیان آن مسوول تبدیل متون کاغذی به نسخه های دیجیتالی هستد، اظهار کرد: این متون که شامل کتاب، نسخه های خطی، پایان نامه هستند با رعایت حق مولف و کپی رایت اسکن می شوند و استانها از طریق اتصال به درگاه رقمی مرکزی کتابخانه ملی در تهران، از این منابع استفاده می کنند.
وی درباره دستیابی به منابع دیجیتالی بومی این مرکز از سوی محققان و پژوهشگران گفت: تلاش می کنیم با اسکن منابع موجود در این مرکز محققان بتوانند از منابع بومی و محلی شامل کتاب های چاپی، نسخه های خطی و اسناد این استان هم بهره مند شوند اما به دلیل محدودیت نیروی انسانی، نمی توان زمان دقیقی برای آن تعیین کرد.
سیاسر درباره تعداد منابعی که اکنون در مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان سیستان و بلوچستان وجود دارد، عنوان کرد: مرکز اسناد این استان 30 خرداد ماه سال 1372 افتتاح شد و از سال 1382 با ادغام مدیریت اسناد و کتابخانه ملی، بخش کتابخانه ای هم به این مرکز افزوده شد. این مرکز اکنون 79 نسخه خطی، 45 کتاب چاپ سنگی و بیش از چهار میلیون برگ سند و بیش از 120 هزار جلد کتاب چاپی دارد.
وی با اشاره به اهدای دو کتابخانه شخصی مرحوم پرواز و کتابخانه تخصصی و وقفی ایرانشناسی مرحوم ایرج افشار گفت: کتابخانه شخصی مرحوم پرواز با 40 هزار عنوان کتاب و سند سال گذشته به این مجموعه اهدا و اضافه شد اما به دلیل کمبود فضا هنوز 10 درصد از کتابهای اهدایی این مرحوم وارد مخزن نشدند.
وی افزود: کتابخانه تخصصی ایرانشناسی مرحوم ایرج افشار با 15 هزار جلد کتاب و همچنین منابع غیر کتابی، مجموعه وقفی دیگری بود که چهار سال پیش به این مجموعه اضافه شد که شرط ویژه استفاده از این کتابخانه وقفی، امانت کتابها در داخل سالن است.
معاون مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان سیستان و بلوچستان درباره خدمات این مرکز اظهار کرد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی این استان دارای بخش های اسنادی، آرشیوی، کتابخانه ای، نسخ خطی و چاپ سنگی، آرشیو شفاهی است. بخش مرمت اسناد و نسخ خطی در یک فضای مجزا اکنون در مرحله آماده سازی است و زیر ساخت های آن فراهم شده است.
وی همچنین درباره صدور مجوز هایی مانند فیپا و انجام اموری مانند واسپاری در مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان سیستان و بلوچستان گفت: این مرکز اکنون به صورت استانی برای ناشران فیپا منتشر می کند و به دلیل محدود بودن ناشران، عملیات واسپاری به این مرکز به خوبی صورت می گیرد.
نظر شما