دوشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۴
وحدتی‌نسب: مردم باستانشناسان را با جویندگان طلا اشتباه گرفته‌اند!

حامد وحدتی‌نسب، باستانشناس و استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه تربیت مدرس می‌گوید: بيشتر مردم باستانشناسان را با جويندگان طلا و متخصصان دايناسورها اشتباه می‌گيرند و درک درست و واقعی از ادوار باستانی ايران ندارند. اين وظيفه باستان‌شناسان است كه با نگارش كتاب در سطوح مختلف اين آگاهی را به جامعه منتقل کنند.-

وحدتی‌نسب، استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه تربیت مدرس درباره کمبود کتاب در حوزه میراث فرهنگی برای مخاطب عام به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گفت: تالیف كتاب با موضوعات میراث فرهنگی و آثار باستانی و تاریخی، اهميت ميراث فرهنگی در شكل‌گيری شخصيت فردی و اجتماعی افراد، نقش باستانشناسی و تاريخ در پيدايش هويت اجتماعی، تخريب آثار باستانی و تاريخی به مثابه يک آسيب‌شناسی اجتماعی می‌تواند در این زمینه راهگشا باشد و نیازهای مخاطب عام را پاسخ دهد. همچنین می‌تواند نقش مهمی در آگاهی دادن به افراد جامعه درباره اهمیت میراث فرهنگی کشور از ابعاد مختلف ایفا کند. 

این باستانشناس با بیان این‌که شکل ظاهری کتاب‌های میراث فرهنگی نیز نقش مهمی در جذب مخاطب عام دارد، بیان کرد: شكل ظاهری و قيمت کتاب در كنار محتوا نقش مهمی در جذب مخاطبان دارد. يک كتاب هر قدر هم مطالب خواندنی را دربرگیرد، اگر فاقد صفحه‌آرايی و شكل مناسب باشد، خواننده را دل‌زده و خسته می‌کند. در كنار اين مسایل قيمت يكی از عوامل تعيين‌كننده به‌ویژه در وضعيت نامطلوب اقتصادی امروز كشور است. 

وحدتی‌نسب در پاسخ به این سوال که علاوه بر کتاب کدام رسانه‌ها باید در فرهنگ‌سازی در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی به باستانشناسان کمک کنند، اظهار کرد: صدا و سيما، به‌ویژه سيما می‌توانند در اين زمينه نقش بسيار كليدی ایفا کنند. همه ما با تيزرهای آموزشی ناجا درباره رانندگی صحيح و كپی نكردن فيلم‌ها آشنا هستيم. مطالعات جامعه‌شناختی نشان داده كه بُرد اين تيزرها به‌ویژه  نزد كودكان بسيار بالا بوده و نقش عمده‌ای در كاهش برخی نابسامانی‌های اجتماعی در اين حوزه‌ها داشته است. با توجه به این موضوع، می‌توان با تهيه تيزرهای مشابهی به تقبيح تخريب آثار باستانی و تاريخی پرداخت. 

نویسنده کتاب «پیدایش انسان» با اشاره به این‌که حفاظت و حراست از میراث فرهنگی کشور وظیفه تمام ایرانیان است، گفت: حفاظت از میراث فرهنگی کشور که مبین هویت ملی و فرهنگی ایرانیان است برعهده تمامی علاقه‌مندان به فرهنگ و تاريخ ايران زمين است چرا که حفاظت از فرهنگ يک وظيفه ملی محسوب می‌شود. البته در این میان نقش سازمان میراث فرهنگی و باستانشناسان از همه مهم‌تر و پررنگ‌تر است.

این استاد دانشگاه درباره نقش نویسندگان در آگاهی دادن به مردم در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی و جلوگیری از تخریب این آثار گفت: نويسندگان می‌توانند در جرايد كثيرالانتشار، مجله‌ها و همچنين در كتاب به تبيين موضوع بپردازند و این مساله را آسيب‌شناسی کنند.

وحدتی‌نسب با اشاره به کمرنگ بودن بعد آموزشی کتاب‌های حوزه باستانشناسی و میراث فرهنگی عنوان کرد: در حوزه باستانشناسی برخلاف تاريخ داستان‌های عامه‌پسند بسيار محدود منتشر شده‌اند كه این موضوع از نيازهای اين رشته برای ارتباط بيشتر با توده مردم است. بيشتر مردم درک نادرستی از ادوار باستانی ايران به‌ویژه درباره پيش از تاريخ دارند. 

وی ادامه داد: اين وظيفه باستان‌شناسان است كه با نگارش كتاب در سطوح مختلف اين آگاهی را در جامعه تسری بخشند. به‌عنوان مثال می‌توان کتاب‌هایی با محتوای جذاب برای دانش‌آموخته‌های ديگر رشته‌ها كه علاقه‌مند به باستانشناسی هستند مانند پزشكان و مهندسان نوشت. همچنين می‌توان برای گروه‌های سنی متفاوت با نثر و ادبيات مناسب كتاب‌هايی را در زمینه باستانشناسی به رشته تحرير درآورد. 

حامد وحدتی‎نسب، متولد ۱۳۵۲ دارای دکترای انسان‎شناسی پیش از تاریخ از دانشگاه ایالتی آریزونا و پسادکترا از دانشگاه آلبرتای کانادا در باستانشناسی مولكولی است. وی استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه تربیت مدرس، استاد و پژوهشگر مدعو در دانشگاه آكسفورد و همچنین نایب‌رییس انجمن علمی باستانشناسی ایران است. وحدتی‌نسب تاكنون بیش از ۴۰ مقاله علمی به زبا‎ن‎های فارسی و انگلیسی نوشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها