یکشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۸
معرفی «مبانی تاریخ هنر» با استفاده از نظریه‌های فیلسوفان

کتاب «مبانی تاریخ هنر» نوشته گرانت پوک و داینا نیوئل با ترجمه مجید پروانه‌پور، درباره مباحثی چون دیدگاه‌های نظری اندیشمندان و فلاسفه درباره هنر است و برخی از سرفصل‌های آن مانند وضعیت هنر در اینترنت تاکنون در کتاب دیگری مطرح نشده‌اند.

پروانه‌پور به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: کتاب «مبانی تاریخ هنر» یک منبع صرف تاریخی نیست؛ در اصل این کتاب Art history است و نه History of art. این دو مفهوم با هم تفاوت دارند. 

وی افزود: این کتاب فاقد مباحثی مانند «چگونگی پیدایش هنر» است و در آن نظریه و فلسفه و موضوعاتی چون نحله‌ها و سبک‌های فکری در تاریخ هنر و همچنین دیدگاه‌های نظری متفکران درباره هنر، بیشتر به چشم می‌خورد. 

پروانه‌پور در ادامه درباره دیدگاه‌های اندیشمندان مطرح شده در کتاب «مبانی تاریخ هنر» گفت: مباحث کتاب از چیستی هنر و تاریخ هنر آغاز می‌شود و در ادامه از تفکرات کلاسیک درباره هنر و نخستین نظریه‌های فلسفی چون هنر به منزله تقلید سخن به میان می‌آید. در ادامه مباحث نیز به نظریه‌های مدرنیسم و پست‌مدرنیسم در هنر و مسائلی چون دیدگاه‌های مارکسیستی به مقوله هنر، فرمالیسم، نشانه‌شناسی پرداخته می‌شود.
 
این مترجم همچنین با اشاره به منحصر به فرد بودن کتاب «مبانی تاریخ هنر» بیان کرد: در موضوعاتی مانند تاریخ اندیشه‌های زیباشناختی و نظریه‌های فلسفی درباره هنر کتاب‌هایی منتشر شده و منابعی به فارسی موجود است، اما کتاب مبانی که رویکردهای فلسفی به هنر را مانند این کتاب، به مخاطب ارایه کند، پیشتر نبوده است. در واقع این کتاب حاصل تدریس نویسنده‌هایش در مقطع لیسانس در دانشگاه کنت، اپن یونیورسیتی و پژوهشکده هنر کورتولد است. 

وی همچنین اظهار کرد: برخی از سرفصل‌های کتاب از جمله بخش آخر آن یعنی «هنر و تاریخ هنر: وب‌سایت‌ها» که به وضعیت هنر در رسانه‌های مجازی پرداخته و انواع سایت‌های تخصصی هنر و موزه‌ها و گالری‌های آنلاین را معرفی کرده، پیشتر در هیچ کتابی منتشر نشده بود. 

پروانه‌پور در پایان گفت: این کتاب از مجموعه کتاب‌های «راتلج» است. ترجمه آن را از مهر 1390 شروع کرده و در اردیبهشت 1391 به ناشر تحویل دادم، اما به دلایلی انتشار آن تا به امروز به تعویق افتاد. 

«مبانی تاریخ هنر» نوشته مشترک گرانت پوک و داینا نیوئل، با ترجمه مجید پروانه‌پور با شمارگان هزار و 500 نسخه، 336 صفحه و بهای 16 هزار تومان از سوی انتشارات ققنوس روانه کتابفروشی‌ها شده است. 

مجید پروانه‌پور مترجم و ویراستار است. از میان ترجمه‌های منتشر شده او می‌توان به «فلسفه در شش ساعت و پانزده دقیقه» نوشته ویتولد گومبروویچ اشاره کرد. 

همچنین کتاب «معناسازی» اثر دیوید بوردول و ترجمه شاپور عظیمی نیز با ویراستاری پروانه‌پور منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها