چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۷
چاپ کتاب در حوزه فناوری هسته‌ای مستلزم سرمایه‌گذاری کلان است

مولف کتاب «ایران، انرژی و فناوری هسته‌ای» ضمن ابراز ناخرسندی از کمبود کتاب در حوزه فناوری هسته‌ای گفت: تالیف و چاپ کتاب در این حوزه، به عزم ملی و سرمایه‌گذاری در سطح کلان کشوری نیازمند است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)‌- صفحه بیستم فروردین‌ماه در تقویم ایرانی، به مناسبت دستیابی جمهوری اسلامی ایران به فناوری هسته‌ای، به «روز ملی فناوری هسته‌ای» مزین شده است. «ایبنا» به این مناسبت ضمن ارایه گزارشی کیفی، با مصطفی نورائیان، مولف کتاب «ایران انرژی و فناوری هسته‌ای» درباره سطح کمی و کیفی آثار موجود در این حوزه گفت‌وگو انجام داده است.

ضرورت تالیف کتاب درباره انواع منابع انرژی
مصطفی نورائیان، مولف کتاب «ایران انرژی و فناوری هسته‌ای» در این‌باره اظهار کرد: ایران کشوری حاصلخیز از نظر انواع منابع انرژی است، اما متاسفانه تعداد کتاب‌های این حوزه انگشت‌شمارند و همین تعداد اندک‌کتابی که در بازار نشر وجود دارد، جنبه آکادمیک دارند و بسیار سطحی و مختصر به این موضوع پرداخته‌اند. به‌طور مثال درباره انرژی باد، با وجود این‌که ایران یک کشور بادخیز است، فردی آن‌گونه که باید و شاید به‌صورت جدی در این حوزه دست به قلم نشده است. بنابراین، با توجه به این‌که دانش استفاده از منابع انرژی در سطح جهان توسعه یافته لازم است، از این علوم و فناوری بیش از پیش و به‌نحو احسن بهره‌مند شویم.

وی ادامه داد: در این راستا می‌توانیم با کشورهایی که در حوزه انواع منابع انرژی، مشترکاتی داریم، در تعامل باشیم و زمینه‌های سرمایه‌گذاری مشترک با آن‌ها و استفاده از دانش و فناوری آن‌ها را فراهم کنیم.

مولف کتاب «ایران، انرژی و فناوری هسته‌ای» در پاسخ به این سوال که «کتاب‌هایی با موضوع فناوری هسته‌ای که اکنون در بازار نشر موجودند، از نظر کیفی در چه سطحی قرار دارند؟» گفت: فناوری هسته‌ای در کشور ما یک فناوری جدید و به‌مراتب گران‌قیمت است. علت اندک بودن تعداد کتاب‌ها در این حوزه، سطح تکنولوژی منابع انرژی است. برخی منابع انرژی مانند انرژی هسته‌ای از سطح تکنولوژی بالایی برخوردارند، بنابراین دسترسی به آن‌ها سخت‌تر و نگارش درباره آن‌ها مشکل‌تر است. اما برخی منابع انرژی مانند انرژی فسیلی در سطح پایینی از تکنولوژی قرار دارند، بنابراین دسترسی به آن‌ها سهل‌تر و تحقیق، پژوهش و تالیف درباره آن‌ها آسان‌تر خواهد بود. 

نورائیان در پاسخ به این سوال که «برای بهبود سطح کمی و کیفی کتاب‌های حوزه فناوری هسته‌ای چه پیشنهادی دارید؟» گفت: یکی از محدودیت‌هایی که در حوزه انرژی در کشور ما وجود دارد، حمایت نشدن مولفان این حوزه از سوی ارگان، نهاد یا گروه ویژه‌ای است، بنابراین اگر فردی به‌صورت شخصی سرمایه‌گذاری نکند، نمی‌تواند کتابش را چاپ و منتشر کند.

وی با بیان این‌که باید در حوزه دانش سرمایه‌گذاری کلان صورت بگیرد، ادامه داد: ضرورت دارد به موضوع حمایت از مولفان حوزه فناوری هسته‌ای در سطح کلان پرداخته شود، تا مولفان بدانند و تشویق شوند که اگر کتابی را در دست تالیف دارند، ارگان ویژه‌ای وجود دارد که از آن‌ها حمایت کند.

مولف کتاب «ایران، انرژی و فناوری هسته‌ای» افزود: معتقدم در حوزه فناوری هسته‌ای باید کتاب به‌وفور تالیف و منتشر شود. کتاب‌ها باید به‌راحتی در اختیار عموم مردم قرار بگیرند. این امر مستلزم سرمایه‌گذاری در سطح کلان کشوری است. به‌طور مثال بهای مواد اولیه تولید کتاب به‌ویژه کاغذ در چند سال اخیر بسیار بالا رفته است. این موضوع در بهای کتاب‌ها و میزان خرید آن‌ها از سوی مخاطبان تاثیر گذاشته و حتی ناشران هم در برخی موارد قادر به تهیه کاغذ مورد نیاز خود نیستند. 

نورائیان در پایان گفت: حل مسایل مربوط به کتاب نیازمند عزم ملی است، تا مولف بتواند با آسودگی‌خاطر کتاب تدوین و تالیف کند و آن‌ها را در اختیار بازار نشر قرار دهد. 

گذری بر مزايای استفاده از انژری هسته‌ای
انرژی در جهان امروز يک عامل راهبردی است و اغلب كشورهای جهان به‌ویژه آن‌ها كه به دنبال اعمال اراده و قدرت خود بر ديگر كشورها هستند، از همين دريچه به مقوله انرژی می‌نگرند. 

سوخت‌های فسيلی مانند ذغال‌سنگ، مقدار قابل توجهی از انواع آلاينده‌ها مانند تركيبات كربن و گوگرد را وارد محيط زيست می‌سازند كه برای سلامت انسان زيانبار است. از سوی ديگر با توجه به افزايش مصرف برق و پايان‌پذير بودن منابع سوخت فسيلی به نظر می‌رسد، استقلال و استفاده از انرژی هسته‌ای بهترين گزينه موجود باشد. 

برای رسيدن به استقلال واقعی، بايد به سمت توليد فن‌آوری و علم رفت. البته اين روند بالطبع هزينه دارد. همه جای دنيا هم، اين‌گونه است. به هر حال هزينه رسيدن به تكنولوژی هسته‌ای با اين همه عظمت، كار و فعاليت همه‌جانبه متخصصان ايرانی و استفاده از تجربه كشورهای دارنده اين صنعت را طلب می‌كند. 

مقوله انرژی برای كشورهای سلطه‌طلب، نقش موتور محركه اقتصاد، توليد ملی و تعيين‌كننده جايگاه آن‌ها در نظام سرمايه‌داری جهان را دارد. همچنين تضمين‌كننده منافع و امنيت ملی آن‌ها است، برای كشور ما نيز چگونگی سامان‌دهی به سياست‌های بخش انرژی، نقش كليدی در فرآيند تحولات سياسی، اجتماعی و اقتصادی را داراست. بنابراین، ضروری است كه برای انرژی به‌ویژه نفت و گاز و به دنبال آن‌ها انرژی هسته‌ای، برنامه و استراتژی ویژه‌ای انديشيده شود.

انرژی هسته‌ای در حوزه‌های مختلف پزشکی، موزه‌ها، شناسايی کوچک‌ترين شکاف يا ناخالصی در مواد و موتور هواپيما و اتومبيل، پيشگيری از فساد زودرس محصولات کشاورزی و رشد گياهان کاربرد دارد. 

علم طب، شناخت خود را برای درمان و پيشگيری از بيماری اشعه وسعت داد و همزمان از اشعه به صور مختلف در تشخيص و درمان بيماری‌ها از جمله سرطان استفاده کرد. راديوتراپی جايگاه ويژه در درمان سرطان‌ها پيدا کرد و طب هسته به‌عنوان يک رشته تخصصی در پزشکی روز وارد شد.

برخی از تاليفات و ترجمه‌های حوزه فناوری هسته‌ای
ـ كاربرد فناوری هسته‌ای در گياه پزشكی/حسين اهری مصطفوی/ زلال کوثر، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای
ـ شكوه ملی در فناوری هسته‌ای/ محسن نصری/ حديث راه عشق
ـ مروری بر كاربردهای فناوری هسته‌ای/ رضا خزانه/ دفتر نشر فرهنگ اسلامی
ـ مبانی پزشكی هسته‌ای/ گرین وود، دبلیو.ان کاتینگهام/ دانشگاه فردوسی مشهد
ـ نانو كامپوزيت‌های پليمرـ سيليكات لايه‌ای/ سیدجواد احمدی، احمد محدث‌پور/ زلال کوثر، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای
ـ كاربرد ايزوتوپ نيتروژن -15 در حاصلخيزی خاك و تغذيه گياه/ میراحمد موسوی شلمانی/ زلال کوثر، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای
ـ پرتودهی مواد غذايی اصول و كاربردها/فاطمه فاطمی، حسین خلفی، محمد قنادی مراغه، ابوالفضل دادخواه (ویراستار)، فائزه رحمانی (ویراستار)/ مرکز کشاورزی و پزشکی هسته‌ای
ـ يادداشت‌های درسی مكانيک كوانتومی/ اکسل گروس، رضا قلی‌پور پیوندی (مترجم)، مهرداد محمدی (ویراستار)، امیدرضا کاکوئی (ویراستار)/ اندیشمند، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای
ـ برق هسته‌ای/ ایان هور ـ لیسی، ایوب بنوشی (مترجم)، محمدرضا کاردان (مترجم) / نورپردازان
ـ تروريسم هسته‌ای/ کیوان غنی کله‌لو، حسین میرمحمدصادقی/ خرسندی
ـ انرژی هسته‌ای/ کیت بدفورد، کریس آکسلید، سارا لوت، راب بودن، رضا کریمی (مترجم)/ قديانی
ـ انرژی هسته‌ای/ استفن چاپمن، نیگل ساندرز، مجید عمیق (مترجم)/ رسالت قلم
ـ نهضت ملی هسته‌ای/ كاظم غريب‌آبادی/ وزارت امور خارجه، موسسه چاپ و انتشارات
ـ مبانی فيزيک هسته‌ای/ والترارنست مایرهوف، محمدفرهاد رحیمی (مترجم)/ دانشگاه فردوسی مشهد
ـ نيروی هسته‌ای/ ليلی‌برات‌زاده (مترجم)/ کتاب مریم وابسته به نشر مرکز
ـ داستان انرژی هسته‌ای/ ای.اچ. چایلدز، محمدتقی معاونیان (مترجم، رابرت آیتون (تصویرگر)/ شورا
ـ فيزيک هسته‌ای/ حسین فراشباشی مسجد، جعفر گودرزی (ویراستار)/ ترانه
ـ مبانی داروسازی هسته‌ای/ محمد قنادی مراغه، رضا قلی‌پور پیوندی، علی بهرامی سامانی/ زلال كوثر
ـ حقوق هسته‌ای/ کارلتون استوبیر، الک بائر، نوربرت پلزر، ولفرام تونهوزر، اصلی عباسی (مترجم)/مجد
ـ انرژی هسته‌ای/ ایان گراهام، مجید عمیق (مترجم)، رضا عشر (ویراستار)/دلهام
ـ تكنولوژی پزشكی هسته‌ای/ کارن رامر، عباس علوی، نویده آقائی امیرخیزی (مترجم)/ افست گرافیک
ـ انرژی هسته‌ای/ سارا لوت، رضا کریمی (مترجم) / قديانی
ـ انرژی هسته‌ای/ جکی بال، استفان کوری، م. بورگان، ن. کوهن، و. الدر، شاهده سعیدی (مترجم) / فاطمی 


ـ سرگذشت انرژی هسته‌ای/ هیزل ریچاردسون، رضوانه سیدعلی (مترجم) / مدرسه
ـ چرخه سوخت هسته‌ای/ حسین طاهری (ویراستار)، محمد قنادی مراغه (زیرنظر) / زلال كوثر
ـ انرژی هسته‌ای/ سیدحامد خادمیان/ نشر شهر تهران
ـ فيزيک كوانتومی راكتورهای هسته‌ای/ آیزاک آسیموف، سیدمحمود محمودی (مترجم) / واژه
ـ شيمی هسته‌ای/ رضا ميرچی/ دانشگاه پيام‌نور
ـ مبانی فيزيک مهندسی هسته‌ای/ علی پذيرنده (مترجم)/ دانشگاه تهران
ـ بيوفيزيک و پزشک هسته‌ای/ فريده نوری/ يكتا
ـ آشنايی با علوم هسته‌ای/ رضا پورشمسی/ نيكوروش
ـ انرژی و انرژی هسته‌ای/ فروغ كشاورز/ محور
ـ سوخت راكتورهای هسته‌ای vver/ اصغر جانی‌پور، محمدرسول بهزادی/ دانشگاه صنعتی اميركبير
ـ ايران و دانش هسته‌ای/ موسسه فرهنگی هنری پویا نقش
ـ مبانی فيزيک پزشكی هسته‌ای/ آر. چاندرا، علی بایبوردی (مترجم)، حسین ساعدی‌پور (مترجم) / دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز
ـ آشنايی با فيزيک هسته‌ای/ کنت کرین، محمدابراهیم ابوکاظمی (مترجم)، منیژه رهبر (مترجم/ مركز نشر دانشگاهی
ـ فيزيک و راديوبيولوژی پزشكی هسته‌ای/ گوپال ساها، محمد افتخاری (مترجم)، عباس تکاور (مترجم)/ آييژ
ـ برنامه هسته‌ای ايران/ كاظم غريب‌آبادي/ وزارت امور خارجه
ـ كاربردهای صلح‌آميز انرژی هسته‌ای/ مهدی تولائی/ ابتكار دانش
ـ تابش‌های هسته‌ای، بهداشت و جامعه/ بیورن وال استروم، احمد شیرانی (مترجم)، فاطمه بکایی (مترجم)، رسول قنبری (مترجم) /موسسه علمی دانش پژوهان برین
ـ تاريخچه و تكنولوژی جنگ‌افزارهای هسته‌ای/ اشكان افرازه/ صادق هدايت
ـ ايران و مساله هسته‌ای/ داود غرایاق زندی (ويراستار)/ پژوهشکده مطالعات راهبردی
ـ مبانی و كاربرد دانش هسته‌ای/ مسلم صالحی/ جهاد دانشگاهی
ـ انرژی هسته‌ای به زبان ساده/ رسول محمودی، محمدرضا فتاحی/ نويد شيراز
ـ حقوق بشر دوستانه و صلاح‌های هسته‌ای/ نادر ساعد/ موسسه مطالعات و پژوهش‌های حقوقی شهر دانش
ـ آزمايشگاه فيزيک هسته‌ای/ علیرضا بینش، سعید محمدی/ دانشگاه پيام نور
ـ حاکمیت قدرت، یا، حاکمیت قانون؟، ارزیابی سیاست‌ها و اقدامات آمریکا در مورد معاهدات امنیتی/ کاظم غریب آبادی، شکوه السادات حسینی، نیکول دلر، آرجون ماکیخانی، جان باروز، سارا جوادی (مترجم)، سیدحسین حجازی (مترجم)/ موسسه مطالعات و تحقیقات بین‌المللی ابرار معاصر تهران
- انرژی هسته‌ای در ایران ابعاد حقوقی، سیاسی و فنی/ محمدهادی توکل پور/ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
- پرونده‌هسته‌ای ایران : سیر تاریخی و نظریه‌ها/حمید هاشمی/ پژوهشکده‌ مطالعات فرهنگی و اجتماعی
- تهدیدشناسی هسته‌ای، پیامدها و آثار/ پدیدآورنده مرکز آمادگی و فناوری‌های نوین دفاعی/ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح،
- س‍لاح‌ه‍ای‌ ه‍س‍ت‍ه‌ای‌ و اث‍رات‌ ن‍اش‍ی‌ از آن‌/ ن‍وی‍س‍ن‍ده‌ ل‌.و.م‍ک‌ ن‍ات‌؛ م‍ت‍رج‍م‌ ح‍س‍ی‍ن‌ س‍ل‍ی‍ق‍ه‌دوس‍ت‌؛ ب‍ه‌س‍ف‍ارش‌ پ‍ژوه‍ش‍ک‍ده‌ ع‍ل‍وم‌ و ف‍ن‌آوری‌ خ‍ودروی‍ی‌ گ‍روه‌ ص‍ن‍ای‍ع‌ زره‍ی‌ س‍ازم‍ان‌ ص‍ن‍ای‍ع‌ دف‍اع‌/ مصباح الهدی
- فناوری هسته‌ای، قدرت برتر همراه با نگاهی کاربردی به انرژی‌های نو/ حجت‌الله جمالی/ کعبه دل 


کلام آخر
واقعیت این است که کشورهای قدرتمند جهان، هرگز سربلندی و استقلال ایران را خواهان نبوده‌اند. نگاهی اجمالی به تاریخ گذشته نشان می‌دهد، هرگاه ملت ایران دست بر زانوهای خود زده و آماده انجام دادن تحولی عظیم شده، آن‌ها با شدت در مقابل ایران صف کشیده‌اند.

باور دستیابی کشوری از منطقه خاورمیانه، با وجود تحریم‌های طولانی‌مدت، به چرخه کامل سوخت هسته‌ای، آن هم با تکیه بر همت دانشمندان جوان داخلی، برای غرب تبدیل به کابوسی دهشتناک شده است، تا جایی‌که برای توقف فعالیت‌های غنی‌سازی ایران تاکنون قطع‌نامه‌های مختلف مانند 1737، 1696 و 1747 را در شورای امنیت سازمان ملل تصویب کرده‌اند.

با وجود تمام این تلاش‌های نافرجام قدرتمندان جهان، ملت ایران مانند ملی شدن صنعت نفت، دوران مبارزه با استبداد ستم‌شاهی و هشت سال دفاع مقدس، بر سر خواسته‌های خود پافشاری خواهد کرد تا به آن‌چه حق مسلّم مردم و سرزمینش است، دست یابد. ملت همیشه در صحنه ایران، اثبات کرد که اراده راسخ ملی ایرانیان در حوزه علوم پیشرفته روز دنیا نیز به ثمر خواهد نشست و حیات توأم با عزت، نتیجه شیرین پافشاری بر خواسته‌های به‌حق ایرانیان است.

هشت سال از نامگذاری روز ملی هسته‌ای در تاريخ بيستم فروردين می‌گذرد. تاكنون در حوزه فناوری هسته‌ای و انرژی اتمی، كتاب‌های زيادي در كشور منتشر شده كه البته به عقيده بسياری از كارشناسان، اين تعداد كتاب بسيار اندک است. عموم مردم برای آگاهی از وضعيت انرژی هسته‌ای و مصارف آن در كشور، نيازمند تاليفات كارشناسان و متخصصان اين حوزه هستند كه البته كتاب‌های اين حوزه محدود و بيشتر كتاب‌های تخصصی در سطح دانشگاهی نيز ترجمه‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها