عبدالجبار کاکایی در نشست خبری هشتمین جشنواره شعر فجر به «ایبنا» گفت: "گروهی از کتابها به دلایلی از جمله سلایق کارشناسان یا بوروکراسی متوقف شدهاند. آرزو دارم آماری از کتابهای توقیف شده به جشنواره ارسال شود. "
کاکایی در این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار «ایبنا» درباره اینکه امسال «در جشنواره امسال به کتاب شاعران جوان بیشتر پرداخته میشود یا شاعران پیشکسوت؟» گفت: معقول این است که شاعران با آثارشان ارزیابی شوند. فرایند چاپ کتاب پیچیده است و کارشناسان کتاب در سالهای قبل چاپ بسیاری از کتابها را متوقف کردهاند. در جشنواره امسال جایزه کتاب به بخش جنبی جشنواره تبدیل شده است. در آینده امیدوارم سعه صدر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سبب شود به جای آن که شاعران کتابشان را به جشنواره ارسال کنند، ما از چاپ همه آثار شعری ارزشمند مطلع باشیم.
دبیر هشتمین جشنواره شعر فجر در پاسخ به این سوال که «جشنواره هشتم در برخی موقعیتها محملی برای رفع توقیف بعضی آثار شد و آیا این فرایند در جشنوارههای آینده شعر و همین جشنواره هشتم هم ادامه خواهد داشت؟» گفت: گروهی از کتابها به دلایلی از جمله سلایق کارشناسان یا بوروکراسی متوقف شدند. آرزو دارم آماری از کتابهای توقیف شده به جشنواره ارسال شود. من آثار شاعرانی را که به جشنواره مراجعه کردهاند تک تک دنبال کردم و از مسوولان اداره کتاب خواستم تا آماری از کتابهای توقیف شده را عرضه کنند.
وی افزود: رویکرد کلی جشنواره امسال بر این قرار گرفت که صداهای دارای تشخص شعری را با توجه به میزان تالیفاتشان و بدون توجه به عقبه فکری آنان مرور کنیم. این فهرست بعد از رایزنی نهایی اعلام خواهد شد.
آقای کاکایی در فضایی کاملا دموکراتیک و با رأیگیری شورا انتخاب شده
در ابتدای نشست خبری جشنواره هشتم شعر عبدالجبار کاکایی از پوستر جشنواره هشتم رونمایی کرد. پس از مراسم رونمایی طراوتپور به بیان خلاصهای از روند عملکرد جشنواره شعر از آبان سال 92 اشاره کرد و گفت: شورای سیاستگذاری در سال 92 از وزارت ارشاد درخواست کرد که انتخاب دبیر جشنواره هشتم بر عهده شورای سیاستگذاری باشد. از این رو انتخاب آقای کاکایی در فضایی کاملا دموکراتیک و با رأیگیری شورا انجام گرفت.
آرزویی که بر زبان آقای جنتی هم جاری شد
کاکایی، دبیر جشنواره هشتم شعر نیز در ادامه این نشست گفت: آرزوی قلبی من این است که این جشنواره آخرین جشنواره شعر باشد که دولت آن را برگزار میکند. این آرزویی است که بر زبان آقای جنتی هم جاری شد. جشنواره شعر فجر باید به گونهای باشد که شاعران با توانمندی اصناف شعر و اتحادیهها آن را برگزار کنند و دیگر محدودیتهای دولتی وجود نداشته باشد.
وی افزود: در رسیدن به تصمیمهای مشترک عقلانیت و توجه به عقلانیت میتواند به ما کمک کند. شعار همگرایی و توجه به صداهای مختلف، شعاری بود که در این دوره از جشنواره بالید و رشد یافت. معتقدیم با سپردن تریبون به همه صداهایی که در چارچوب قانون به تولید اثر میپردازند، نباید دستگاههای دولتی را به سمت حمایت از یک اثر خاص سوق داد
شاعران مؤمن به انقلاب 57 همگی جزو شاعران انقلاب محسوب میشوند
شاعر مجموعه شعر «حبس سکوت» ادامه داد: آنچه در سالهای بعد از انقلاب به عنوان شعر عرضه میشود، فراوردههای بعد از انقلاب است و همگی شعر بعد از انقلاب تلقی میشوند. شاعران مؤمن به انقلاب 57 همگی جزو شاعران انقلاب محسوب میشوند؛ گرچه گروههایی در نیمه راه سعی کردند نگاه خود را تغییر دهند یا به نقد حاکمیت بپردازند. ملکالشعرای بهار، ایرج میرزا و بسیاری دیگر به رغم تنوع فکری، شاعران عصر مشروطه محسوب میشوند. تاریخ هم شاعران بعد از انقلاب را شاعران انقلاب مطرح خواهد کرد.
شاعر «با تو این ترانهها شنیدنی است» اضافه کرد: جلسات اتاق فکر با دعوت از نحلههای مختلف ادبی برگزار شد. در جلسات اتاق فکر مانند هر جلسه جدی ادبی دیگر کار به موضوعات سیاسی اجتماعی کشید. بدیهی است که یکی از نکات برجسته شعر امروز توجه به موضوعات اجتماعی بود. باید بگویم که برخی تحملشان کم بود و از کمیته علمی فاصله گرفتند و برخی با سعه صدر در ادامه راه به ما پیوستند
سعی کردهایم از همه صداها دعوت کنیم
کاکایی یادآور شد: کمیته علمی بحث درباره همگرایی را پیش برد و این موضوع را از طریق کارگاههای ادبی به سراسر کشور توسعه داد. در مجموع چشم اندازم نسبت به همگرایی مثبت است. ما به زودی کمیتههای داوریمان را تشکیل میدهیم و شاید تشکیل کمیته داوری تحقق این آرزو را به ارباب جراید نشان دهد. ما غیر از بخش رقابتی نمایش شعرخوانی در چهار شب در تهران نیز خواهیم داشت. سعی کردهایم با برنامه ریزیهای لازم در این چهار شب از همه صداهایی که دارای تشخصاند دعوت کنیم. کمیته علمی هم اکنون در حال آماده سازی این نامهاست. هر نامی که در محور خلاقیت دارای اعتنا باشد شعرخوانی خواهد کرد.
بهمنی و راکعی چه گفتند؟
محمدعلی بهمنی، شاعر و عضو شورای سیاستگذاری نیز گفت: آرزو دارم در هشتمین جشنواره شعر فجر همه زیر یک سقف و هم صدا با هم باشیم.
فاطمه راکعی نیز در بخشی از صحبتهای خود گفت: انتظار داشتیم در دولت اعتدال و تدبیر و امید اتفاقی فرخنده در عرصه فرهنگ رخ دهد که این رخداد در جشنواره شعر امسال به وقوع پیوست.
دو گفتمان شعری از نگاه سعید بیابانکی
سعید بیابانکی از دیگر سخنرانان نشست مطبوعاتی امروز گفت: ما در عرصه شعر دو گفتمان پس از انقلاب داشتیم. یکی گفتمان انقلاب و دیگری گفتمان مستقل. در دهه شصت شاعرانی در حوزه هنری حضور داشتند که به شاعران انقلاب موسوم بودند اما امروز برای شناخت شاعران و جریان شعر انقلاب نیاز به بازتعریف داریم. امروز 30 سال از انقلاب گذشته و تئوریهای نو به وجود آمده. در این سه دهه بیشتر به گفتمان انقلاب توجه شده. نظر ما در ابتدای آغاز به کار جشنواره این بود که گفتمان مستقل در شورا هم وجود داشته باشد. در کمیتههای علمی و بینالملل از حضور چنین چهرههای استفاده کردیم.
بیابانکی گفت: به گمانم باید قانون نشر جمهوری اسلامی ایران را بپذیریم. در سالهای آتی جشنواره باید به سمتی حرکت کند که اول از بدنه دولت جدا شود و میل به حضور در جشنواره از سوی گفتمان مستقل پررنگتر شود.
مساله یدالله رویایی از زبان دبیر جشنواره
عبدالجبار کاکایی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره حضور یدالله رویایی در جشنواره شعر فجر گفت: برای دعوت از رویایی رایزنی کردیم، ولی امسال از هیچ شاعر ایرانی خارج از کشور برای حضور در جشنواره دعوت نمیشود.
نظر شما