جواد اطاعت، استاد علوم سياسي دانشگاه شهيد بهشتي در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) درباره سه عنوان كتاب خود كه در سال 1392 به چاپ رسيدهاند و در بيست و هفتمين نمايشگاه بينالمللي كتاب ايران ارايه ميشوند، گفت: «مباني توسعه پايدار در ايران»، در سال گذشته با همكاري جمعي از استادان علوم سياسي، روابط بينالملل و اقتصاد تدوين و منتشر شده است.
وی افزود: این کتاب نتیجه کار گروهی پژوهشگراني مانند فرهاد دژپسند، استاد علوم اقتصادي دانشگاه شهيد بهشتي، علي دينيتركماني، پژوهشگر اقتصادي مركز مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني، محمود سريعالقلم، استاد روابط بينالملل دانشگاه شهيد بهشتي، مظفر فرخي، استاد برنامهريزي شهري دانشگاه شهيد بهشتي، وحيد محمودي، استاد اقتصاد دانشگاه تهران و بهروز هاديزنوز، استاد اقتصاد علامه طباطبايي است كه هركدام حداقل فصلي از اين كتاب را نوشتهاند.
نظريهاي درباره توسعه پايدار در ايران
اطاعت با بيان اينكه اين كتاب در سال گذشته از كتابهاي پرفروش نشر علم بوده است، درباره محتوا و بخشهاي مختلف «مباني توسعه پايدار در ايران» گفت: اين كتاب نظريهاي درباره توسعه پايدار در ايران است كه از سه مثلث يا بخش تشكيل شده است. «نظام تدبير و توسعه (فرهنگ سياسي يا توسعه به مثابه حكمروايي شايسته و سياست خارجي و توسعه)»، «سرمايهها و توسعه پايدار (سرمايه اجتماعي، سرمايه انساني و سرمايه مالي)» و «تمركززدايي و توسعه پايدار (تمركززدايي سياسي، تمركززدايي اداري- مديريتي و تمركززدايي اقتصادي)» سه مثلث اين كتاب را تشكیل ميدهند.
اين كارشناس مسايل سياسي، درباره كتاب ديگر خود با عنوان «ايران و نظام بينالملل» توضیح داد: اين اثر، عوامل منطقهاي و بينالمللي كشور ايران را با مسايل جهاني مرتبط ميكند و تعامل ايران و نظام بينالملل در دو سطح خرد و كلان مورد بررسي قرار ميگيرد. در سطح كلان در دو فصل، موضوع «رابطه ايران و آمريكا» و مساله «نفت و گاز» و ارتباطي كه اين منبع استراتژيك بين ايران و كشورهاي مصرفكننده و كشورهاي توليدكننده برقرار ميكند، تشریح میشود.
وي در ادامه با اشاره به مسايلي كه در سطح خرد مورد بررسي قرار ميگيرند، عنوان كرد: رژيم حقوقي درياي خزر، ديدگاههاي كشورهاي منطقه خزر و راهكارهايي براي تعيين خطوط مرزي دريايي از جمله مباحثي است كه در سطح خرد در اين كتاب به آنها توجه میشود. در بقيه فصول اين كتاب نيز مسايلي چون امارات عربي متحده و جزاير سهگانه ايراني، ايران و خطوط انتقال انرژي، هيدروپوليتيك هيرمند و ارتباط آن با ايران و افغانستان در مرزهاي شرقي ايران مورد واكاوي قرار مي گيرند.
ژئوپوليتيك نفت و سياست خارجي ايران
به گفته اطاعت «ژئوپوليتيك نفت و سياست خارجي ايران» سومين اثري است كه از سال گذشته تالیف شده و در آن مباحث نظري نظام ژئوپوليتيك جهاني پس از جنگ جهاني دوم بررسي میشود.
وي افزود: اين كتاب در دو بخش كلي «جايگاه نظام بينالملل دردوره دو قطبي(گفتمان استراتژيك)» و «جايگاه نظام بينالملل در دوره سلسله مراتبي كنوني (گفتمان ژئواكونومي)» با دو رويكرد سلسلهمراتبي غيردستوري و دستوري تنظيم شده است. جايگاه ژئوپوليتيك نفت در عرصه مناسبات بينالمللي، تحولات نفتي جهان پس از جنگ سرد (ژئواكونومي در برابر ژئواستراتژي)، جايگاه ژئوپوليتيك ايران پس از جنگ سرد و ژئوپوليتيك نفت و سياست خارجي ايران در دهه 50 و 80 شمسي (دو مقطعي كه درآمدهاي نفتي ايران افزايش چشمگيري پيدا كرده است) موضوعهایی است كه در اين اثر به آنها پرداخته شده است.
درباره نویسنده
جواد اطاعت متولد ۱۳۴۲ در شهرستان داراب، استاد دانشگاه شهید بهشتی است. وي كه دکتری علوم سیاسی خود را از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گرفته است، داراي مقالههای علمي و كتابهاي بسياري است. «پژوهشي در ژئوپوليتيك»، «تمركززدايي و توسعه پايدار در ايران»، «دموكراسي ايراني»، «ژئوپوليتيك و سياست خارجي ايران» و «مجموعه مقالاتي پيرامون توسعه سياسي» برخي از كتابهاي تاليفي وي بهشمار میآیند.
«قوانین و نظام انتخابات در دوران مشروطه»، «دلایل و روند تهاجم نظامی آمریکا به عراق در مارس ۲۰۰۳»، «استراتژی بی طرفی ایران در جنگ جهانی دوم»، «آموزش و توسعه»، «مشارکت سیاسی در نظامهای کثرتگرا»، «اندیشه سیاسی فارابی»، «ویژگیهای ژئوپولیتیک ایران در قرن بیستم»، «استراتژی بیطرف ایران در بحرانهای منطقهای و بینالمللی»، «استراتژی بیطرف ایران در بحرانهای منطقهای و بینالمللی» و «تعامل موقعیت جغرافیایی و تهدیدات احتمالی در تدوین استراتژی دفاعی جمهوری اسلامی ایران» برخي نوشتارهاي علمي وي هستند كه در نشريههای مختلف به چاپ رسيده است.-
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۶:۲۴
نظرات