شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۷
شهید مطهری منظم می‌نوشت و بحث می‌کرد

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به نقش آثار شهید مطهری در هدایت جوانان گفت: شهید مطهری منظم می‌نوشت و منظم بحث و فکر می‌کرد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ـ همزمان با ایام بزرگداشت مقام معلم و سالروز شهادت معلم بزرگ استاد شهید مرتضی مطهری، مراسم بزرگداشتی با همین عنوان امروز شنبه 6 اردیبهشت با سخنرانی دکتر مهدی محقق ــ رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ــ در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

محقق در ابتدای این نشست به نقل خاطراتی از شهید مرتضی مطهری پرداخت و گفت: من شهید مطهری را نزدیک به 70 سال است که می‌شناسم و از سال 1324 با ایشان آشنا هستم و البته خاطراتم درباره ایشان در کتاب حکمت مطهر به چاپ رسیده است. 

رئیس مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران ادامه داد: سال 1324 آیت‌الله بروجردی از پدر من نقاضا کردند که برای تدریس به شهر قم مشرف شوند و من نیز به همراه ایشان به قم آمدم. از آنجایی که ما اهل خراسانیم طلاب خراسانی مدرسه فیضیه و دارالشفا پای منبر پدرم می‌آمدند و در آن زمان یادم هست که این طلاب که شاید نزدیک به 16 نفر بودند بیشتر در اطراف طلبه‌اي مسن‌تر از خودشان جمع مي‌شدندکه بعدها فهمیدم شهید مطهری هستند. این طلبه‌ها در مشکلات علمي، مادی و معنوی خود به ایشان مراجعه می‌کردند.

محقق همچنین گفت: بعدها بیشتر با شهید مطهری محشور شدم و شاید نزدیک به 20 سال هر هفته در یک جلسه علمی در مدرسه سپهسالار (مدرسه عالي شهید مطهری) که افراد متعددی مانند دکتر معین، دکتر زرین‌کوب، علی‌محمد عامری، احمد آرام؛ محیط طباطبایی و ... در آن حضور داشتند به بحث و جدل درباره مسائل مختلف علمی و فرهنگی می‌پرداختیم.

این چهره ماندگار در بخش دیگری از سخنانش با بیان این‌که شهید مطهری در این جلسات درخواست دیدار با دانشمندان خارجی را داشتند، گفت: شهید مطهری از من خواستند در صورتی که دانشمند خارجی به ایران آمدند زمینه ملاقات با ایشان را فراهم کنم چراکه وی می‌خواست فکرش را توسعه دهد.

وی در همین باره اضافه کرد: من نیز چندین بار زمینه ملاقات ایشان با پروفسور ريموند پانیکار فیلسوف بزرگ هندی و پروفسور توشيهيكو ایزوتسو را در همین جلساتی که در مدرسه سپهسالار داشتیم فراهم کردم.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به سخنان پروفسور ایزوتسو پس از دیدار با شهید مطهری بیان کرد: ایزوتسو که خود نگارنده بیش از 10 عنوان کتاب به زبان فارسی است، طی دیداری که با شهید مطهری داشت گفت که "این روحانی‌ترین فضایی بود که من در عمرم به خود دیدم" و این سخن به دلیل بحث‌های طولانی بود که ایزوتسو با شهید مطهری داشت ضمن اینکه این استاد ژاپنی مؤلف کتاب‌هایی همچون «انسان و خدا در قرآن» بود که با خواندن کتاب‌های او متوجه عمق دیدگاه‌هایش می‌شدید.

وی درباره انگیزه شهید مطهری از سفرش به تهران گفت: ایشان می‌خواست تا علم خود را به جوانان عرضه کند. من زمانی که یادداشت‌های شهید مطهری را نگاه می‌کردم متوجه شدم که ایشان تا چه حد ذهن علمی دارند و من پیشتر این ذهن را در شهید بهشتی نیز دیده بودم. 

رئیس مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران یادآور شد: آخرین برخوردی که با شهید مطهری داشتم این بود که ایشان به من تلفن کرد و گفت شنیده‌ام کتاب «قبسات» میرداماد را چاپ کرده‌اید. گفتم: بله؛ حتی مقدمه انگلیسی هم دارد. گفت: من این کتاب را ندیده‌ام. من هم گفتم یک نسخه از آن را برای شما می‌فرستم؛ و از منشی‌ام خواستم این کار را انجام دهد. اما همان شب منشی‌ام با من تماس گرفت و گفت ایشان شهید شده اند.

وی تأکید کرد: شهید مطهری منظم می‌نوشت، منظم بحث می‌کرد و منظم فکر می‌کرد. وی با ارایه کتابهایش سهم بزرگی را در هدایت جوانان ایرانی داشت.

این استاد دانشگاه بخش دیگری از سخنانش را به دلایل انحطاط علم در ایران اختصاص داد و اظهار کرد: باید دلایل انحاط علمی در ایران بررسی شود. این‌که چرا در زمانی که اروپایی‌ها با استفاده از کتاب‌های ابن هیثم و سایر دانشمندان اسلامی تلسکوپ، عینک و ... می‌ساختند ما دانشمندان خود را تکفیر می‌کردیم!

وی ادامه داد: در حالی که در غرب کوپرنیک و کپلر به دنبال کشف اجرام آسمانی بودند ما سه رصدخانه بی‌نظیر در مراغه، سمرقند و استانبول داشتیم که به دست خود مسلمان‌ها ویران شد و حتی یک آجر از آن باقی نماند!

به گفته محقق، باید دلایل و چرایی این موضوع که امثال ابن سینا و فارابی ننگ عالم به شمار می‌رفتند از دل تاریخ بررسی شود.

وی در این باره توضیح داد: یکی از دلایلی که عربها این شخصیت‌ها را تکفیر می‌کردند این است که آن‌ها اصلاً چنین افرادی را در تاریخشان ندارند.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در پایان گفت: در حالی که در ابوظبی 30 جلد کتاب «ابن‌نفیس» ــ  طبيب نامدار سده 7 هجري ــ به چاپ می‌رسد ما در چاپ کتاب‌هایمان به دلیل گرانی کاغذ مشکل داریم که امیدوارم این مسایل حل شود.

محقق همچنین با اشاره به مراسم تجلیل از دکتر احمد پاکتچی در این برنامه اظهار کرد: ایشان مایه افتخار ماست و مقالات و کتاب‌های ایشان در دایرة‌المعارف اسلامی را مشاهده کرده‌ام. پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در تقدیر از ایشان از ما سبقت گرفت و البته ما نیز در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی از این دکتر پاکتچی تقدیر خواهیم کرد.

همچنین در پایان این مراسم که با حضور استادان، اعضای هیئت علمی و پژوهشگران برپا بود، از دکتر احمد پاکتچی قدردانی شد. 

شايان ذكر است: دكتر احمد پاکتچی، دین‌شناس و زبان‌شناس ایرانی، عضو شورای عالی علمی مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق و مدیر کنونی گروه نشانه‌شناسی هنر در فرهنگستان هنر است و رياست حلقه نشانه‌شناسی تهران را بر عهده دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها