دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۹
جامعه مدرن ما محصول صفویه است/ سخن از درد مشترکی به نام لودگی فرهنگی

ششمین نشست از سلسله نشست های «جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی» به کتاب «تغییرات اجتماعی در ایران» اختصاص یافت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر غلامرضا غفاری در بررسی این کتاب گفت: بررسی مقولات انقلاب،‌ توسعه و اصلاحات از نقاط قوت کتاب به‌شمار می آید. غفاری با اشاره به این‌که نویسنده کتاب در بررسی مفهوم توسعه به رفاه و در بررسی مفهوم انقلاب، عدالت را در نظر گرفته است و دموکراسی را لازمه اصلاحات عنوان کرده است، گفت: نیروهای انقلابی با بی‌عدالتی می جنگند و اصلاح‌طلبان در پی اصلاحات و دموکراسی هستند.

نگاهی آکادمیک به اجتماع
این دانشیار گروه برنامه‏‌ريزي و رفاه اجتماعي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران در ادامه نشست بررسی کتاب «تغییرات اجتماعی در ایران» با بیان این‌که در بحث توسعه،‌ مباحث سازمانی و ساختاری به ویژه در نظام مدیریتی مورد بحث است، اظهار کرد: داعیه نویسنده در این کتاب این است که که این سه مفهوم مدنظر سیاستمداران و رسانه‌ها بوده است. او می‌خواهد تا با نگاه متفاوت خود از جایگاه یک جامعه‌شناس آکادمیک این سه مفهوم را تبیین جامعه‌شناختی کند و آن ها را در سه قالب نظام مفهومی بررسی کند.

وی ادامه داد: این سه مفهوم و یا جریان، ‌التزامات معرفت‌شناختی و روش‌شناحتی خود را دارد و تلاش نویسنده این است تا خود را ملزم به نگاه جامعه‌شناختی کند.

غفاری با اشاره به این که تغییر در ایران امر مهم و البته خطیری است، اظهار کرد:‌ خطیر بودن امر تغییر با مجموعه پرسش‌هایی که از سوی نویسنده در کتاب مطرح می‌شود به خوبی مشخص است، همچنین نویسنده سعی کرده است در کتاب اندیشه خود را محدود کند.

این استاد دانشگاه،‌ ادامه داد: نویسنده در بررسی مفاهیم انقلاب،‌ توسعه و اصلاحات سه وظیفه برای خود تعریف کرده است که طی آن ابتدا در پی ارزیابی نظری و پیوستگی بین نظریه‌ها و رابطه اصلاحات و بحران‌های اجتماعی و جریان تغییرات اجتماعی در ایران است.



صفویه و مدرنیته ایرانی
غفاری در ادامه این نشست به دیدگاه‌های خطی و طیفی در کتاب اشاره کرد و گفت: به نظر ارمکی(نویسنده)، دیدگاه طیفی از قابلیت بیشتری در جامعه ایران برخوردار است به همین دلیل برای بررسی این دیدگاه سه خط سیری تاریخی،‌اسنادی و تطبیقی مورد توجه نویسنده قرار گرفته است.

این استاد در ادامه نشست«جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی» با اشاره به این که نویسنده جامعه مدرن ایرانی را محصول دوره صفویه می‌داند، اظهار کرد: نویسنده از دوره قاجار، ‌مشروطه، ‌پهلوی اول و دوم به سرعت گذشته و به انقلاب اسلامی و تغییرات آن زمان بیشتر پرداخته است.

غفاری خطاب به حاضران گفت: ‌آن‌چه که در این کتاب مهم به نظر می‌رسد این است که این سه جریان در کنار هم همزیستی دارند و در عین برخورداری از وجه اجتماعی دارای وجوه سیاسی نیز هستند.

همزیستی مشترک در ایران
نویسنده کتاب «تغییر اجتماعی در ایران» در ادامه بررسی کتاب خود گفت: مباحث توصیفی همچنان در ایران با مشکل مواجه بوده است،‌ دولت قبلی در‌صدد بود توسعه و اصلاحات را به حاشیه براند، اما این جریان ها در همزیستی با یکدیگر هستند. آزاد‌ ارمکی ادامه داد:‌ رفت و برگشت این سه نظام در جامعه ما منطق پیدا کرده است و همه از درد مشترکی به نام بی‌اعتنایی نسل جدید و لودگی فرهنگی حرف می‌زنند.

ششمین نشست از سلسله نشست‌های «جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی» روز گذشته با حضور دانشجویان و علاقه‌مندان در محل جهاد دانشگاهی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها