مسعود پایدار در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: نباید با برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی کارکرد کتابفروشان تضعیف شود چرا که ناشران در این نمایشگاهها آثار خود را به صورت مستقیم (بدون دخالت کتابفروشان) با تخفیف 40 درصدی در اختیار علاقهمندان قرار میدهند.
وی توضیح داد: اغلب کتابفروشان اذعان دارند که در طول سال هزینههای زیادی را تنها به این بهانه که قرار است خریداران کتاب خصوصاً شهرستانی ها مستقیماً به آنها مراجعه کنند، متقبل میشوند اما با برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی، کتاب از طریق ناشر در اختیار مردم قرار میگیرد و در این میان هزینههایی که کتابفروشان استانی برای روشن ماندن چراغ کتابفروشی شان صرف کردهاند، از بین میرود. به همین دلیل است که اغلب ناشران بزرگ، حرفهای و شناخته شده در این نمایشگاهها شرکت نمیکنند تا کتابفروشان شهرستانی متضرر نشوند.
مدیرمسوول نشر کتاب دانشگاهی ادامه داد: ناشران بزرگ به دلیل ضرری که به کتابفروشان شهرستانی در نمایشگاههای کتاب استانی وارد میشود، ترجیح میدهند با هدف خدشهدار نشدن رابطهشان با کتابفروشان، در این نمایشگاهها که مدت برپایی آن ها نیز بسیار کوتاه است، شرکت نکنند.
پایدار بیان کرد: عمده شرکتکنندهها در نمایشگاههای کتاب استانی را ناشران تهرانی تشکیل میدهند اما از آنجا که این نمایشگاهها مخاطبان و بازدیدکنندگان محدودی دارند، حضور این ناشران در این نمایشگاهها به لحاظ اقتصادی صرفه ندارد و تنها زمینهای فراهم میشود تا در اینگونه نمایشگاهها به معرفی آثارشان بپردازند.
این ناشر کتابهای فنی ـ مهندسی اظهار کرد: درست است که ویترینهای کتاب مراکز استانها گنجایش تنوع کتابهایی که در ایران منتشر میشوند را ندارند اما در هر صورت برپایی نمایشگاههای کتاب استانی (ارتباط مستقیم ناشر با مصرفکننده) برای عرضه تمامی آنها نیز راه درستی نیست و در این راستا در سالهای گذشته به کرات شاهد اعتراضات فردی و جمعی کتابفروشان مراکز استانها به ناشران تهرانی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ادارات ارشاد استانها بوده ایم.
وی در پاسخ به این سوال که «برای رفع این معضل و در عین حال دسترسپذیر بودن کتابها در مراکز استانها چه پیشنهادی دارید؟» گفت: معتقدم باید زمینه مشارکت میان ناشران و کتابفروشان استانی از طریق تهیه کتاب از ناشران تهرانی و ارایه آنها به نمایشگاههای استانی فراهم شود. این اقدام به نفع کتابفروشان مراکز استانها خواهد بود البته علاج قطعی نیست چرا که در این نمایشگاهها بحث یارانه (بُن کتاب) مطرح است که متاسفانه کتابفروشان مراکز استانها از طریق تهیه این بُنها، کتابها را از ناشران حاضر در نمایشگاه با تخفیف 40 درصدی میخرند؛ یعنی بخش عظیمی از کتابهای این نمایشگاهها توسط کتابفروشان خریداری میشود نه مردم.
مدیرمسوول نشر کتاب دانشگاهی افزود: به نظر در اغلب موارد ارایه یارانه در چنین نمایشگاههایی، افراد را به این فکر وامیدارد که به اشکال مختلف از این تسهیلات استفاده نامطلوب کنند و امکان رقابت آزاد را برای کتابفروشان استانی فراهم نمیکند. البته من معتقد نیستم که بُنها از این نمایشگاهها جمع شوند اما معتقدم باید به این نکته توجه داشته باشیم که در هر نمایشگاهی اقتصاد کتابفروشان استانی تقویت شود.
چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۱
نظر شما