به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشاندادن نقش و حضور زن در دورههای مختلف و در عرصههای گوناگون اجتماع در ایران باستان به ویژه در عصر ساسانی موضوع محوری کتاب «زن در ایران باستان» است. «اینکه در گذشته درباره زن چگونه تفکر میشده و در دنیای باستان چه جایگاهی را به او اختصاص داده میشد» و «نحوه نگرش ادیان به زن به چه صورت بوده است؟» سوالات عمدهای است که در این کتاب به آنها پاسخ داده میشود.
این کتاب در پنج بخش «زن در فلات ایران»، «ماهیت زن در اساطیر باستانی»، «زن در تاریخ»، «زن در عصر ساسانی» و «زن در ادیان ایرانی عصر ساسانی» تشکیل شده است. موقعیت جغرافیایی فلات ایران، نوآوری زنان از جمله در زمینههای خانهسازی، کشف آتش، گاهشماری، درمانگری، نقش زن در سخنگویی بشر، کشاورزی و بافندگی از جمله مباحث مطرحشده در بخش نخست این کتاب است.
در بخش دوم با عنوان «ماهیت زن در اساطیر باستانی» موضوعهایی چون انسان و اسطوره، امشاسپندان (این واژه به معنی جاودانان پاک یا مقدسان بیمرگ یا نامیرایان فزونیبخش است)، ایزد بانوان (ایزد بانو، الهه یا مادهخدا؛ واژهای است که به هر معبود زن گفته میشود) و زنان اهریمنی مورد بررسی قرار میگیرند.
زن در عصرهای مختلف از جمله در دوران ایلامیها، مادها، هخامنشیان، سلوکیان و پارتها موضوعهایی هستند که در فصل سوم این کتاب با عنوان «زن در تاریخ» به آن پرداخته میشود.
«زن در عصر ساسانی»، عنوان بخش چهارم کتاب است که «نگاهی به تاریخ سیاسی ایران در عهد ساسانیان»، «اوضاع اجتماعی ایران»، «خانواده در عهد ساسانی»، «ازدواج و تشکیل خانواده در عهد ساسانی»، «حقوق زن در طلاق»، «حقوق اجتماعی زن»، «زن و تعلیم و تربیت» و «زن و حکومت» مولفههای مورد بحث این بخش هستند.
در این بخش میخوانیم: «در عهد ساسانی زن از حق تقاضای طلاق برخوردار بود و گواهی طلاق برای او صادر میشد و هم زن و هم شوهر هر دو از حق طلاق برخوردار بودند. در ماتیکان هزار داتستان نیز به این موضوع اشاره شده که زن نیز از حق طلاق از شوهر را (در صورت اذیت و آزار شدن) دارد و این مساله بستگی به رضایت طرفین دارد.»
و در نهایت، در بخش پایانی این کتاب با عنوان «زن در ادیان ایرانی عصر ساسانی»، مباحث «زن در آیین زرتشت»، «زن در آیین مهرپرستی»، «زن در آیین زروان»، «زن در آیین مزدک»، «زن در دیگر ادیان» و «زن در متون عهد ساسانی» مورد بحث قرار میگیرند.
فروغ علیزاده، نویسنده این کتاب، کارشناس ارشد تاریخ ایران باستان، مدرس گروه تاریخ دانشگاه پیام نور و مسوول واحد پژوهشی پایگاه جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر است.
وی پژوهشهای بسیاری در زمینه تاریخ و فرهنگ ایران، به ویژه با محوریت زن در تاریخ و متنهای باستانی داشته است و برخی از این پژوهشها عبارتند از «نقش دانشگاه آزاد شوشتر در اعتلای فرهنگی بانوان شوشتری»، «بررسی تاریخی موقعیت زن در آیین زرتشت»، «بررسی موقعیت زن در ارداویرافنامه و شایست و ناشایست» است.
چاپ نخست کتاب «زن در ایران باستان» نوشته فروغ علیزاده در 302 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهای 16 هزار تومان از سوی انتشارات شورآفرین چاپ و روانه بازار کتاب شده است.-
دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۰
نظر شما