به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) پشتمشهدی با اشاره به وجود مشکلات فراوان در حوزه نشر استان هرمزگان عنوان کرد: مشکلات موجود در حوزه چاپ و نشر به ویژه درحیطه کودک ونوجوان در شهرستانها به نسبت شهرهای بزرگ کشور بیشتر نمود دارد و باید گفت که عمده فعالیتهای صورت گرفته در این حوزه تنها از ناحیه کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان در شهرستانها صورت می پذیرد.
نياز به برنامه ريزي ارگانهاي فرهنگي
این نویسنده کودک ونوجوان بیان کرد: طی سالهای اخیر جایگاه ادبیات کودک ونوجوان به مراتب بهتر از گذشته شده و نویسندگان بزرگسال نیز اقدام به فعالیت در این حوزه كرده و سعی می کنند موضوعات مورد نظر در کتابها و آثار نوشته شده برای کودکان ونوجوانان را با توجه به مقتضیات مکانی و زمانی و خاص این منطقه جغرافیایی و ویژگیهای مرتبط با این منطقه انتخاب كنند . هر چند نوشتن در این حوزه روند روبه رشد داشته اما رسیدن به کمال مطلوب در حوزه ادبیات کودک ونوجوان در استان هرمزگان نیازمند زمان، صرف هزینه و به برنامهریزی ارگانها و نهادهای فرهنگی مرتبط در استان است.
وی فعالیت درحوزه کودک ونوجوان را کاری تخصصی دانست و گفت: در حال حاضر هر چند استان هرمزگان از وجود نویسندگان توانمند و جوان در این حوزه بهره میبرد اما به دلیل پیچیدگیهایی که در زبان کودک و نوجوان برای بیان تخیلات فکری آنها وجود دارد، به نویسندگان متخصص و آشنا به ادبیات کودک ونوجوان نیازداريم.
چاپخانه تخصصي نداريم
پشت مشهدی یادآور شد: متاسفانه طی این 18 سالی که بنده در حوزه کودک ونوجوان قلم می زنم، شاهد بهتر شدن شرایط و رفع مشکلات موجود در این زمینه از سوی مسوولان نبوده ام . باید گفت هنوز که هنوز است استان هرمزگان یک چاپخانه تخصصی برای تولید کتاب نویسندگان خود ندارد و نویسندگان این استان مجبورند برای انجام امور خود و چاپ کتابهایشان به شهرهای دیگر از جمله قم، مشهد و تهران مراجعه كنند. مايه تاسف است استاني که به عنوان مرکز اقتصادی کشور مطرح شده، در حوزه نشر کتاب به پایتخت وابسته است و چاپخانهای ندارد.
اين نويسنده گفت: نویسندگان به عنوان یکی از قشرهای فرهنگی و ادبی استان مهجور واقع شدهاند و بودجههای ناچیز اختصاص یافته به حوزه فرهنگ بیشتر در حوزههای دیگر فرهنگی از جمله تئاتر و موسیقی هزینه می شود.
وی با اشاره به وجود قابليت هاي خوب و توانمندي در حوزه کودک ونوجوان در استان هرمزگان بیان کرد: به علت وجود نویسندگان توانمند در استان هر چند به نسبت گذشته در حوزه ادبیات کودک ونوجوان با کمبود آثار چه به لحاظ کمیت و چه کیفیت مواجه نیستیم اما این سوال پیش می آید که چه کسانی و چگونه ادامه دهنده راه نویسندگان فعلی در آینده در استان خواهند بود؟
پشت مشهدي گفت: لازم است که مسوولان تدبير اساسی در این زمینه اتخاذ كنند و با برنامه ریزیهای دقیق و برگزاری کلاسهای آموزشی نسبت به پرورش و رشد استعداد های نسل امروزی در استان هرمزگان در حوزه ادبیات کودک ونوجوان تلاشي ازخود نشان دهند چون اگر نسل جدیدی در این حوزه تربیت نشود، ادبیات کودک ونوجوان دراستان به دست فراموشی سپرده می شود.
جمع آوري افسانه هاي بومي
نویسنده کتاب «جای پای یوسف» در ادامه افزود: در حال حاضر اقدامات بسیار خوبی در حوزه کودک و نوجوان در سطح استان به منظور حفظ و حراست از میراثهای فرهنگی مردمان کهن استان هرمزگان انجام شده است و حوزه هنری استان نسبت به جمع آوری افسانههای رایج بین مردم این منطقه و افسانه هایی که هم اکنون جزو باورهای مردم شده است، اقدام كرده كه حاصلش چند كتابي است كه درآینده به چاپ خواهد رسید اما چیزی که در این میان اهمیت دارد جمع آوری منابع و ماخذ و تبديل اين دستاوردها به زبان کودکان و نوجوانان است.
پشت مشهدی تاکید کرد: به دلیل وجود مشکلات مختلف در این حوزه، کیفیت آثارچاپ شده از سطح کیفیت معمولی برخوردارهستند اما تا زمانی که نویسندگان برای به ثمر رساندن تلاشهای خود در زمینه چاپ و خلق آثار خود وابسته به دیگر شهرها از جمله تهران باشند، مشکلات همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند.
تصويرگران خوب و توانمند داريم
وی در خصوص تصویرگری کتابهای به چاپ رسیده در استان هرمزگان نیز گفت: از آنجاییکه هنر تصویرگری از جمله شاخصههای مهم برای گیرایی متن یک اثر به ویژه در حوزه کودک ونوجوان است و از آنجاییکه استان هرمزگان تصویرگران خوب و توانمندی در این حوزه دارد بايد گفت كه به دلیل وجود محرومیت ها و محدودیتها در به کارگیری امکانات و تکنولوژی روز، در این زمینه نیز وابسته به شهرستانهای مجاور هستیم كه یکی دیگر از مشکلات در نشر کتاب در استان هرمزگان به شمار می رود.
اعظم پشت مشهدی متولد 1360است. وی از 13 سالگی کار خود را با فعالیت در عرصه مطبوعات آغاز کرد و از 19سالگی وارد عرصه چاپ و نشر کتاب هاي کودک ونوجوان و همچنین آثار دفاع مقدس شد. حجله آبی آسمان، جای پای یوسف ،شعری که شناسنامه توست، قصه شاهزاده پریا، مجموعه شعر چادر گل اناری و قصه بینا و سینا از جمله آثار وی به شمار می روند.
خبرنگار: زينب حبيب پور
سهشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۶:۲۱
نظر شما