به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم اختتامیه بخش دانشگاهی بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، عصر یکشنبه 29 تیر با حضور سید ضیاء هاشمی معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، حجتالاسلام سید محمد طاهری مدیرکل فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، حسین میرزایی مدیرکل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، حمید صابر فرزام ربیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور و جمعی از مسوولان در باغموزه دفاع مقدس برگزار شد.
میرزایی در آغاز این مراسم گزارشی از بخش دانشگاهی بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن ارابه کرد و گفت: این بخش در 9 غرفه فعالیت داشت که همه دستگاههای مرتبط به حوزه علمی، فرهنگی و پژوهشی دانشگاهها در آن حضور داشتند و آنچه بر کیفیت این بخش اضافه کرد حضور کانونهای قرآن و عترت دانشگاهها بود.
وی ادامه داد: علاوه بر تجلیل از خادمان قرآن کریم بخش دانشگاهی، سیزدهمین جشنواره پایاننامههای قرآنی نیز برگزار شد که در کنار فعالیتهای کانونهای قرآن و عترت در پایان از 44 اثر و فعالیت قرآنی تجلیل شد.
میرزایی با بیان اینکه مسوولان این بخش از نمایشگاه بیشتر به پایاننامههای دانشگاهی با موضوعات قرآنی توجه داشتند، اظهار کرد: پایاننامهها به عنوان یکی از اسناد معتبر دانشگاهی کمتر مورد توجه قرار میگیرند و معرفی آنها از این طریق میتواند موجب انس بیشتر دانشجویان و فضای دانشگاهی با موضوعات قرآنی باشد.
راه مهجوريتزدايي از قرآن
سیدضیاء هاشمی در بخش دیگری از این مراسم با تاکید بر اینکه امروز بیش از هر زمان دیگری به قرآن نیازمندیم بیان کرد: تا زمانی که خود را طلبکار قرآن بدانیم راه به جایی نخواهیم برد و برای رسیدن به موفقیت و رستگاری باید همواره خود را بدهکار و نیازمند قرآن کریم بدانیم.
وی افزود: در آیهای از سوره مبارکه «طه» این مضمون وجود دارد که خداوند قرآن را نازل کرد نه برای اینکه پیامبر را به زحمت بیندازد بلکه در حد تذکر به مؤمنان که راه سعادت را در زندگی خود پیش گیرند، بنابراین باید گفت قرآن به عنوان گنجینهای ارزشمند به ما ارزانی شده است.
به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، این نگاه ــ یعنی ترویج قرآن و نشر دیدگاه قرآنی در محیطهای دانشگاهی ــ باید نهادينه شود چون امروز موضوعی به عنوان مهجوریتزدایی از قرآن مطرح است و باید بگوییم که این مساله به شکل ظاهری محقق نخواهد شد؛ یعنی نمیتوان تنها با چاپ قرآن در قالبها و مجلدات نفیس، به مهجوریت قرآن پایان داد بلکه قرآن باید وجه علمی و عملی در کل زندگی ما پیدا کند.
وی جایگاه قرآن را رفیع دانست و ادامه داد: آن چه اکنون مهم است این است که ما چه استفادهای از قرآن میبریم؟ این موضوع در قالب محافلی چون نمایشگاه قرآن کریم به ظهور و ثبوت میرسد؛ باید نیازمندیهای اجتماع را شناسايي كنيم و با استناد به قرآن در پي برطرف کردن مشکلات و معضلات جامعه برآییم.
وی تاکید کرد: برای رسیدن به چنین هدفی چارهای نداریم جز اینکه نشر و ترویج قرآن را در دو جنبه به پیش ببریم؛ یکی جنبه علمی، استدلالي و تحلیلی آن و دیگر بُعد قلبی و عاطفی. این گونه میتوانیم در حد قابل قبولی از این ذخیره عظیم ناتمام برخوردار شویم.
ربیس کمیته بخش دانشگاهی بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم درباره کتابهای ارایه شده در نمایشگاه قرآن کریم گفت: تنوع کتابهای عرضه شده در این نمایشگاه بسیار بالا بود. مواردی که به مفاهیم قرآن در آن اشاره شده بود هم بسیار زیاد است اما متاسفانه جذابیتی نو و جدید در آنها دیده نمیشد.
وی یادآور شد: به نظر من دیگر نیازی نیست که به فکر این باشیم که قرآن را معرفی کنیم، چون جایگاه قرآن، شناخته شده است اما برای خارج ساختن قرآن از مهجوریت باید به جنبههای کاربردی و استفاده صحیح از آن به عنوان برنامه زندگی توجه کنیم.
هاشمی در بخش پایانی سخنانش با تاکید بر این که برگزاری نمایشگاه قرآن بهویژه در محیطهای دانشگاهی نباید محدود به زمان خاصی شود، گفت: باید به برگزاری نمایشگاههای قرآنی گوناگونی در طول سال و در همه فضاهای اجتماعی بیندیشیم و نمایشگاه بزرگ قرآن کریم در ماه رمضان را میتوانیم به عنوان نمایشگاه نمایشگاهها هر ساله داشته باشیم که قطعاً کیفیت آثار ارایه شده در آن نیز بیشتر خواهد بود.
با باطن قرآن همچنان فاصله زیادی داریم
حجتالاسلام طاهری در بخش دیگری از این مراسم با بیان اینکه همه بزرگان دینی که سراغی از آنها داریم تربیتشده ظاهر قرآن هستند، گفت: با وجود همه کارهایی که در زمینه معارفی و قرآنی به انجام میرسد اما با باطن قرآن همچنان فاصله زیادی داریم و زمانی متوجه این فاصله فاحش خواهیم شد که در روز قیامت پردهها بیفتد و حقایق آشکار شود. در نتیجه باید سعی و اهتمام ما در زمینه کارهای معارفی و قرآنی برای از بین رفتن این فاصله باشد.
به گفته طاهری یکی از برکات نمایشگاه قرآن این است که مسوولان با امكانات مختلف دور هم جمع میشوند و برای ترویج فرهنگ قرآنی برنامهریزی میکنند و همچنین فرصتی فراهم میشود تا در کنار تقویت نقاط قوت، به نقاط ضعف خود نیز پی ببرند و درصدد رفع آن برای شکوفایی بیشتر فعالیتهای قرآنی برآیند.
مقدمات نخستین مجله در حوزه مطالعات میانرشتهای قرآن
حميد صابر فرزام در بخش پایانی این مراسم با بیان اینکه ما برای مواجهه با زندگی پیچیده کنونی نیاز به کاربردی کردن قرآن در جامعه داریم، گفت: برای اجرایی کردن این موضوع نیز نیازمند تبیین و ارتباط قرآن با رشتههای دیگر هستیم. باید توجه داشت تنها از طریق یک رشته علمی نمیتوانیم درباره زندگی و ابعاد آن بررسی دقیقی داشته باشیم و بررسی و پژوهش در مورد زندگی نیازمند مطالعات میانرشتهای است. این مساله البته نه به شکل جامع، مدتی است که در جهاد دانشگاهی در حال پیگیری است.
به گفته این مقام مسوول، کارهای مقدماتی نخستین مجله علمی و پژوهشی در حوزه مطالعات میانرشتهای قرآن به انجام رسیده است که اين مجله با صدور مجوز بهزودی منتشر خواهد شد.
وی در بخش پایانی سخنانش گفت: جهاد دانشگاهی براساس رسالتی که وظیفه خود میداند و همچنین اهمیت مبحث مطالعات میانرشتهای قرآنی، اقدام به تأسیس پژوهشکده مطالعات میانرشتهای خواهد کرد که در صورت مساعدت دوستان مسوول، امیدواریم ظرف یک سال آینده، شاهد فعالیت این پژوهشکده باشیم.
در بخش پایانی این مراسم از 44 اثر منتخب بخش دانشگاهی تجلیل شد.
دوشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۲
نظر شما