شنبه ۱ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۰
وضع قراردادهای حق‌التالیف از قرارداد ترکمانچای بدتر است/ ضرورت حمایت عملی نهادهای فرهنگی از نویسندگان

احمداکبرپور، عضو انجمن نویسندگان کودک ونوجوان با ابراز ناخرسندی از وضع حق‌التالیف نویسندگان، اظهار کرد: متاسفانه در زمینه ادبیات کودک ونوجوان تلاش فراگیری از سوی متولیان امر صورت نگرفته است، در حالی که انتظار می رود، کتابی‌هایی که به عنوان کتاب برگزیده سال معرفی می شوند، از سوی نهادهای فرهنگی مورد حمایت جدی و عملی قرار گیرند.

اکبرپور در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: در جامعه ادبی ما همیشه به صورت فرضی مخاطبانی به عنوان مخاطب کودک ونوجوان وجود داشته که قرار بوده چنین افرادی کتاب بخوانند و افرادی نیز به عنوان نویسنده و شاعر نیز برای این گروه سنی بنویسند وهمین که ما به عنوان نویسنده می‌نویسیم و ناشری کتاب‌های ما را به چاپ می‌رساند، یعنی مخاطب کودک ونوجوان درجامعه حال حاضر ما به رسمیت شناخته شده است.

کتاب‌های اصولی و کتاب های سوپر مارکتی
وی ادامه داد: متاسفانه با توجه به وضع حاکم بر حوزه نشر و با توجه به این‌که کتاب‌های بازاری و سوپرمارکتی معمولا فروش خوبی دارند، به اصطلاح جامعه، امروزه دوغ و دوشاب ادبیات کودک ونوجوان را نمی‌توان از هم تشخیص داد. کتاب‌های حائز اهمیت در حوزه کودک ونوجوان در وضعیت بسیار بدی قرار دارند و پاسخ به این سوال که چه کسی یا نهاد یا ارگانی کم کاری کرده یا می‌کند هنوزبه صورت قطعی مشخص نیست.

وی در ادامه خواستار توجه و حمایت جدی دستگاه‌ها و نهادهای فرهنگی در این حوزه شد و افزود: در این میان این سوال پیش می‌آید که درحوزه کودک ونوجوان، وزارت ارشاد بر اساس چه معیارها یا ملاک‌هایی کتاب‌هایی را به عنوان کتاب برگزیده حوزه کودک ونوجوان مشخص می‌کند؛ یعنی چه معیارهایی از سوی آنها مورد توجه بوده که چندین کتاب از بین هزاران کتابی که چاپ شده به عنوان برگزیده انتخاب شده است.

برخورد سلیقه ای در خرید کتاب
اکبرپور با ابراز نارضایتی از برخورد سلیقه‌ای وزارت ارشاد در بحث خرید کتاب اضافه کرد: بنده به عنوان نویسنده کودک ونوجوان و کسی که در این حوزه سابقه‌ای بیست ساله دارد، در بحث چاپ کتاب‌ها و به ویژه کتاب‌های داستانی تصویردار مرتبط با حوزه کودک مشکل دارم و متاسفانه حق‌التالیفی برای یک نویسنده در نظر گرفته می شود که می‌توان به واقع گفت قرارداد ترکمانچای در مقابل آن سربلند بیرون می‌آید!

وی بیان کرد: در اینجا باید به این نکته نیز اشاره کرد که وضع حاکم بر حوزه نوجوان به مراتب از وضع حاکم بر حوزه کودک بهتر است چرا که در حوزه کودک سختگیری‌های بی مورد زیادی وجود دارد و  امیدواریم که وزارت ارشاد و متولیان امر، کودک ونوجوان را به درستی به رسمیت بشناسند و با دادن تسهیلاتی به نویسندگان مرتبط با آنها،  بهبودی شرایط را رقم بزنند.

عضو انجمن نویسندگان کودک ونوجوان ابراز کرد: کتاب غول دوچرخه از جمله کتاب‌های بنده است که توسط انتشارات افق وارد بازار نشر شد و حتی به عنوان کتاب برگزیده انجمن ناشران کودک ونوجوان و همچنین شورای کتاب کودک معرفی شد اما می توانم بگویم با وجود این، طی چهار- پنج سال گذشته تنها در دو نوبت و آن هم با تیراژ دو هزار نسخه منتشر شده است.

اقبال روزافزون طنز
نویسنده کتاب «کشک های خفن» یادآور شد: بنده به عنوان یکی از نویسندگان کودک ونوجوان 6 دوره کاندیدای کتاب سال بوده‌ام و تنها می‌توانم بگویم کتاب‌های من تا به امروز از یک هزار جلد بیشتر توسط ارشاد خریداری نشده است، در حالی که انتظار می‌رود آثاری که لااقل از سوی داوران خود وزارت ارشاد مورد تایید قرار گرفته‌اند، به صورت جدی و عملی مورد حمایت قرار گیرند.

این نویسنده تاکید کرد: معتقدم اگر کار کودکانه‌ای خوب و اثربخش نوشته شود که به یک ادبیت خاص رسیده باشد، قطعا مرزها را طی می‌کند و گروه‌های سنی دیگر را نیز پوشش می دهد و بزرگترها نیز از آن استقبال خواهند کرد.

اکبر پور گفت: طنز یکی از مقوله‌هایی است که نسبت به گذشته با اقبال بیشتری از سوی کودکان ونوجوانان قرار گرفته و به واقع این مقوله به نسبت کارهای رئال در حوزه کودک ونوجوان بیشتر جواب می‌دهد اما در برخی موارد رئال نیز تاثیر خاص خود را برمخاطب دارد، اما آنچه واضح به نظر می‌رسد این است که حوزه طنز کودک ونوجوان ما باید بیشتر از این‌ها فعال شود چرا که این مقوله راهکار مناسبی برای جذب مخاطب و ارتباط با مخاطب است.

اکبرپور اضافه کرد: کتاب «کشکول تحت ویندوز» و «کشک‌های خفن» نیز از جمله کتاب‌هایی است که با محوریت طنز برای بزرگسالان و کودکان و نوجوانان نوشته ام و به تجربه دریافته‌ام که بسیاری از طنزهایی که در حوزه کودک ونوجوان نوشته می‌شوند با مشکلات ممیزی بیشتری روبه رو هستند زیرا دایره پذیرش ارشاد در این زمینه کم است و نویسندگان طنزپرداز ما نمی‌دانند چه موضوعاتی به عنوان خط قرمز ارشاد مطرح است و چه چیزهایی نیست.

نویسنده کتاب «مادربزرگ جادویی» افزود: در جامعه ما به محض خلق یک اثر طنز از سوی یک نویسنده طنزپرداز کودک ونوجوان جبهه گیری‌های مختلف و متفاوتی در برابر آن شکل می گیرد اما نویسنده‌ها اعتقاد دارند که کودک آنقدر از شعور و درک بالایی برخوردار است که به خوبی معنی طنز را می‌فهمد. کتاب کشک های خفن از جمله کتاب‌هایی است که با درون مایه طنز برای کودک ونوجوان نوشته شده و از سوی ارشاد رد و غیر قابل چاپ اعلام شد، اما در حوزه بزرگسال بدون هیچگونه تغییری مجوز چاپ گرفت!

عضو انجمن نویسندگان کودک ونوجوان دغدغه‌های کودک معاصر را متفاوت با مشغله‌های کودک گذشته دانست و گفت: یک نویسنده کودک ونوجوان وظیفه دارد از بعد روانشناسی مخاطب خود را بشناسد و دغدغه‌های فکری آن را به خوبی درک کند.

این نویسنده گفت: نویسندگان کودک و نوجوان نباید دنباله‌رو ذوق کودک باشند، بلکه وظیفه دارد ذوق جدیدی را برای کودک ونوجوان کشف و ایجاد کنند که تا به امروز وجود نداشته است، همچنانکه قبل از هری پاتر، هری پاتری وجود نداشت و قبل از سیلور استاین، سیلور استاینی نبود.

کتاب های تازه
اکبرپور درادامه از چاپ کتاب‌های جدید خود طی هفته های آتی خبر داد و گفت: «مادربزرگ جادوییب از جمله کتاب‌هایی است که بعد از یک روند طولانی چهار- پنج ساله در بحث گرفتن مجوز توسط انتشارات پیدایش تا یک هفته دیگر روانه بازار می شود. کتاب اگرهای جادویی نیز در حال حاضر در مرحله تصویرگری است و قرار است توسط نشر چکه به زودی وارد بازار شود. کار تصویرگری «کرم شلوارپوش» توسط هدی حدادی نیز در حال انجام است و به واقع یکی از بهترین تصویرگری‌هایی است که تا به امروز در حوزه کودک ونوجوان انجام شده است.

وی در مورد کتاب «شب بخیر فرمانده» نیز توضیح داد: شب بخیر فرمانده از جمله کتاب‌هایی است که از دیدگاه و منظر یک کودک و اول شخص مفرد با فضایی ضد جنگ نوشته شد. کتابی بسیار بحث‌انگیز که در سال 85 توسط دفتر یونیسف و شورای کتاب کودک به صورت رایگان به چاپ رسید ولی با تلاش‌های صورت گرفته از سوی نشر افق و با تصویرگری نرگس محمدی طی روزهای آتی وارد بازار کتاب خواهد شد. فضای داستانی این کتاب در مورد بچه‌ای است که در بمباران یکی از پاها و حتی مادر خود را از دست می‌دهد و سعی می کند با  اسلحه‌هایی عروسکی انتقام مادر خود را بگیرد.

نویسنده کتاب «من نوکر بابام نیستم» بیان کرد: بنده به عنوان یک نویسنده کودک ونوجوان تقاضا دارم که اداره ارشاد حمایت‌های همه جانبه خود را از نویسندگان کودک ونوجوان دریغ نکند و با دادن تسهیلات حتی اندک به یاریشان بشتابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها