سیاستهای انجمن انقلاب و دفاع مقدس موجب تعطیلی کتابخانه شد
مریم احدی درباره منابع کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس گفت: زمانی که این کتابخانه فعال بود مانند کتابخانههای دیگر اعضا کتابهایی را که مورد نیازشان بود انتخاب میکردند و کسانی که میخواستند در زمینه دفاع مقدس، سینمای دفاع مقدس و سینما کار کنند از آنها استفاده میکردند و مانند سایر کتابخانهها این کتابها را به امانت میبردند.
وی ادامه داد: حدود دو سال است که این کتابخانه به دلیل تغییر در سیاستهای انجمن سینمای انقلاب دفاع مقدس و وارد شدن آن در فاز تولید، فعالیت کتابخانه محدودشده و مانند سالهای گذشته کتابها را به امانت در اختیار اعضاء قرار نمیدهد ولی اگر کسی بخواهد فعالیت و پژوهشی در این زمینه داشته باشد میتواند در محیط انجمن حضور داشته باشد و از آن کتابها استفاده کند.
مدیر سابق کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس درباره دلیل تعطیلی این کتابخانه توضیح داد: وقتی این کتابخانه در ساختمان قبلی انجمن قرار داشت فضای بسیار بزرگی در اختیار ما بود بهطوری که یک اتاق مجزا برای مطالعه داشتیم اما از ۶ سال پیش، انجمن از ساختمان قبلی خود به مکان فعلی منتقل شد و در ساختمان جدید امکان اختصاص فضایی بزرگ به محل مطالعه وجود نداشت و به همین دلیل انجمن محدود شد.
احدی معتقد است فضا و موقعیت کتابخانه باید طوری باشد که افراد با خاطری آسوده در آن مطالعه داشته باشند و اگر این محدودیت جا و مکان بر طرف شود، کتابخانه میتواند دوباره فعالیت کند و اعضا مانند سابق از خدمات این کتابخانه بهرهمند شوند.
وی درباره شرایط عضویت در این کتابخانه عنوان کرد: این کتابخانه شرایط عضویت خاصی نداشت و مانند سایر کتابخانهها افراد میتوانستند با یک قطعه عکس، کپی شناسنامه و یک معرفینامه عضو شوند. البته عضوگیری در این کتابخانه به دلیل اینکه کتابخانهای خصوصی بود کاملاً محدود بود. معمولاً کسانی که دانشجوی سینما بودند یا در حوزه سینما کار میکردند یا در حیطه دفاع مقدس و انقلاب پژوهشهایی انجام میدادند به عضویت کتابخانه در میآمدند ولی الان چون کتابخانه مسئول ندارد، عضوگیری صورت نمیگیرد و کسانی که میخواهند از کتابهای این کتابخانه استفاده کنند در محیط انجمن حضور مییابند و کتاب موردنظر خود را در آنجا میخوانند.
60 درصد کتابهای کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس تالیفی هستند
مسئول سابق کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس درباره تعداد اعضای این کتابخانه اظهار کرد: قبلاً کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس حدود 200 عضو داشت که کارمندان انجمنهای مختلف هم از جزئی از اعضا بودند.
به گفته احدی، کتابهایی که در این کتابخانه وجود دارند حدود 60 درصد تألیفی و 40 درصد ترجمه ای بودند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بودجه خاصی برای تهیه این کتابها در اختیار داشتید یا کتابها هدیه میشد؟ گفت: در طول سالهایی که در این کتابخانه بودم تنها دو بار این اتفاق افتاد و حدود 50 جلد این کتابها بهعنوان هدیه از طرف مرکز اسناد انقلاب اسلامی و کتابخانه بنیاد فتح در اختیار کتابخانه قرار گرفت که البته تعداد این کتابها بسیار محدود بودند و بقیه آنها نیز توسط بودجهای که در اختیار کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس قرار میگرفت خریداری میشد.
احدی درباره اینکه چه افراد سرشناسی به این کتابخانه سر میزنند؟ عنوان کرد: معمولاً فیلمسازها و نویسندگانی که با این انجمن در ارتباط بودند یا دانشجویان سینمایی که در دانشگاه هنر تحصیل می کردند،کتابهایی را که در کتابخانه دانشگاهشان موجود نبود از این کتابخانه به امانت میگرفتند. در کل با اینکه بودجه کمی برای این کتابخانه در نظر گرفته شده بود، این کتابخانه مرجعی کامل برای مخاطبانش محسوب میشد.
حمایتهای معنوی انجمن موجب انتشار پایاننامههای دانشجویان میشود
مسئول سابق کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس درباره استقبال از کتابهای این مجموعه عنوان کرد: استقبال افراد از کتابهای سینمایی، داستان و خاطرات انقلاب و دفاع مقدس بیشتر از کتابهای دیگر این مجموعه بود.
وی درباره مشغله کاری افراد سینمایی و احتمال فراموشی آنها برای پس آوردن کتابهایی که به امانت برده بودند نیز گفت: برخی افراد سینمایی کتابهایی را که با خود به امانت میبردند یا گم میکردند یا فراموش میکردند که پس بیاورند و من طبق وظیفه به آنها یادآوری میکردم که کتابهایی را که به امانت برده بودند پس بیاورند در صورتی هم که این کتابها گم میشد آنها موظف به خریداری مجدد آن کتاب و تحویل آنها به کتابخانه بودند.
احدی درباره اینکه آیا بخشی در این کتابخانه وجود داشت که پایاننامههای دانشجویان را جمعآوری و در قالب کتاب منتشر کند یا خیر؟ گفت: تعدادی از دانشجویان رشته های سینمایی و مرتبط با دفاع مقدس که با انجمن در ارتباط بودند و عضو این مجموعه محسوب میشدند، پایان نامه هایی را در رشته تخصصی خود تهیه کردند. البته تعداد آنها بسیار کم بود که برخی از این افراد با حمایتی که از لحاظ معنوی از آنها انجام داد، پایاننامههای خود را منتشر و در اختیار کتابخانه انجمن قرار دادند.
تلفیق کتابخانه انجمنها برای ایجاد کتابخانهای واحد و جامع
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا اتفاق افتاده بود که کتابی را برای انجام پژوهش به یک فیلمساز معرفی کنید یا خیر؟ افزود: خیر. این اتفاق صورت نگرفت و ما فقط وقتی افراد وارد کتابخانه میشدند، کتابهایی را که جویای آن بودند به آنها امانت میدادیم تا بتوانند اطلاعاتی را درباره موضوع مورد نظر خود به دست بیاورند.
احدی در زمینه آرشیو نشریات این کتابخانه توضیح داد: قبلاً تمام مجلات تخصصی سینما مانند ماهنامه فیلم و سینما، فیلم و هنر، هفتهنامه سروش و دیگر نشریات تخصصی این حوزه همچون: فصلنامه پایداری، سینما و ادبیات و... در آرشیو این کتابخانه نگهداری میشدند تا در صورت لزوم مخاطبان از آنها استفاده کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که از کتابهای موجود در این کتابخانه برای چه فیلمهایی استفاده شده است؟ افزود: از این کتابها استفاده بسیاری شد؛ به طوریکه وقتی فیلم سازانی می خواستند درباره «شهید میثمی»،«شهید مریم فراهانیان» و «شهید منوچهر مدق» فیلم بسازند،کتابهایی را در اختیار پژوهشگران این آثار قرار میدادیم. در کل کتابخانه ما برای پژوهشگران و فیلمنامهنویسان منبع بسیار خوب و کاملی به شمار میآمد.
احدی در پایان گفت: طبق صحبتی که با مسئولان انجمن عکس، تجسمی و بنیاد روایت انجام شده ممکن است کتابخانه انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس با کتابخانههای این انجمنها تلفیق و در صورت امکان در قالب کتابخانه ای واحد تجمیع شود.
نظر شما