چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۵
مطالعات خلیج‌فارس وامدار سدیدالسلطنه است/کمرنگ شدن نقش سدیدالسلطنه در دوره پهلوی

محمد حسن‌نیا، نویسنده کتاب «سدیدالسلطنه و خلیج‌فارس» در نشست نقد و بررسی این کتاب گفت: سدیدالسلطنه حق بزرگی برگردن مطالعات خلیج‌فارس دارد اما متاسفانه پژوهشگران کمتر به بررسی شخصیت و جایگاه او می‌پردازند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست نقد و بررسی کتاب «سدیدالسلطنه و سواحل خلیج‌فارس» با حضور محمدحسن‌نیا، نویسنده کتاب و پژوهشگر تاریخ جنوب، بدرجهان ابراهیمی‌نژاد، پژوهشگر تاریخ و نویسنده کتاب «ایران و عمان در دوره ناصری» و احمد بازماندگان خمیری، نویسنده و مترجم از سوی خانه نقد موسسه خانه کتاب چهارشنبه 5 آذرماه در سرای اهل قلم برگزار شد. قرار بود سیدعبدالله حسینی، نویسنده و نماینده مردم بندر لنگه، گاوبندی و شهرستان بستک در مجلس شورای اسلامی در این نشست حضور داشته باشد که به دلایلی به این جلسه نرسید.

حسن‌نیا با اشاره به محتوای کتاب گفت: این کتاب بیشتر در زمینه اسناد است تا یک کتاب تحلیلی. برای تدون این اثر از اسناد وزارت امورخارجه استفاده کردم. البته این کار نیز مشکلات خود را داشت اما بالاخره با هر ترفندی که بود برخی اسناد را به‌دست آوردم.

وی ادامه داد: تا پیش از تالیف این کتاب تصور عمومی بر این بود که افراد این خاندان تنها کتاب نوشتند و درواقع بر فعالیت‌های فرهنگی آنها تمرکز بود اما این کتاب نشان داد که اقدامات و فعالیت‌های سیاسی این خاندان بیشتر از فعالیت‌های فرهنگی آنها بود. بیشتر سمت‌های بوشهر و بندرلنگه در دست سدیدالسطنه و دیگر افراد این خاندان بوده است. اسناد نشان می‌دهند سمت‌ها و مناصب سدید‌السلطنه در جنوب و به‌ویژه در دوره قاجار بوده و در دوره پهلوی و پس از به زندان افتادن وی نقش او در سیاست کمرنگ می‌شود.

این پژوهشگر با اشاره به نقش سدیدالسلطنه در مطالعات خلیج‌فارس اظهار کرد: سدید‌السلطنه حق بزرگی بر گردن مطالعات خلیج‌فارس دارد. برهمین اساس به مسئولان پیشنهاد دادم هریک از شهرهای جنوب، خیابانی را به نام او نامگذاری کنند. او در کتاب خود «احوال الناس فی احوال بندعباس» می‌گوید«من این کتاب را می‌نویسم تا دیگران فکر نکنند بندرعباس جزو ایران نیست» و این سخن بزرگ و عمیقی است.

حسن‌نیا گفت: برخلاف برخی نویسندگان که تنها بر نکات مثبت شخصیتی که درباره آن می‌نویسند، تاکید دارند، من در این کتاب حتی شکایت‌هایی را که مردم جنوب از سدیدالسلطنه داشتند نیز آورده‌ام. هدف اصلی من در این کتاب این بود که نگاه خلیج‌فارس‌پژوهان را نسبت به خاندان کبابی و به‌ویژه سدیدالسلطنه از یک نگاه فرهنگی به یک نگاه سیاسی برگردانم.

وی با اشاره به تالیف جلد دوم این کتاب عنوان کرد: قرار است جلد دوم این کتاب نیز باتوجه به استقبالی که مردم جنوب از آن کردند، تالیف و چاپ شود.
 
گزارش تکمیلی به زودی منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها