دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰
م.آزاد از شاعران ماندگار ادبیات فارسی است/شاعری که قربانی‌خود شد

امروز 29 دی، سالروز درگذشت محمود مشرف آزاد تهرانی (م. آزاد) است. مدیر انتشارات مروارید، ناشر گزیده اشعار او معتقد است که م. آزاد قربانی خود شد و هیچ‌گاه به جایگاه شایسته‌اش دست نیافت. بسیاری از جوانان امروز نیز، نه تنها به غنای شعر او پی نبرده‌اند، بلکه‌حتی او را نمی‌شناسند.

منوچهر حسن‌زاده به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: محمود مشرف آزاد تهرانی از شاعرانی بود که قربانی خود شد. او گرچه تحصیلات بالایی داشت و حتی زبان را به خوبی می‌شناخت، ولی گرفتاری‌هایی در زندگی شخصی خویش ایجاد کرد که همگی مانع شکوفایی‌اش، آنچنان که شایسته‌اش بود شد. البته منکر درخشان بودن آثار باقی‌مانده از م. آزاد نیستم، ولی به نظرم او پتانسیل بیشتری برای بهتر سرودن و بهتر دیده شدن داشت.

اشعاری از مشرف آزاد تهرانی با عنوان «قصیده بلند باد و دیدارها» نخستین بار  سال 1345 از سوی انتشارات مروارید و پس از آن گزینه‌ای از اشعار او منتشر شد. حسن‌زاده درباره ماجرای چاپ شدن این گزینه گفت: وقتی انتشارات مروارید گزینه اشعار فروغ فرخزاد و احمد شاملو را به چاپ رساند، حضرات شاعر جذب مروارید شدند و خودشان با دفتر انتشارات برای چاپ کتاب‌هایشان تماس می‌گرفتند و ما نیز از این رابطه دو طرفه استقبال می‌کردیم. گزینه اشعار م. آزاد، هم با پیشنهاد او و البته استقبال ما منتشر شد.

مدیر انتشارات مروارید درباره شخصیت م. آزاد گفت: مشرف آزاد تهرانی، ‌شخصیت بزرگ‌منشانه و فرهیخته‌ای داشت و این ویژگی‌های اخلاقی چه در تحریر و چه در طرز تفکر و رفتار او مشاهده می‌شد. من معتقدم که م. آزاد در آستانه جهش بود و تا حدی نیز در این عرصه جهش کرد ولی نه متناسب با میزان تحقیقات و ذوق و دیدی که به جهان داشت. همیشه دلم برای او می‌سوخت. چون کارهای زیبایی داشت ولی خیلی‌ها به ناحق از او پیشی گرفتند.

حسن‌زاده ضمن اشاره به مظلومیت امروز م. آزاد گفت: جوان‌های جامعه ما آن طور که باید مشرف تهرانی را نمی‌شناسند. زیرا تعداد شاعران آنقدر زیاد و سلایق افراد آنقدر متفاوت شده که دیگر کمتر کسی به سراغ اشعار او می‌رود. در حالی که اشعار کمتر کسی از غنا و معنای سروده‌های م. آزاد برخوردار است. با وجود تمام این بی‌مهری‌ها، محمود مشرف آزاد تهرانی یکی از شاعران ماندگار ادبیات فارسی است.

گزینه اشعار محمود مشرف آزاد تهرانی (م. آزاد) تاکنون به دو صورت جیبی و رقعی از سوی انتشارات مروارید منتشر شده است که نسخه رقعی آن برای نخستین بار در سال 1374، با تیراژ 3 هزار و 300 نسخه منتشر شد و پس از آن، در سال 1390 به صورت جیبی با 2 هزار و 200 نسخه در اختیار علاقمندان به اشعار او قرار گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها