شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۲
تدوین منابع لازم برای اجرای طرح‌های افزایش تفسیر و ترجمه قرآن/ برگزاری همایش «علامه طباطبایی و قرآن» و «شهریار و قرآن»

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور گفت: ما می‌خواهیم منابع و کتاب‌هایی را تهیه کنیم تا مردم بتوانند در طرح‌های یک ساله و دو ساله تفسیر و ترجمه قرآن را بخوانند. متاسفانه افراد کمی داریم که بگویند ما یک دور تفسیر یا ترجمه قرآن را خواندیم. با این که قرآن کتابی است 600 صفحه‌ای، ما مسلمانان کتاب‌های زیادی می‌خوانیم اما افراد با ترجمه قرآن آشنایی کامل ندارند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری حفظ، قرائت، ترتیل و مفاهیم قرآن کریم امروز دوم اسفندماه با حضور حجت‌الاسلام سید مصطفی حسینی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در سالن شهید محلاتی این سازمان برگزار شد.

وی در ابتدای این مراسم طی سخنانی گفت: سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری حفظ، قرائت، ترتیل و مفاهیم قرآن کریم از 6 تا   11 اسفندماه در شهر تبریز  برگزار می‌شود.
 
وی ادامه داد: سازمان اوقاف یک نهاد فرهنگی است و فعالیت‌های قرآنی اساس و پایه فعالیت‌های فرهنگی در ایران است. اینجا کشوری است که برای اعتلای قرآن انقلابی در آن رخ داد و شعار این انقلاب پایه گذاری حکومت بر اساس قرآن بود.

حسینی با تاکید بر فراهم کردن زیرساخت ها برای این مسابقات افزود: ما باید زیر ساخت‌ها را فراهم کنیم و در عرصه تبلیغ و ترویج فعالیت‌های قرآنی، آموزش و پژوهش اقدامات لازم صورت گیرد. اکنون برگزاری مسابقات قرآن در عرصه پژوهش و آموزش قرآن زمینه ساز بوده است.

به گفته این مقام مسئول، این مسابقات از سال 1360 در کشور ایران با اهتمام سازمان اوقاف برگزار شده و توانسته نقش مهمی را در گسترش و توسعه فعالیت‌های قرآنی داشته باشد.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور تاکید کرد: این رقابت‌های اثر گذار باعث شده مراکز آموزشی با اهتمام و جدیت کارهایشان را دنبال کنند.

وی با بیان این‌که بخشی از فعالیت‌های پژوهشی ناظر به رشته‌هایی است که در این مسابقات به وجود آمده است گفت: این مسابقات صرفاً در حوزه حفظ قرآن نیست و در رشته‌های مختلف مخاطبان خاصی را جذب کرده است. ما در کنار این مسابقات همایش پژوهش‌های قرآنی را داریم که هر ساله برگزار می شود. همچنین در حاشیه این مسابقات نشست‌ها و نمایشگاه‌های مختلف برگزار می شود.

وی یادآور شد: تاکنون برگزاری مسابقات قرآن در ایران در به حرکت در آوردن چرخ فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی، تبلیغی و ترویجی قرآن بسیار اثر گذار بوده است، هر چند باز نتوانستیم استفاده بهینه کامل را داشته باشیم.

حسینی برخی برنامه‌های این دوره از مسابقات را تشریح کرد و افزود: این مسابقات در مرحله شهرستانی و استانی برگزار شده و برگزیدگان به مسابقات کشوری راه پیدا کرده‌اند. مسابقات این دوره در مقطع بزرگسالان در دو بخش آقابان و بانوان برگزار خواهد شد.

به گفته وی، یک میلیون و 900 هزار نفر در مرحله شهرستانی شرکت کرده‌اند و در این زمینه نسبت به سال گذشته افزایش داشته‌ایم. این مسابقات رقابتی بین نخبگان این حوزه در کشور است و برترین افراد در حوزه ترجمه، مفاهیم، حفظ و ترتیل شرکت می‌کنند.

این مقام مسئول با اشاره به این‌که سازمان اوقاف می‌خواهد با گسترش رشته‌ها مشارکت عموم را جلب کند افزود: ما باید رشته‌هایی را به وجود بیاوریم که عموم بتوانند از این مسابقات استفاده کنند. به همین دلیل برای سال آینده رشته‌ها را افزایش می‌دهیم و زمینه‌ها را فراهم می‌کنیم تا افراد بیشتری بر سر خوان قرآن کریم بنشینند.

وی در همین باره توضیح داد: ما می‌خواهیم منبع و کتابی را تهیه کنیم تا مردم بتوانند در طرح‌های یک ساله و دو ساله تفسیر و ترجمه قرآن را بخوانند. متاسفانه ما افراد کمی را داریم که بگویند ما یک دور تفسیر یا ترجمه قرآن را خواندیم. با این که قرآن کتابی است 600 صفحه‌ای، ما مسلمانان کتاب‌های زیادی می‌خوانیم اما افراد با ترجمه قرآن آشنایی کامل ندارند. پس رسالت ما در کنار رقابت‌های تخصصی این است که در سطح عموم هم اقدامی داشته باشیم.  به همین دلیل رشته‌های دیگری می‌خواهیم برای ترویج قرآن در سطح عموم مردم راه اندازی کنیم و منبعی برای آن تهیه کنیم.

وی یادآور شد: مجموعه‌های مختلفی کارهای پژوهشی در حوزه قرآن کار می‌کنند. ما کارگروهی را فعال کردیم و بهترین منابع برای این کار شناسایی شده و چند منبع هم برای این کار اعلام می‌شود و مخاطبان بر اساس اطلاعات خود می‌توانند در این طرح شرکت کنند.
 
حسینی با بیان این‌که هزار و 920 مسابقه در 386 شهرستان برگزار شده تا مرحله استانی برگزار شود گفت: در مرحله استانی 280 مسابقه در 31 استان با 6 هزار شرکت کننده برگزار شده است. در مرحله شهرستانی رشته‌های بیشتری نسبت به مسابقات استانی داریم. رشته‌ای که امسال در مرحله استانی اضافه شده رشته قرائت و حفظ است که رشته قرائت و حفظ پنج جزء در مرحله استانی برگزار شده است. برخی استان‌ها نتوانستند این رشته را برگزار کنند . به همین دلیل ما در این زمینه 12 برگزیده از 12 استان داشتیم بنابراین تصمیم گرفتیم حق این افراد را برای سال آینده محفوظ نگه داریم و در سال آینده با اطلاع رسانی بهتر این رشته را در همه استا‌ن‌ها برگزار کنیم.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور همچنین گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با قاریان تاکید کردند که چه خوب است قاریان قرآن حافظ قرآن هم باشند. یکی از اقدامات امسال این بود که رشته قرائت و حفظ تاسیس شده و قاریان، حافظ هم باید باشند. با این روند در سال‌های آینده افرادی را داریم که هم قاری قرآن هستند و هم حافظ قرآن. در این زمینه باز رشته‌های دیگری می شود به وجود بیاید که احتمالا برای سال آینده کارهای جدیدتری صورت بگیرد.

به گفته حسینی، مرحله کشوری مسابقات از 6 اسفند شروع می شود و تا 11 اسفند ماه ادامه دارد. این دوره از مسابقات به اهتمام استانداری آذربایجان شرقی برگزار می شود. رئیس ستاد اجرایی مسابقات را در استان ها، استانداران بر عهده دارند و تلاش می شود تمام ظرفیت های استان به کمک این مسابقات بیاید.

وی همچنین از برگزاری  200 محفل قرآنی در دهه فجر امسال خبر داد و گفت: در برگزاری مسابقات امسال ابتکاری به خرج داده شده و از همان دهه فجر با برگزاری 200 محفل قرآنی به استقبال این مسابقات رفتیم تا برای این مسابقات زمینه ساز باشد.

وی افزود: همچنین قاری مصری استاد احد شحاط احمد سید از امروز دوم اسفندماه در تبریز حضور پیدا کرده‌اند و در کنار سایر قاریان بین المللی محفل گرمی به وجود آمده است. این مسابقات، مسابقات سازمان اوقاف نیست و مسابقات قرآن جمهوری اسلامی است.

وی ادامه داد: مسابقات قرآن در بخش برادران در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) و در بخش خواهران در مجتمع پتروشیمی برگزار می شود. امسال 470 نفر برگزیده در بخش کشوری داریم که 220 نفر خواهر و 250 نفر برادر است و در رشته های حفظ 20 جزء، حفظ کل، قرائت و ترتیل با هم رقابت می کنند. همچنین 25 داور مرد و 20 داور زن در این مسابقات شرکت می کنند و همگی از چهره‌های قرآنی برتر هستند که در سطح فنی بسیار بالایی مسابقات را داوری می‌کنند.

حسینی در بخش پایانی سخنانش با بیان این‌که در هر رشته پنج نفر برگزیده می‌شوند گفت: با توجه به تاکیدی که مقام معظم رهبری بر تلاوت معناگرا دارند ما جایزه ویژه‌ای برای تلاوت داریم. در بخش قرائت، تجوید، بهترین تلاوت از نگاه حاضر نیز جایزه ویژه‌ای تعلق می‌گیرد.

وی با تاکید بر این‌که امسال 20 درصد جوایز  افزایش داده شده است یادآور شد: در کنار این همایش نشست‌ها و کارگاه‌های تخصصی با عناوینی چون مطالعه روشمند قرآن، آشنایی با ساختار شناسی قرآن و ... برگزار می‌شود.

وی همچنین گفت: یکی از جدی‌ترین بخش‌های نمایشگاه ارائه محصولات قرآنی با بهترین کتاب‌ها درباره حفظ، تدبر در قرآن و ترجمه قرآن است. موسسات برتر قرآنی هم در این نمایشگاه حضور دارند.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور یادآور شد: همایش «علامه طباطبایی و قرآن» و «شهریار و قرآن» در حاشیه این مسابقات برگزار می‌شود.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها