دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۷
30 درصد منابع دانشگاهی با شمارگان 500 نسخه منتشر می‌شود / رونمایی از «رباعیات خیام» اثر غلامحسین مراقبی

مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران در آیین اختتامیه بیست و سومین دوره جشنواره انتخاب کتاب سال دانشگاهی گفت: شمارگان اندک کتاب‌های دانشگاهی تهدیدی برای نشر این حوزه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه بیست وسومین دوره جشنواره انتخاب کتاب سال دانشگاهی و آیین رونمایی از سه اثر فاخر این دانشگاه، پیش از ظهر امروز 18 اسفند، در تالار شهید دهشور پردیس علوم دانشگاه تهران با حضور دکتر محمود نیلی احمد‌ آبادی، سرپرست دانشگاه تهران، دکتر ناصر معصومی، معاون پژوهشی دانشگاه تهران و دکتر ایرج اله‌دادی،‌ مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران و جمعی از نویسندگان و چهره‌های ماندگار علمی برگزار شد.
 
اله‌دادی، مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران در این آیین، با بیان این مطلب که جشنواره انتخاب کتاب سال دانشگاهی، ‌جشنواره‌ای ملی است گفت: فراخوان بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشگاهی، اسفند‌ماه سال گذشته اعلام شد که ارسال آثار تا پاییز سال جاری ادامه داشت. 653 داور در هفت کمیته تخصصی یک‌هزار و 300  اثر ارسالی را بررسی کردند. هر اثر از سوی دو تا سه داور ارزیابی شد و در نهایت 19 اثر در دو بخش داخلی و بین‌المللی منتخب شدند.
 
ژاپنی‌ها، کتابخوان‌ترین مردم دنیا
مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران درباره میزان مطالعه روزانه در کشور‌های مختلف توضیح داد: براساس اعلام یونسکو،‌ مردم آمریکا،‌ 20دقیقه،‌ انگلیسی‌ها 55 دقیقه و ژاپنی‌ها 90 دقیقه مطالعه دارند. آمار مطالعه در ایران نیز براساس این گزارش، از دو دقیقه تا 18 دقیقه اعلام شده است.
 
اله‌دادی در ادامه اظهار کرد: مردم ایسلند 40 و فنلاندی‌ها 47 عنوان کتاب در سال مطالعه می‌کنند. از هر 10 شهروند ایسلندی، یک نفر صاحب یک اثر تألیفی است. بنابراین بررسی مردم ژاپن، بیشترین میزان مطالعه را در بین سایر کشور‌ها دارند.
 
وی با اشاره به شمارگان اندک منابع دانشگاهی ادامه داد: شمارگان پایین کتاب‌های دانشگاهی مهم‌ترین تهدید این بخش از نشر کشور است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که 30 درصد منابع دانشگاهی با شمارگان 500 نسخه منتشر می‌شوند و این در حالی است که در دهه‌های گذشته‌ شاهد انتشار کتاب با شمارگان سه هزار نسخه بوده‌‌ایم.

کتاب ابزاری برای معرفی هویت و فرهنگ جوامع
در ادامه این آیین معصومی، معاون پژوهشی دانشگاه تهران، با اشاره به نقش نشر در عرصه تولید ثروت گفت: مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران باید مانند سایر ناشران مطرح دنیا در حوزه تولید ثروت صاحب جایگاه شود.
 
وی افزود: سه عامل زبان،‌ علم شامل فناوری و مهاجرت در تعامل بین ملت‌ها نقش اساسی دارند. کتاب در جریان این تعامل به‌عنوان ابزاری برای معرفی هویت و فرهنگ جوامع دارای جایگاه مهمی هستند.
 
معصومی ادامه داد: باید به ابعاد اقتصادی کتاب نیز توجه داشته باشیم. مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران نیز باید مانند سایر بنگاه‌های نشر دنیا با توجه به این بعد به حیات خود ادامه دهد. انتشارات با توجه به بعد اقتصادی می‌تواند در اشاعه فرهنگ مؤثر باشد. چرا با وجود بیش از  چهار میلیون دانشجو و هزاران استاد، باید نگران وضعیت اقتصادی کشور باشیم.
 
دانشگاه تهران یک میراث ملی است
دکتر محمد شکرچی‌زاده، عضو قطب علمی مهندسی و مدیریت زیرساخت‌های عمرانی به‌عنوان دیگر سخنران این برنامه اظهار کرد: مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران از جایگاه ویژه‌‌ای در حوزه نشر دانشگاهی برخوردار است. بعد از ورود علوم جدید، به ایران در دهه 20 می‌توانیم سیر تحول و تطور این نهاد علمی را مشاهده کنیم. دانشگاه تهران یک میراث ملی است، چراکه فعالیت‌های ماندگاری در این دانشگاه از سوی چهره‌های برتر در حوزه‌های تألیف و ترجمه ارائه شده است. باید تلاش کنیم مؤسسه انتشارات را دوباره احیا کنیم.
 


گنج‌نامه دانشگاه تهران؛ 80 گنج از زمان تأسیس تا امروز
در ادامه این آیین دکتر پرویز جبه‌دار مارالانی، چهره‌ ماندگار مهندسی برق و عضو شورای انتشارات دانشگاه تهران نیز درباره تدوین «گنج‌نامه» گفت: شورای سیاست‌گذاری برگزاری گرامیداشت هشتادمین سال تصویب قانون تأسیس دانشگاه تهران، تصمیم به تدوین گنج‌نامه شامل 80 کتاب برتر این دانشگاه از زمان تأسیس تا امروز گرفت.
 
وی ادامه داد: بعد از ارائه تعریفی از گنج، معیار‌های انتخاب این آثار مشخص شد. مرجع بودن و خلاقیت و نوآوری در مطالب، کیفیت ظاهری، تعداد شمارگان و تجدید چاپ و ماندگاری  به‌عنوان معیار انتخاب کتاب‌های تألیفی و ترجمه هشت دهه گذشته، دانشگاه تعیین شد.
 
جبه‌دار افزود:‌ 400 اثر در شورا بررسی شد که به تدریج با ارزیابی دقیق از سوی 20 نفر از خبرگان حوزه‌های مختلف در 10 جلسه به 80 اثر رسیدیم.
 
در پایان این آیین از بازچاپ کتاب‌های «رباعیات خیام» اثر دکتر غلامحسین مراقبی پژوهش‌گر حوزه ادبیات، «گنج‌نامه» و «هشتاد گنج انتشارات دانشگاه تهران» رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها