نقش فرهنگساز ادبیات دینی چگونه است؟/14
جامعه نخبگان سکولاریزه شده و به ادبیات دینی توجهی ندارد/یادداشت عبدالجبار کاکایی
عبدالجبار کاکایی، شاعر در یادداشتی که برای خبرگزاری کتاب ارسال کرده است مینویسد: اغلب اقشار کتابخوان ذهنی فلسفی و تعقلی دارند تا تعبدی، به نوعی اهل چون و چرا در همه امور من جمله دین و سیاست هستند. آنها با مطالعه علوم روز به ویژه در حوزه علوم انسانی در بست تابع مفاهیم کلی تعلیمات دینی نیستند.
ادبیات دینی رو به رشد در دهه 60 علی الخصوص در شعر که میراث شورش شریعتی در زبان بود، رفته رفته افول کرد و به ادبیات روضهای و منبری رسانه ملی تبدیل شد در واقع با اخته شدن رویکرد سیاسی و عقیدتی این ادبیات آنچه به جا ماند موافق طبع هیاتهای مذهبی است و کارکرد عوامانه دارد که آن هم در جای خود لازم است اما از پرسشهای طوفانی و رو به جلوی سید حسن حسینی و قیصر امینپور به روضه خوانی چند شاعر مداح رسیدیم که میراثدار جریان شبه ادبی مرحوم آقاسی هستند.
تلاش برای هدایت رسمی شعر انقلابی از سوی نهادهای دولتی و مراکز طبع و نشر وابسته جز متوقف کردن شور ادبیات دینی در جامعه زنده و پویا نتیجهای نداشته است؛ این فروبستگی که منجر به فلج شدن بالهای ادبیات بالنده دهه 50 و 60 و مخدوش شدن روح جمعی آن جریان است محصول تنگ نظری و تلاش برای گلخانهای کردن ادبیات انقلاب است. در این شرایط بغرنج قشر کتابخوان اغلب از سوی نویسندگان سکولار تغذیه می شوند و هر بروز و ظهور اندیشه دینی دولتی تلقی شده مورد بی مهری اهالی جدی کتاب و مطالعه است.
پیشینه این سوژه در خبرگزاری کتاب:
گفتوگوی محمدرضا سنگری، عبدالرحیم سعیدیراد، غلامرضا امامی، فاطمه راکعی، اکبر بهداروند، ابراهیم حسنبیگی، اسماعیل امینی، مصطفی رحماندوست، سعید شاپوری، حمیدرضا شکارسری، قدمعلی سرامی، محمدعلی گودینی و جواد محقق را در این باره بخوانید.
نظر شما