انتشارات علمی سنا، کتاب «رهنمودهای کیفی آب آشامیدنی» شامل توصیههای سازمان بهداشت جهانی را منتشر کرد.
مدیریت سالمسازی آب آشامیدنی
از جمله مهمترین مباحث پنج فصل نخست کتاب میتوان به ملاحظات عمومی و قوانین، نقشها و مسئولیتها در مدیریت سالمسازی آب آشامیدنی، چهارچوبی برای آب آشامیدنی سالم، نیازها، نقش و مقصود اهداف طراحی شده و مبنای سلامت، سیستم ارزیابی و طراحی، پایش بهرهبرداری و کنترل نگهداری از وسایل، راهکارهای مدیریتی برای سیستمهای توزیع لولهکشی و تنظیم رویکردها برای شرایط ویژه اشاره کرد.
در این کتاب میخوانیم: «راهنمای کیفی آب آشامیدنی، با هدف حفاظت از بهداشت عمومی است. آب برای ادامه زندگی حیاتی است و ایجاد یک شبکه مناسب آب (از نظر میزان آب، سالم بودن و قابلیت دستیابی) برای تمام افراد جامعه ضروری است.
در ادامه مباحث این اثر، سازمان جهانی بهداشت بر این نکته تأکید دارد که ناتوانی در مطمئن شدن از ایمنی آب آشامیدنی، ممکن است که جامعه مصرفکننده را با خطر بروز بیماریهای گوارشی و دیگر بیماریهای عفونی روبهرو کند.
در بخش دیگری از کتاب در تشریح یک چهارچوب برای آب آشامیدنی سالم آمده است: «کیفیت آب آشامیدنی را میتوان بهوسیله مجموعهای شامل حفاظت از منابع آب، کنترل فرایندهای تصفیه و مدیریت توزیع و حمل و نقل آب کنترل کرد. رهنمودها باید برای شرایط ملی و منطقهای و محلی نیز مناسبسازی شوند که نیاز است تا با شرایط محیط زیست، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیز هماهنگ شوند.»
اهمیت آب آشامیدنی سالم برای مسافران
فصلهای ششم تا یازدهم کتاب نیز شامل مباحثی در ارتباط با ساختمانهای بزرگ، آب آشامیدنی سالم برای مسافران، آب آشامیدنی بستهبندی شده، شبکههای تأمین آب موقتی، بروز و حذف پاتوژنها، تصفیه، منابع و اثرات بهداشتی تماس با اشعه، طعم، بو و ظاهر و پاتوژنهای باکتریایی است.
در این بخش کتاب درباره ارزیابی خطرات بهداشتی مربوط به آب آشامیدنی ساختمانهای بزرگ اشاره شده که خطرات اصلی که ممکن است در سیستم آب آشامیدنی ساختمانهای بزرگ بروز کند شامل نفوذ آلودگی میکروبی، افزایش و گسترش رشد باکتریها در جداره لولهها و نفوذ مواد شیمیایی از لولهها، اتصالات و ابزار لولهکشی به درون آب است، بهویژه اگر درون لولهها فشار مثبت پایین باشد.
ایمنی آب در شرایط بحرانی
پایش از جمله سرفصلهای مهمی است که بر ایمنی آب در شرایط بحرانی تأکید دارد. پایش شامل بازرسی و نمونهبرداری از آب و آنالیز آن، پایش کیفیت در تمامی نقاط جمعآوری آب و در نمونههای خانگی و ارزیابی کیفی آب در بررسی شیوع بیماری یا ارزیابی فعالیتهای بهداشتی در حد نیاز سیستمهای گزارشدهی است. پایش باید بهصورتی مدیریت و طراحی شود که بتوان به سرعت از سلامت و بهداشت حفاظت کرد.
مخاطبان درباره خطرات میکروبی مرتبط با آب آشامیدنی نیز در بخش دیگری از کتاب میخوانند: «بیماریهای عفونی که به علت باکتریهای پاتوژن، ویروسها و پارازیتها وجود دارند، متداولترین و گستردهترین خطرات بهداشت است که مرتبط با آب آشامیدنی هستند. مسئولیت بهداشت عمومی، اندازهگیری دقیق بیماریهای مرتبط با پاتوژنها، عفونتزایی و جمعیت در معرض خطر آلوده شدن با این بیماریها است. شکسته شدن خط لوله آبرسانی ممکن است که موجب بهوجود آمدن آلودگیهایی با مقیاس گسترده و موجب شیوع بیماریهای مشخص شود.»
نخستین چاپ کتاب «رهنمودهای کیفی آب آشامیدنی» با شمارگان یکهزار نسخه در 350 صفحه، به بهای 21 هزار و 200 تومان از سوی انتشارات علمی سنا به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما