یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۱
فهرست نامزدهای جایزه کتاب کودک «گاردین» اعلام شد

8 کتاب در فهرست نامزد‌های جایزه کتاب‌های داستانی کودکان سال 2015 «گاردین» معرفی شدند. داوران این جایزه ادبی یکی از معیارهای انتخاب این آثار را توانایی آن‌ها در جذب خواندگان جوان برای ورود به دنیای کتاب عنوان کرده‌اند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) – «پیرز توردی» برنده جایزه «گاردین» در سال 2014 یکی از داوران جایزه 2015 درباره انتخاب‌های امسال اظهار کرد: «این کتاب‌ها برخی از  بهترین کتاب‌های کودکان، از جمله رمان‌های تصویری، داستان‌های عصر ویکتورین، اسطوره‌های یونانی و حتی جنگ‌های داخلی امریکا  هستند؛ کتاب‌هایی هیجان‌انگیز، تجربی، پیچیده، متنوع و قابل دسترس.»

هم‌چنین «ناتاشا فارانت» نامزد سال 2014 این جایزه و از دیگر داوران امسال نیز درباره این فهرست می‌گوید: «این فهرست جشنواره‌ای واقعی از نبوغ و گستره‌ای از تخیل به‌شمار می‌رود. من هر یک از کتاب‌های فهرست امسال را بنا بر دلایل متفاوت دوست دارم.»

«جنی والنتاین» نویسنده و برنده جایزه کتاب کودکان «گاردین» در سال 2007 و سومین داور امسال نیز گفته است: «فهرست امسال بسیار مستحکم و از نظر عناوین متنوع است. من به نوبه خودم بسیار خوشحال هستم که وقت صرف خواندن آن‌ها کردم و از این کتاب‌ها آموختم.

بر پایه این گزارش، نامزدهای کتاب‌های کودکان جایزه «گاردین» که برنده نهایی آن 19 نوامبر (28 آبان ماه) معرفی خواهد شد، به شرح زیر هستند:


«5 کودک در جبهه غربی» نوشته «کیت ساندرز»

پی‌رنگ این کتاب که دنباله‌ای از داستان «5 کودک و آن» اثر «ای نسبیت» محسوب می‌شود، در پس‌زمینه جنگ جهانی اول می‌گذرد؛ اکنون بچه‌ها بزرگ شده‌اند و هیچ کس طی سال‌ها پری شنی را ندیده است اما ناگهان او پدیدار می‌شود. داوران درباره این کتاب گفته‌اند که داستان این کتاب، مفرح، نوستالژیک، زیبا و هیجان‌انگیز است.

«اسم من جمعه نیست» نوشته «جان والتر»

داستان این کتاب نیز درباره جنگ، جنگ‌های داخلی امریکا  است؛ داستان از دید یک بچه یتیم روایت می‌شود که نام او را پنهان کرده و او را به برده‌دار برای کار در کارخانه پنبه‌ پاک‌کنی می‌فروشند. در پس‌زمینه فرار این کودک (ساموئل یا جمعه) و جست‌وجوی او برای یافتن برادر گمشده‌اش خشونت‌های جنگ به تصویر کشیده شده است. منتقدین گفته‌اند که آغاز این داستان یکی از بهترین سرآغازهای داستان‌های کودکان امسال است.

«جزیره‌ای مال خودمان» نوشته «سالی نیکولز»

این کتاب حکایت «جاناتان»، «هولی» و «دیوی» را روایت می‌کند که پس از درگذشت مادر برای بقا به سختی تلاش می‌کنند و هیچ تمایلی به رفتن به یتیم‌خانه از خود نشان نمی‌دهند. هنگامی که عمه بزرگ عجیب و غریب آن‌ها که در اثر سکته مغزی قادر به تکلم نیست وارد می‌شود، شانس به آن‌ها رومی‌آورد؛ بچه‌ها عکس‌هایی را می یابند که آنان را به ارثی افسانه‌ای رهنمون می‌کند؛ هر چند این یتیمان نگون‌بخت برای دست‌یابی به این گنج تنها نیستند. منتقدان این داستان ماجراجویانه مدرن اما در قالبی کهن را «کاملا بدیع و هنرمندانه» توصیف کرده‌اند.

«درخت دروغ» نوشته «فرانسیس هاردینگ»

داستان این کتاب سئوالات «داروینی» را درباره تکامل، طبیعت و روابط آدم‌ها را در خلال داستان‌گویی جذاب مطرح می‌کند. وقایع این رمان در قرن 19 میلادی می‌گذرد؛ زمانی که جوانی 14 ساله با رسوایی خانوادگی و مرگ پدر مواجه شده و دروغ‌ها و رازهای پنهانی پی می‌برد.

«ال دافو» نوشته «سی‌سی بل»

کتاب نوعی خاطرات مصور خنده‌اور اما تلخ است؛ نویسنده در قالب شخصیت یک خرگوش از ناشنوایی که در جوانی دچار شده و تجربیات‌اش در استفاده از سمعک سخن گفته است؛ سمعکی که به او توانایی شنیدن می‌دهد اما در عین حال موجب خنده هم‌کلاسی‌هایش نیز می‌شود. منتقدان این کتاب تصویری را کتابی هوشمندانه درباره متفاوت بودن قلمداد کرده‌اند. در این کتاب نویسنده نگاهی روشن، صادقانه و بخشاینده نسبت به بهترین دوستان‌اش دارد.

«آهنگی برای الا گری» نوشته «دیوید آلموند»
 
داستان بازخوانی اسطوره «ارفئوس» است؛  او در اسطوره‌ها شاعر و موسیقی‌دانی بود که می‌توانست درنده‌گان را تسخیر کند. پس از مرگ همسر، این شاعر به دنیای مردگان می‌رود تا او را نجات دهد اما به دلیل این که پیش از رسیدن به دنیای زنده‌گان به پشت سر نگاه می‌کند برای همیشه او را از دست می‌دهد. وقایع این کتاب در جهان امروز می‌گذرد؛ زمانی که «کلیر» و «الا» در کنار ساحل با موسیقی‌دان جوانی آشنا می‌شوند. کارشناسان کتاب کودک این بازخوانی از اسطوره کهن یونان را تسخیر کننده رویاها و نوایی از رستگاری و عشق عنوان کرده‌اند.

«تمامی مکان‌های درخشان» نوشته «جنیفر نیون»

داستان این کتاب روایتگر علاقه‌مندی ناخواسته دو نوجوان است و دختری که از یک پسر درحال خودکشی عشق دوباره به زندگی را می‌آموزد. کتاب یک رمان جاده‌ای در ایالت «ایندیانا»ی امریکا محسوب می‌شود و مواجهه این دو نوجوان با رازی که ممکن است رابطه آن‌ها را خراب کند. داوران جایزه «گاردین» این کتاب را داستانی درخشان و فوق‌العاده درباره دوستی و گم‌گشتگی توصیف کرده‌اند.

«سیب و باران» نوشته «سارا کروسان»

داستان درباره نوجوانی است که تحت سرپرستی مادربزرگ‌اش زندگی می‌کند اما روزگار خوبی ندارد؛ هنگامی که مادر او پس از 11 سال بازمی‌گردد این نوجوان دختر می‌پندارد که مشکلات به پایان رسیده است؛ با این وجود رفتارهای خیره‌سرانه مادر مشکلات جدیدی را پیش می‌آورد و  سئوالاتی را درباره مسئولیت پذیری و بزرگ شدن در او ایجاد می‌کند. این داستان به گفته منتقدان، داستانی قوی درباره خانواده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها