دوشنبه ۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۴
نمایشگاه استانی کتاب در قم برپا می‌شود

حجت‌الاسلام عباس دانشی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان قم از برپایی نمایشگاه استانی کتاب که مهم‌ترین بخش فعالیت‌های هفته کتاب است، خبر داد.

به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از قم، جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان قم شب گذشته (یکشنبه 3 آبان‌ماه) در سالن جلسات امام جواد(ع) استانداری قم با حضور سید مهدی صادقی، استاندار قم، احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده مردم قم در مجلس، حجت‌الاسلام عباس دانشی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم، امیر عطاءالله جباری، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان قم و جمعی دیگر از مدیران استانی برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حجت‌الاسلام عباس دانشی بابیان اینکه کتابخانه‌ها نقش مهمی در توسعه فرهنگی کشور دارند، اظهار کرد: این نهاد در استان قم به‌عنوان مرکز علمی، فرهنگی و حوزوی نسبت به سایر استان‌های کشور دارای اهمیت بیشتری است.

وی با بیان اینکه قم در حال حاضر 52 کتابخانه عمومی و مشارکتی با 4500 صندلی دارد، گفت: در مجموع 44 هزار عضو و حدود 936 هزار نسخه کتاب در این مجموعه در اختیار علاقه‌مندان قرار دارد، که این آمار و ارقام زیبنده کلان‌شهر قم نیست و باید برای ارتقا و توسعه آن تلاش کنیم.

دانشی هفته کتاب را بسیار حائز اهمیت توصیف کرد و افزود: در این راستا تصمیم‌هایی اتخاذشده که برپایی نمایشگاه استانی کتاب از مهم‌ترین بخش فعالیت‌های این هفته است و درصورتی‌که مقدمات آن آماده شود حرکت بزرگی در حوزه کتاب و کتابخوانی رخ خواهد داد.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان قم با اشاره به بهره‌برداری چند کتابخانه در هفته کتاب در این استان، گفت: افتتاح چند کتابخانه، معرفی کتاب در برنامه‌های صداوسیما و رونمایی از تازه‌های نشر و تجلیل از ناشران و نویسندگان برتر از جمله برنامه‌های این هفته به شمار می‌رود. در این هفته تعاونی ناشران طرحی را برای تعویض کتاب‌های استفاده‌شده با کتاب‌های جدید در دستور کار دارد.

در ادامه این مراسم امیر عطاالله جباری با اشاره به اینکه قم به لحاظ سرانه کتاب در مقایسه با استان‌های کوچک و کم‌جمعیت دیگر از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست، افزود: کمبود کتابخانه در قم فقر فرهنگی پنهانی را در این استان ایجاد کرده است و در حالی که در اذعان عمومی قم به‌عنوان یک استان فرهنگی شناخته می‌شود، واقعیت چیز دیگری را بیان می‌کند.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قم در ادامه بابیان اینکه کتابخانه‌های مشارکتی کتابخانه‌هایی هستند که به‌صورت مستقیم با کتابخانه‌های عمومی مرتبط نیستند، تصریح کرد: فعالیت‌های فرهنگی که نهاد کتابخانه‌ها به دنبال آن است، در این کتابخانه‌های مشارکتی اجرا نمی‌شود.

وی افزود: درحالی‌که در کتابخانه‌های عمومی محدودیت سنی وجود ندارد، اما کتابخانه‌های مطرح و بزرگ مثل کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی چنین امکانی را ندارند و تنها برای کسانی که تحصیلات کارشناسی به بالا دارند، خدمات خود را ارائه می‌دهد.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قم بابیان اینکه یکی از جامعه‌های هدف نهاد کتابخانه‌های عمومی، دانش‌آموزان هستند، تصریح کرد: در کتابخانه‌های عمومی حتی از افراد پیش‌دبستانی هم پذیرش داریم و افزایش سرانه مطالعه برای نهاد کتابخانه‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است.

جباری بابیان اینکه در اکثر روستاها کتابخانه تنها پایگاه فرهنگی در حال فعالیت است، گفت: سعی شده است که کتابخانه‌ها به نهادهای دیگر مثل هلال‌احمر و بسیج و دفتر امامان جمعه هم واگذار شود و این مسئله امکان خوبی برای استفاده این نهادها از کتابخانه است.

احمد امیرآبادی فراهانی به‌عنوان دیگر سخنران این جلسه از برگزاری دیرهنگام جلسات مربوط به انجمن کتابخانه‌های عمومی استان قم انتقاد کرد و گفت: جلسه‌های این انجمن باید طبق قانون هر دو ماه یک بار برگزار شود ولی این جلسه در آبان ماه سال گذشته برگزار شده است.

نماینده مردم قم در مجلس افزود: شهرداری مکلف است نیم درصد از درآمدهای خود بودجه به نهاد کتابخانه‌ها بدهد و باید از ملک و املاک شهرداری این درآمد محاسبه شود و زمینه برای ساخت کتابخانه‌ها در نظر گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه عملکرد نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قم به مدت دو سال خوب نبود، گفت: در این دو سال بودجه بی‌حساب‌وکتاب برداشته می‌شد و این مسائل سبب پایین آمدن اعتماد به نهاد کتابخانه‌های است.

در پایان این مراسم، سید مهدی صادقی با اشاره به ساماندهی وضعیت کتابخانه‌های عمومی استان قم گفت: در امر احداث کتابخانه در حاشیه مسجدها باید تمام ابعاد آن در نظر گرفته شود و برنامه‌ریزی برای انجام کارهای فرهنگی در مسجدها بدون پیش‌بینی بودجه لازم امکان‌پذیر نیست.

استاندار قم بابیان اینکه باید امکانات در جنب مساجد پیش‌بینی شود، افزود: باید پیمانکار را تشویق به ساخت کتابخانه در کنار مساجد کنیم و در ساخت و توسعه کتابخانه‌ها در کنار مساجد کوشا باشیم و همه جنبه‌ها را در نظر بگیریم.

صادقی در ادامه با ضروری برشمردن پرداخت بدهی‌های شهرداری قم به نهاد کتابخانه‌های عمومی استان، تصریح کرد: شهرداری باید بخشی از بدهی‌های خود را به‌صورت نقدی بپردازد، تا مشکل کمبود نقدینگی این نهاد برطرف شود.

پیرو این تأکید استاندار قم، شهرداری در قالب مصوبه‌ای متعهد شد، تمامی مطالبات نهاد کتابخانه‌های عمومی استان را تا پایان سال 93 احصا و اقدامات لازم برای پرداخت نقدی آنها را انجام دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها