چهارشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۹
«الگوریتم‌های فرا ابتکاری چند هدفه» در نوبت چاپ قرار گرفت

مسعود شفیع‌پور عمرانی، مترجم اثر برگزیده بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی از انتشار کتاب «الگوریتم‌های فرا ابتکاری چند هدفه» در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

مهندس مسعود شفیع‌پور عمرانی، مدرس دانشگاه علوم و فنون مازندران در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره انتشار کتاب جدید خود اظهار کرد: کتاب «الگوریتم‌های فرا ابتکاری چند هدفه» که در مرحله ویرایش نهایی قرار دارد، با همکاری دکتر جواد رضاییان،‌ مهندس میلاد شفیع‌پور و نگار درخشان تدوین شده و در آینده نزدیک به چاپ می‌رسد. این کتاب نتیجه بررسی برترین منابع لاتین جهانی در حوزه الگوریتم‌های فراابتکاری چندهدفه است.
 
وی با اشاره به این‌که در این اثر نخستین‌بار الگوریتم‌های فرا ابتکاری چندهدفه در محیط برنامه‌‌نویسی پیاده‌سازی شده، افزود: گاهی رضایت کاربران از یک هدف فراهم نمی‌شود. به‌عنوان مثال، مهندسان ساخت یک مرکز آتش‌نشانی در حین مکان‌یابی به دنبال مکانی که کمترین فاصله را با بیمارستان‌های آن منطقه داشته باشد می‌گردند، در حالی که در موقعیتی دیگر ممکن است اهدافی دیگر نیز در ساخت مرکز در نظر گرفته شود؛ مانند کاهش فاصله با مناطق حادثه‌خیز.
 
شفیع‌پور ادامه داد: گاهی به اهداف وزن می‌دهیم، یعنی اولویت‌بندی می‌کنیم. در صورتی‌که این امکان وجود نداشته باشد به این معناست که نمی‌توانیم اولویت‌بندی انجام دهیم.
 
مترجم اثر برگزیده بیست و دومین دوره جایزه کتاب سال دانشجویی گفت: در کتاب «الگوریتم‌های فرا ابتکاری چند هدفه» حدود هشت الگوریتم چندهدفه بررسی می‌شود. چندین الگوریتم‌ تک‌هدفه نوین نیز در آن تشریح شده است. برای کاربردی‌تر شدن مفاهیم کتاب، از مثال‌های واقعی مانند مکان‌یابی برای ساخت انواع ساختمان‌ها نیز بهره‌ گرفته شده است.
 
وی درباره کاربرد فعلی انواع الگوریتم‌های فرا ابتکاری چندهدفه در ایران و سایر کشور‌‌های دنیا اظهار کرد: هرچند که این مفاهیم در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شود، اما هنوز شاهد استفاده کاربردی آن در میدان‌های عمل مانند کارخانه‌ها و صنایع نیستیم.
 
شفیع‌پور در تشریح فلسفه «الگوریتم فرا ابتکاری» افزود: حل برخی مسائل به‌ شدت زمان‌بر هستند. به‌عنوان مثال اگر کارشناسان هوا و فضا پیش‌بینی کنند تا دو روز آینده یک شهاب‌سنگ به کره زمین برخورد ‌خواهد کرد، اما برای محاسبه محل دقيق برخورد این جرم آسمانی، سه روز زمان لازم است. بنابراین از روش‌های تقریبی برای محاسبه استفاده می‌شود؛ نتیجه این محاسبات غالبا بیش از 80 درصد قابل اطمینان است. روش دقیق زمانی به‌کار گرفته می‌شود که محاسبات زیادی نیاز نیست و علاوه بر این زمان زیادی نیز در اختیار داریم.
 
مولف کتاب «الگوریتم‌های فرا ابتکاری چند هدفه» درباره روش‌های «تقریبی» نیز گفت: روش‌‌های «تقریبی» شامل روش‌‌های «ابتکاری» و «فرا ابتکاری» است. ابتکاری به روش‌هایی اطلاق می‌شود که فرد با بهره‌گیری از ایده‌های فردی به راه‌حل‌های جدید دست‌ پیدا می‌کند. بخشی از روش‌های فرا ابتکاری شامل مجموعه‌ای از راه‌حل‌‌های کلی و قابل استفاده در هر حوزه است. روش‌های فرا ابتکاری در معنای گسترده‌تر، استفاده از الگوریتم‌‌‌های الهام گرفته از طبیعت و یا چالش‌های اجتماعی است که در این زمینه می‌توان از الگوريتم‌هايی چون ازدحام ذرات، زنبورعسل، کرم‌ شب‌تاب، رقابت استعماری و الگوریتم فرهنگی نام برد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها