سه‌شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۶
یوسفی: پروین اعتصامی نگاه ویژه‌ای به مسائل اجتماعی داشت/ شاعری که به موج‌های شعری زمانه‌اش توجهی نکرد

فریبا یوسفی، شاعر و پژوهشگر کشورمان معتقد است که پروین اعتصامی اولین زنی بود که بعد از یک دوره زمانی طولانی به جمع دایره شاعران اضافه شد و به دلیل نگاه ویژه‌ به مسائل اجتماعی و سوار نشدن بر موج‌های زمانه‌ خود، ماندگار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، رخشنده اعتصامی معروف به پروین اعتصامی ۲۵ اسفند سال ۱۲۸۵ در تبریز متولد شد که از وی به‌عنوان «مشهورترین شاعر زن ایران» یاد شده است. اعتصامی از کودکی فارسی، انگلیسی و عربی را نزد پدرش آموخت و از همان کودکی تحت‌نظر پدرش و استادانی چون دهخدا و ملک‌الشعرای بهار سرودن شعر را آغاز کرد. پدر وی یوسف اعتصامی، از شاعران و مترجمان معاصر ایرانی بود که در شکل‌گیری زندگی هنری پروین و کشف استعداد و گرایش وی به سرودن شعر نقش مهمی داشت. پروین قبل از دومین نوبت چاپ دیوان اشعارش، بر اثر بیماری حصبه در سن ۳۵ سالگی در تهران درگذشت و در حرم حضرت فاطمه معصومه (س)، در آرامگاه خانوادگی‌اش، به خاک سپرده شد. زادروز پروین اعتصامی، (۲۵ اسفندماه)، به عنوان «روز بزرگداشت پروین اعتصامی» نام‌گذاری شده است.
 
فریبا یوسفی، شاعر و پژوهشگر ادبیات در توضیح ویژگی شعری پروین اعتصامی گفت: پروین اولین زنی بود که بعد از یک دوره زمانی طولانی به جمع دایره شاعران اضافه شد و به دلیل ویژگی‌های منحصر به فردش، ماندگار شد. وی نگاه ویژه‌ای به مسائل اجتماعی داشت و این مسائل را به خوبی منعکس می‌کرد.

وی ادامه داد: شرایط ویژه‌ای که پروین داشت ایجاب می‌کرد که به این خوبی و محکمی شعر بگوید. پروین بااینکه در یک خانواده مرفه زندگی می‌کرد و پدرش از شاعران دربار بود اما درد جامعه را می‌دانست و آن را به بهترین شکل ممکن انعکاس می‌داد.

این پژوهشگر حوزه ادبیات با اشاره به دلایل ماندگاری شعر پروین اظهار کرد: یکی دیگر از ویژگی‌های پروین اعتصامی سن و سال کم اوست. پروین تا قبل از سن 32 سالگی شعرهایش را گفته است و قوت و استحکام شعرهایش باعث شده تا عده‌ای فکر کنند که این شعرها متعلق به پروین نیست، اما من چنین نظریه‌هایی را رد می‌کنم چراکه پروین از کودکی در یک خانواده شاعر متولد شده و با بزرگان زمان خود در ارتباط بوده است. به همین دلیل باید از او توقع چنین شعرهای محکم و قوی را داشت.

وی افزود: زن بودن، شعرهای محکم، پرداختن به درد اجتماع و سن سال کم او مؤلفه‌هایی است که باعث شده شبهه‌هایی به شعرش وارد شود و شاعر بودن او را زیر سؤال ببرند.

یوسفی در توضیح نگاه و دغدغه‌های شعر پروین گفت: بیشترین نگاه پروین به اجتماع است و به مسائل جامعه زنان هم اشاره‌هایی دارد اما دغدغه اصلی او پرداختن به مشکلات جامعه زنان نیست و نگاه او با شاعرانی مثل فروغ فرخ‌زاد کمی متفاوت است. شعرهای پروین نگاه جدیدی را به ما می‌دهد و ما را  با عمق مشکلات جامعه آن‌روز آشنا می‌کند.

وی ادامه داد: موزون سرودن کار مشکلی است چراکه وزن دست و پای شاعر را می‌بندد و ریختن اندیشه در ظرف وزن و قافیه کار هرکسی نیست، اما پروین به خوبی با این مسئله کنار آمده بود و خیلی راحت و ساده، اندیشه‌هایش را بیان کرد.

برگزیده چهارمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی در بخش پایانی صحبت‌هایش اظهار کرد: در هر دوره‌ای موج‌هایی ایجاد می‌شود که اگر شاعر بر روی آن‌ها سوار نشود و به زمینه‌های فکری خودش بپردازد، شعر و نامش ماندگار خواهد شد. به نظرم پروین اعتصامی به موج‌های شعری زمانه خودش توجهی نداشت و به اصول فطری و انسانی پرداخت و به همین دلیل نامش ماندگار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها