سه‌شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
فرصتی به طول یک نخ سیگار/ روزانه 2 کتابخانه در کشور دود می‌شود!

سازمان جهانی بهداشت،31 می برابر با 11 خرداد ماه را به عنوان روز جهانی مبارزه با دخانیات نامگذاری کرده است. در کتاب «بهترين راه برای ترک سيگار» آمده است: «کاغذی که در سیگارهای مصرفی در کشور سوزانده می‌شود، بیش از مقدار کاغذی است که برای 45 میلیون دفتر شصت برگ لازم است.»

خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)- از مردی که امید چندانی به ادامه حیات نداشت خواسته شد تا از آرزوهایش بگوید. با سرفه‌هایی سخت که نشان از بیماری طولانی‌مدت وی داشت، گفت: «آرزو می‌کنم تا زمان به عقب بازمی‌گشت تا می‌توانستم کتاب‌هایی را که فقط نامشان را به خاطر دارم و کتاب‌هایی را که جلد آن‌ها با گرد و خاک ما‌نوس‌ترند تا نگاه من، بخوانم.»

آگاهی ضامن سلامتی
31 ماه می، برابر با 11 خرداد‌ماه از سوی سازمان جهانی بهداشت با هدف تاکید بر مضرات استعمال دخانیات به‌عنوان «روز جهانی مبارزه با دخانیات» نامگذاری شده است. WHO بر حمایت از سیاست‌های موثر بر کاهش استفاده از این محصولات تاکید دارد. بیشتر سیگاری‌ها در کشور‌های در حال توسعه مانند ایران یا کمتر توسعه یافته زندگی می‌کنند.

سازمان جهانی بهداشت «با تغییر بسته‌بندی دخانیات، آگاهی افراد را نسبت به مضرات ناشی از استعمال دخانیات افزایش دهیم» را به‌عنوان شعار روز جهانی مبارزه با دخانیات سال 2016 انتخاب کرده است. «آگاهی» شاه‌بیت این شعار است که ترویج آن برعهده تولید‌کنندگان دخانیات گذاشته شده است. پیش‌بینی سازمان‌‌‌های بین‌المللی مبنی بر افزایش قربانیان سیگار در سال 2030 حاکی از بی‌تاثیر بودن یا تاثیر اندک این شیوه مبارزه با استعمال دخانیات است.



از زنجیر دود تا مهر کتاب
در بررسی ماجرای کتاب نخوانی ایرانی‌ها اهالی فکر و اندیشه، اعم از جامعه‌شناسان، روانشناسان، فعالان صنعت نشر و خبرگان فرهنگ، بی‌شمار به ارائه نظر پرداخته‌اند. عده‌ای معتقدند اگر کتاب این قدیمی‌ترین رسانه به ابزاری برای پُز و خودنمایی تبدیل شود در جایگاه واقعی خود قرار می‌گیرد.

عده‌ای نیز بهای تمام شده کتاب را سنگی جلو پای مشتاقان کتاب می‌دانند. برخی نیز باور دارند رسانه‌های رقیب مانند تلویزیون و رادیو می‌توانند در مقام یک حامی، نردبانی شوند تا کتاب از قفسه‌ها به سبد خانوار‌ها البته نه برای تزئین اتاق پذیرایی وارد شود.

در حالی که مروجان فرهنگ کتابخوانی نزدیک به هر رویدادِ مربوط به کتاب مانند برگزاری نمایشگاه بین‌‌المللی کتاب تهران و هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران به اعلام آمار و ارقام از ساعات یا به تعبیری صحیح‌تر، دقایق مطالعه ایرانی‌ها می‌پردازند، سیگاری‌‌های حرفه‌ای و تازه‌کار برای هر نخ سیگار فارغ از بِرند آن سه تا پنج دقیقه وقت صرف می‌کنند.

از سوی دیگر دکتر محمدحسین قربانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نهم و نماینده مجلس دهم از خرج 10 هزار میلیارد تومانی سیگاری‌ها خبر می‌دهد که سه برابر این هزینه یعنی 30 هزار میلیارد تومان برای فرآیند درمان مبتلایان به انواع سرطان و بیماری‌‌های ناشی از دود سیگار صرف می‌شود. مبلغی معادل بودجه عمرانی کشور.



سه دقیقه‌ها و میلیارد‌ها هزینه مالی که برای 65 میلیارد نخ سیگار دود می‌شود بهانه‌های گرانی و در دسترس نبودن کتاب را کم‌رنگ و بی‌پایه می‌کند.

با حسابی سرانگشتی و احتساب دود شدن بیش از 30 میلیارد تومان در روز، می‌توان نتیجه گرفت روزانه هزینه ساخت دو کتابخانه، و در سال، سرمایه تاسیس بیش از 700 کتابخانه به راحتی از دست می‌رود در حالی که
اقتصاد نیمه جان نشر با تغییر عادت 12 درصد جمعیت بالای 15 سال سیگاری ایران به تعبیر پزشکان احیاء و شمع نیمه جان اقتصاد نشر ایران با خاموشی «شاخه‌ نور» رهگذر شعر سهراب افروخته خواهد شد.

احساساتی که سیگار و کتاب به ما می‌دهند
سیگاری‌ها سیگار می‌کشند برای آرامش
سیگاری‌ها سیگار می‌کشند برای کسب اعتماد به نفس
سیگاری‌ها سیگار می‌کشند برای کاهش استرس
سیگاری‌ها سیگار می‌کشند برای بزرگ‌نمایی
سیگاری‌ها سیگار می‌کشند برای کسب آرامش

اما این در حالی است که براساس مطالعه مسئولان «آژانس مطالعه» در اروپا که بعد از پژوهش در 51 تحقیق و گزارشی که در 10 سال گذشته تهیه شده است، مشخص شده که مطالعه غیر آکادمیک که فقط برای لذت بردن باشد،‌ رابطه والدین و بچه‌ها را بهبود می‌بخشد،‌ اعتماد به نفس را بالا می‌برد، اضطراب و استرس را پایین می‌آورد و همچنین درک انسان از فرهنگ‌های دیگر را نیز افزایش می‌دهد. این پژوهش در پایگاه اینترنتی ایندیپندنت منتشر شده و هدف اصلی «آژانس مطالعه» در اروپا تشویق مردم به کتابخوانی است.

بدانیم که:
طبق اعلام سازمان‌های بین‌المللی سالانه 6 میلیون نفر در جهان براثر استعمال دخانیات از بین می‌روند. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که این میزان تا سال 2030 به بیش از هشت میلیون نفر خواهد رسید.

دود سیگار حاوی چهارهزار نوع ماده شیمیایی است که سرطان‌زا بودن 50 نوع از آن‌ها به اثبات رسیده است، در سراسر جهان روزانه بیش از سه‌هزار و 200 نوجوان در سن زیر 18 سال شروع به سیگار کشیدن می‌کنند که برای حدود دو هزار و 100 نفر از آن‌ها این استعمال به عادت روزانه تبدیل می‌شود.



به‌طور متوسط طول عمر افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر‌سیگاری 13 تا 15 سال کمتر است. وابستگی به مصرف سیگار، جزو طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها قرار دارد. در سراسر جهان از هر 10 نفر بزرگسال، کشیدن سیگار موجب مرگ یک نفر می‌شود و این نسبت تا سال 2030 میلادی به یک نفر از هر 6 نفر بزرگسال تغییر می‌کند.

در کتاب «بهترين راه برای ترک سيگار» آمده است: «کاغذی که در سیگارهای مصرفی در کشور سوزانده می‌شود، بیش از مقدار کاغذی است که برای 45 میلیون دفتر شصت برگ لازم است. علاوه بر این بیش از بیست هکتار زمین‌های مرغوب زیر کشت توتون است.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها