«نقشه تاریخ» اثر جان اسپارکس با ترجمه رضا مرتضوی به تازگی از سوی انتشارات چرخ زمان منتشر شده است.
موضوعات مطرحشده در نقشه تاریخ عبارتاند از تاریخ باستان، تاریخ نوین، تاریخ فرهنگ، تاریخ علم، تاریخ فلسفه، تاریخ فنآوری، تاریخ نظامی، تاریخ هنر، تاریخ سیاسی و تاریخ ادیان. از نقشه تاریخ میتوان در مطالعات تاریخی، جغرافیایی، ژئوپلتیک، مردمشناسی، جامعهشناسی، علوم سیاسی، دینپژوهی، اقتصاد و زبانشناسی بهره برد.
رویدادهای ذکر شده در این نقشه، از چهارهزار سال پیش آغاز میشوند و تا سال 1394 خورشیدی (2015 میلادی) ادامه مییابند. در بهروزبودن دادههای تاریخی این اثر ذکر این نکته کافی است که حمله عربستان به یمن و توافق هستهای ایران و آمریکا نیز در آن گنجانده شده است. این نقشه 170 سانتیمتر ارتفاع و 32 سانتیمتر عرض دارد. محور عمودی نقشه به 80 بازه زمانی پنجاهساله تقسیم شده است. این بازهها با سه مرجع زمانی میلادی، شمسی و قمری در دو سوی نقشه مشخّص شدهاند.
مرجع مقیاس زمانی در دو سمت نقشه، خواننده را قادر میسازد تا به سرعت به مدخلهای مربوط به هر رویداد مهم تاریخی دست یابد و آن را در پرتو ساختار دنیای معاصر خود همزمان در سه تاریخ میلادی، شمسی و قمری مشاهده کند. ظهور و سقوط امپراتوریها، دولتها و ملّتها در طول تاریخ و عوامل تأثیرگذار بر آنها بهروشنی در نقشۀ تاریخ به تصویر کشیدهشده است.
برای رسیدن به این هدف، نقشه به شارههای رنگی تقسیم شده که حاکی از قدرت نسبی هر دولت و ملّت در سطح جهانی است. با دنبالکردن این شارههای رنگی میتوان تأثیر تمدّنهای گوناگون بر جهان را در طول چهارهزار سال گذشته مشاهده کرد. در نقشه تاریخ بهطور مبسوط به تاریخ ادیان ابراهیمی و بهویژه اسلام پرداختهشده است. عربستان پیش از اسلام، عصر جاهلی، زندگی پیامبر اسلام(ص)، عصر بعثت، دوران هجرت، غزوات، جنگها و فتوحات مسلمانان، عصر خلافت، خلافت امویان، قیامها و نبردها، زندگی ائمّۀ اطهار(ع)، خلافت عباسیان، دوران طلایی اسلام، خلافت فاطمیان و خلافت عثمانی از موضوعات ذکرشده در نقشه تاریخاند.
نقشه تاریخ بههمراه کتابچه راهنمای آن ارائه میشود. کتابچه راهنمای نقشه تاریخ، حاوی راهنمای خوانش نقشه، تاریخ دقیق رویدادها و ضبط انگلیسی اعلام است. این کتابچه 96 صفحه دارد و از سه بخش مقدّمه، راهنمای خوانش نقشه و مدخلها تشکیل شده است. تاریخ دقیق رویدادها و حتی دورههای تاریخیِ مربوط به حوادث و چهرههای تاریخی با سه گاهشماری میلادی، شمسی و قمری در کتابچۀ راهنمای نقشه ذکرشده است.
کوتهنوشتهای راهنمای نقشه عبارتاند از دوران زندگی، دوران حکومت، دوران تصدی، دوران پاپی، دوران ریاستجمهوری و دوران نخستوزیری. تمامی این دورهها با تاریخ دقیق آغاز و پایان، در برابر هر کدام از شخصیتها ذکرشدهاند. علاوه بر تاریخ میلادی، تاریخ شمسی و قمریِ رویدادهای مربوط به ایران و اسلام نیز در برابر آنها قرار دارد. نقشۀ تاریخ با خوانش تطبیقی و نگاهی یکپارچه به تمدّنهای بزرگ و تاریخ آنها، به درک صحیحتر از نیروهای تاریخی و تأثیر آنها برروابط دنیای کنونی کمک میکند.
برخی از نکات پنهان تاریخی که کشف آنها از طریق خوانش تطبیقی در نقشه تاریخ امکانپذیر شدهاست عبارتند از همدورهبودن کورش بزرگ با کنفوسیوس و بودا، همدورهبودن مولوی و سعدی با توماس آکوئیناس و راجر بیکِن، همدورهبودن کمالالدّین بهزاد و داوینچی، همدورهبودن شاهاسماعیل یکم و ماکیاولی، آغاز استثمار آمریکا و اصلاحات پروتستانی همزمان با حکومت صفویان در ایران، همدورهبودن شیخ بهایی و گالیله، همدورهبودن نادرشاه افشار با ژان ژاک روسو و وُلتِر و همزمانی حکومت زندیه با انقلاب صنعتی انگلستان.
ترجمه، تألیف، تصحیح و بازآفرینی گرافیکی نقشه تاریخ بیش از چهار سال یا بهعبارتدیگر دوازدههزار ساعت به طول انجامیده است. برای تهیه این اثر میتوانید به نشانی اینترنتی نقشه تاریخ http://www.histomap.ir مراجعه کنید.
نظر شما