آزاد ارمکی «تغییرات، چالشها و آینده خانواده ایرانی» را بررسی کرد/ تصویری روشن از وضعیت کنونی نهاد خانواده
تقی آزاد ارمکی در کتاب «تغییرات، چالشها و آینده خانواده ایرانی» کوشیده در کنار بیان مهمترین نظریات مرتبط با خانواده به وضعیت کنونی خانواده ایرانی در ابعاد مختلف آن و چالشها و مسائل جاری و آتی آن بپردازد تا به تصویر روشنتری از وضعیت کنونی نهاد خانواده دست یابد و در پی آن بتواند چشمانداز دقیقتری برای آینده خانواده ایرانی متصور شود.
آزاد ارمکی درباره روند شکلگیری اثر حاضر در مقدمه کتاب مینویسد: «از تاریخی که به تأمل و تحقیق و گفتوگو و داوری در مورد وضعیت خانواده ایرانی پرداختم تاکنون بیش از یک دهه میگذرد. در این زمان افزون بر تهیه دو کتاب با عنوانهای درآمدی بر جامعهشناسی خانواده ایرانی و خانواده ایرانی، با همکاری دانشجویان و استادان جامعهشناسی بیش از ده مقاله در مجلههای علمی و پژوهشی داخلی و خارجی و دهها گفتوگو و سخنرانی و نقد و بررسی درباره ابعاد گوناگون خانواده ایرانی در مجلهها و روزنامهها به چاپ رسانیدهایم.
در این کتاب سعی خواهیم کرد که در کنار بیان مهمترین نظریات مرتبط با خانواده به وضعیت کنونی خانواده ایرانی در ابعاد مختلف آن و چالشها و مسائل جاری و آتی آن بپردازیم تا به تصویر روشنتری از وضعیت کنونی نهاد خانواده دست یابیم و در پی آن بتوانیم چشمانداز دقیقتری برای آینده خانواده ایرانی متصور شویم. امید است که این کتاب بتواند پاسخگوی برخی از چالشهای عمده در حوزه خانواده ایرانی در زمانه ما باشد.»
در پشت جلد کتاب میخوانیم: «در این کتاب هر چند از نظامهای مفهومی و جهتگیریهای نظری جامعهشناسان موسس (ماکس وبر و امیل دورکیم) در فهم و بیان وضعیت خانواده ایرانی بهره گرفته شده است، ولی سعی نشده تا رویکرد نظری خاصی بر اساس اطلاعات و آمار در این حوزه، مرکزیت یافته و اثبات یا رد شود. از سوی دیگر، سعی شده تا از غلبه رویکرد آسیبشناسانه در مورد خانواده فاصله گرفته شود. در مقابل تلاش بر این است تا تغییرات و چالشهای ایجاد شده در خانواده ایرانی که ریشه در شرایط و مقتضیات اجتماعی و فرهنگی معاصر دارد، از آسیبهای آن متمایز شود. در نتیجه تغییرات خانواده با آسیبهای آن یکسان قلمداد نشده است.
همانطور که آسیبهای موجود در خانواده تنها ساختار چالشهای آن را بازگو نمیکند. از نظر نویسنده تغییرات و مشکلات با چالشهای پیش روی خانواده ضمن اینکه از یکدیگر به طور جداگانه معرفی شدهاند، ولی به لحاظ تجربی و تاریخی در هم تنیده شده قلمداد شدهاند؛ زیرا ظهور و در نتیجه شناخت هر یک زمینه ظهور و شناخت دیگری است. در بیان ساحت درهم تنیده تغییرات خانواده با مشکلات و چالشهای آن، نویسنده ضمن بیان فهم نظری خود در مورد «خانواده ایرانی»، به تجربههای زیسته جاری در این زمینه تکیه بسیار کرده است. بدین لحاظ است که کتاب میتواند برای گروههای متعدد اجتماعی اعم از همکاران دانشگاهی، محققان، دانشجویان و کارشناسان علاقهمند به خانواده و افراد عادی که هر یک به شکلی عضوی از خانواده (اعم از فرزند یا پدر یا مادر) میباشند مفید واقع شود.»
به هر حال در اثر حاضر، سعی شده بستر جامعه ایرانی مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفته شود و در ابتدا کار از مروری بر نظریات خانواده آغاز میشود. در ادامه مهمترین تغییرات، چالشها و مسائل خانواده ایرانی شناسایی و تحلیل شده و سپس چشماندازی از آینده خانواده ایرانی در ابعاد مختلف ارائه میشود.
کتاب «تغییرات، چالشها و آینده خانواده ایرانی»نوشته تقی آزاد ارمکی با شمارگان هزار و 200 نسخه در ۳۲۰ صفحه به بهای 219 هزار ریال از سوی انتشارات تیسا روانه بازار نشر شده است.
نظر شما