شنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
اصنافی: ترویج فرهنگ مطالعه باید همراه با ترویج فرهنگ مراجعه به کتابخانه باشد

امیررضا اصنافی، عضو هیات مدیره انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران معتقد است که ترویج فرهنگ مطالعه، موضوعی جدی است، اما باید توجه داشت که در کنار آن مراجعه و حضور در کتابخانه‌ها نیز موضوعی بسیار جدی و قابل توجه است. به عبارت دیگر ما نمی‌توانیم اهل کتاب و مطالعه باشیم، اما اهل رفتن به کتابخانه به‌عنوان پلی میان دانش مضبوط بشری بین نسل‌های مختلف نباشیم.

امیررضا اصنافی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره لزوم مراجعه و انس گرفتن خانوده‌ها به کتابخانه‌های عمومی عنوان کرد: کتابخانه یک ارگان تعاملی است که وجود آن به تکامل جامعه و فقدان آن به زوال جامعه منجر خواهد شد؛ به عبارت دیگر اگر قرار است جامعه‌ای پویا داشته باشیم، نیازمند کتابخانه‌هایی پویا هستیم. بر این اساس زمانی که درباره مطالعه و کتابخانه صحبت می‌کنیم، در واقع درباره یک مکان و یا یک شئ سخن نمی‌گوییم، بلکه درباره یک اثربخشی و یک پدیده تأثیرگذار اجتماعی سخن می‌گوییم.

وی افزود: اگر قرار است در زندگی افرادی اثربخش به لحاظ علمی، حرفه‌ای و شخصیتی تربیت کنیم، باید در معرض اطلاعات و دانش لازم قرار بگیریم و این اطلاعات دانش در طول زندگی صرفا از طریق مدارس، آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌ها به‌دست نمی‌آید؛ دقیقا اینجاست که نقش کتابخانه‌ها و به‌ویژه کتابخانه‌های عمومی به‌عنوان یک دانشگاه عظیم و منبعی برای خودآموزی افراد اهمیت پیدا می‌کند.

عضو هیات مدیره انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران تأکید کرد: موضوع ترویج فرهنگ مطالعه موضوعی جدی است، اما باید توجه داشت که در کنار آن، بحث مراجعه و حضور در کتابخانه‌ها نیز موضوعی بسیار جدی و قابل توجه است. به عبارت دیگر ما نمی‌توانیم اهل کتاب و مطالعه باشیم، اما اهل رفتن کتابخانه به‌عنوان پلی میان دانش مضبوط بشری بین نسل‌های مختلف، نباشیم.

اصنافی با بیان این‌که فرهنگ مراجعه به کتابخانه نیز باید از سنین کودکی در افراد ایجاد شود، ادامه داد: خانواده‌ها باید زمینه حضور مستمر فرزندان خود در کتابخانه‌های عمومی را ایجاد کنند تا کودکان و نوجوانان بتوانند هرچه بیشتر با این محیط خو بگیرند، روحیه پرسشگری را دریافت کنند، اهل مطالعه باشند و یاد بگیرند.

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به ارتباط بلوغ فکری و کتابخانه‌های پویا در جوامع پیشرفته امروز، گفت: امروز در بسیاری از کشورهای پیشرفته به محض این‌که کودکی متولد می‌شود، یکی از اولین کارت‌هایی که برای او صادر می‌شود، کارت عضویت در کتابخانه عمومی است؛ یعنی آن جامعه به این بلوغ رسیده که اگر می‌خواهیم فردی متمدن و اثربخش به جامعه تحویل دهیم، باید از کتابخانه شروع کنیم.

وی با بیان این‌که فرهنگ‌سازی در این حوزه را باید از خود شروع کنیم، ادامه داد: بنده هم به‌عنوان یک کتابدار که در این حوزه مطالعه، پژوهش و تدریس می‌کنم، خود را ملزم می‌دانم که پیش از توصیه به دیگران، این موارد را در زندگی خود پیاده کنم. اگر می‌گویم خانواده‌ها باید به سمت و سوی کتابخانه‌ها حرکت کنند، باید از خودم شروع کنم. بنابراین تصمیم گرفتم که فرزند خودم را در اولین روزهای تولدش به عضویت یک کتابخانه ‌عمومی دربیاورم.



عضو هیات مدیره انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران افزود: هرچند طبیعتا این عضویت در این مرحله عضویتی کاربردی نیست، اما این اقدام از سویی قائل شدن شأن یک شهروند آگاه، برای یک فرد تازه متولد و از سوی دیگر ریل‌گذاری صحیح برای هدایت یک فرد به سمت مطالعه و کتابخانه خواهد بود.

اصنافی در پایان اظهار امیدواری کرد که موضوع مطالعه و مراجعه به کتابخانه‌ها برای آگاهی و بهره‌گیری از دانش و اطلاعات، در همه خانواده‌های ایرانی جای خود را باز کند تا در آینده، افرادی اهل مطالعه و پژوهشگر ایران فردای ما را بسازند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها