مهمترین مطالبات اهالی قلم و نشر/ 21
مزینانی: تقویت دیپلماسی فرهنگی با پشتوانه ادبیات ایران در اولویت قرار بگیرد
محمدکاظم مزینانی، نویسنده گفت: به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد میکنم به حوزه دیپلماسی فرهنگی با پشتوانه ادبیات ایران ورود پیدا کند.
محمدکاظم مزینانی، نویسنده در گفتوگو با خبرنگار «ایبنا» اظهار کرد: دولت بهویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند به عرصه دیپلماسی فرهنگی ورود پیدا کند؛ این اقدام، هزینه چندانی نیاز ندارد. پرسش من این است که چطور میشود برای موضوعی مانند انرژی هستهای وقت، انرژی و هزینه صرف میشود، اما برای داستان و شعر ایرانی نه؟! پیشنهاد میکنم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه دیپلماسی فرهنگی با پشتوانه ادبیات ایران ورود پیدا کند، چراکه افرادی که در دنیا وجود دارند تشنه داستانها و ادبیات ایرانی هستند.
وی اساسیترین دغدغه نویسندگان را پایین بودن شمارگان کتابها دانست و گفت: سیاستگذاری در حوزه نشر باید بهگونهای باشد که شمارگان کتابها افزایش یابد؛ شمارگان خروجی بخش فرهنگی مملکت است، اما متأسفانه چندان تعریفی ندارد و در نتیجه ناشران و نویسندگان از این موضوع متضرر میشوند.
این نویسنده توضیح داد: دلیل پایین بودن شمارگان کتابها از یک طرف به فرهنگ عمومی و اقتصاد ملی برمیگردد و از طرف دیگر، علت پایین بودن شمارگان کتابها را میتوان به ضعیف بودن رابطه میان مؤلفان، ناشران و احساس استغنا پیدا کردن به یکدیکر نسبت داد. نویسندگان با فراهم بودن فضای مجازی به راحتی میتوانند کتابهایشان را در دسترس مخاطبان قرار دهند و از طرف دیگر، ناشران میتوانند به راحتی و بدون هیچگونه پیگیری قانونی از سوی دولت، بسیاری از کتابها بهویژه کتابهای خارجی را چاپ کنند؛ این معضل باید بررسی و واکاوی شود.
مزینانی عنوان کرد: نویسندگان با شمارگان کم کتابهایشان و با محدود شدن دایره مخاطبانشان دچار ناامیدی میشوند. در چنین شرایطی نویسندگان نه تنها مخاطب ندارند، بلکه بازدهی مالی بسیار اندکی نیز دارند. این معضل چرخه نشر را معیوب و خروجی غمانگیزی را نصیب این حوزه میکند.
وی ضعیف بودن رابطه میان نویسندگان، دولت و نهادهای صنفی را از دیگر معضلات این عرصه برشمرد و افزود: متأسفانه در بسیاری از جوایز حوزه کتاب، شاهدیم تعداد مشخصی از افراد اعم از نویسندگان و ناشران موفق به کسب عنوان برگزیده میشوند. هر سال اسامی این افراد در جوایز مختلف کتاب تکرار میشود! این در حالی است که بسیارند نویسندگان و آثاری که فاخر هستند اما مورد تخریب و تحقیر مسئولان ذیربط قرار میگیرند. تصور کنید در شرایطی که اقتصاد نشر مشکل دارد، وقوع چنین معضلاتی در این عرصه زمینه ناامیدی نویسندگان را فراهم خواهد کرد.
این نویسنده گفت: به بسیاری از نوقلمان، در این جوایز اجازه حتی مطرح شدن داده نمیشود و این در حالی است که آثار بسیاری از آنها حرفهای تازهای دارند. بنابراین شایسته است دولت میدان را برای ورود این قشر از جامعه باز نگه دارد.
نظر شما