چهارشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۵
چرا جوایز ادبی نام خود را تغییر می‌دهند؟

جوایز ادبی معروف دنیا گاهی ناچار می‌شوند برای تأمین منابع مالی خود دست از عنوان قدیمی‌شان بکشند و عنوان تازه‌ای برای خود انتخاب کنند که برگرفته از شرکت‌های اقتصادی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، تنها در سیاست نیست که همه چیز تغییر می‌کند. در دنیای جوایز ادبی و هنری هم همه چیز تغییر می‌کند. یک دلیل عمده‌اش مسائل مالی است.
 
امسال آخرین بار بود که یک جایزه‌ی معتبر ادبی زنان کلمه‌ی «بیلیز» را یدک می‌کشید. «بیلیز» عنوان تازه‌ای بود که از سال 2012 گردانندگان جایزه‌ی ادبی «اورنج» تصمیم گرفته روی جایزه‌ی زنانه‌ی خود بگذارند.
 
کیت ماس، رمان‌نویس بریتانیایی، سال 1992 تصمیم گرفت جایزه‌ای ادبی با عنوان «اورنج» راه‌اندازی کند. این جایزه تنها به نویسندگان زنی تعلق می‌گرفت که می‌بایست دو خصوصیت می‌داشتند.
 
آنها باید آثارشان را به زبان انگلیسی می‌نوشتند و آن را در بریتانیا به چاپ می‌سپردند. ارزش این جایزه‌ی ادبی 30 هزار پوند است.
 
اورنج از این جایزه‌ی ادبی به مدت 17 سال حمایت مالی می‌کرد. بعد از آن نوبت به «بیلیز» بود که از سال 2014 به حمایت مالی از این جایزه‌ی ادبی پرداخت.
 
اما جوایز ادبی تا چه اندازه می‌توانند نام خود را مدام تغییر دهند؟
 
شبکه‌ی خبری بی‌بی‌سی در گزارشی نوشته است تغییر نام برای جوایز مسئله‌ای است که آنها می‌توانند درباره‌اش تصمیم بگیرند. اما گاهی جوایز شناخته‌شده ناگهان دست به تغییراتی می‌زنند که آنها را تبدیل به جوایز ناشناخته می‌کند.
 
تا سال 2015 جایزه‌ای غیرداستانی در کشورهای انگلیسی‌زبان وجود داشت به نام جایزه‌ی «ساموئل جانسون». سال 2016 این جایزه نام خود را به «بِیلی گیفورد» تغییر داد تا تعهدات حامی مالی جدید جایزه را نشان دهد.
 
سوتلانا الکساندرویچ سال 2016 بین نامزدهای جایزه‌ی «بِیلی گیفورد» بود. او پیشتر توانسته بود جایزه‌ی نوبل ادبیات را نیز از آن خود کند.
 
سابقه‌ی جایزه‌ی غیرداستانی «بِیلی گیفورد» از این قرار بود که نسختین بار سال 1999 به کتاب‌ای غیرداستانی اهداء شده بود عنوان «جایزه‌ی شبکه‌ی چهار بی‌بی‌سی ساموئل جانسون» را داشت و بعد تبدیل شده بود به «جایزه‌ی بی‌بی‌سی ساموئل جانسون برای کتاب‌های غیرداستانی».
 
شناخته‌شده‌ترین جایزه‌ی ادبی در زبان انگلیسی جایزه‌ی «من بوکر» است که شرکت «بوکر مَک‌‌کانِل» سال 1968 آن را راه‌اندازی کرد. شرکت «مَن‌گروپ» از سال 2002 در این جایزه‌ی ادبی سرمایه‌گذاری کرد و همین باعث شد نام «مَن» به صورت رسمی به عنوان اولیه‌ی این جایزه که تنها «بوکر» بود افزوده شود.
 
حالا جایزه‌ی ادبی «اورنج» نیز به چنین سرنوشتی دچار شده است. گردانندگان این جایزه برای تأمین حامی مالی ناچار هستند عنوان جایزه‌ی خود را تغییر دهند.
 
کِیت موس، رمان‌نویس و پایه‌گذار جایزه‌ی ادبی اورنج، به این مسئله نگاه خوشبینانه‌ای دارد. او به بی‌بی‌سی گفته است «ما از جذب حامی مالی بسیار احساس دلگرمی می‌کنیم.»
 
شرکت «بیلیز» از سال ۲۰۱۴ حامی مالی جایزه‌ی ادبی «اورنج» بوده است و حالا اعلام کرده که تصمیم دارد سیاست‌های اقتصادی خود را تغییر دهد و رویکردش را به سمت کشورهای غیرانگلیسی‌زبان متمایل کند.
 
بدین ترتیب کیت موس تنها یک سال فرصت دارد که حامی مالی تازه‌ای برای جایزه‌ی ادبی خود پیدا کند. او گفته است تصمیم این شرکت را درک می‌کند.
 
سال گذشته رمان «هر دو بودن» نوشته‌ی الی اسمیت، برنده جایزه ادبی زنان بیلیز شد. مارگارت اتوود،‌ جومپا لاهیری و النور کاتن از جمله رمان‌نویسانی هستند که نام‌شان معمولا! بین نامزدهای این جایزه‌ی ادبی به گوش می‌رسیده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها