چهارشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۵
گفت‌وگو را به فرهنگ ملی تبدیل کنیم

سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر ضرورت ایجاد تعامل سازنده میان کانون‌های بزرگ اجتماعی گفت: فلسفه آغاز همایش «ایران فرهنگی در جهان امروز» شنیدن صحبت‌ها و نقطه نظرات متقابل مردم و دولتمردان و باید تلاش کنیم تا فرایند گفت‌وگو در کشور به یک فرهنگ ملی تبدیل شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) همایش «ایران فرهنگی در جهان امروز» با حضور سید رضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از دولتمردان و اصحاب اندیشه و فرهنگ، شامگاه سه‌شنبه 10 اسفند، در تالار وحدت تهران برگزار شد.

صالحی امیری در این همایش با بیان اینکه بنای فعالیتش در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و پیش از آن «کفت‌وگو، نقدپذیری و درک متقابل» است، عنوان کرد: در هر جامعه 4 کانون اثربخش حضور دارند که می‌توانند منبع اصلی تعالی آن جامعه باشند. کانون اول نخبگان، به عنوان اصحاب فرهنگ و هنر، علم و دانش هستند؛ کانون دوم رسانه نام دارد که بستر انتقال دیدگاه‌های نخبگان به متن اجتماع است؛ کانون سوم حاکمیت و دولت است که نقش موثری در پیشبرد یک جامعه ایفا می‌کند و کانون چهارم جامعه و مردم آن جامعه‌اند.

وی افزود: برای اینکه بتوانیم جامعه‌ای منسجم، سالم، پاک، دوراندیش، آینده‌نگر، همه جانبه‌نگر و کل‌نگر داشته باشیم، باید بتوانیم تعامل و ارتباطی منطقی را میان این چهار کانون بزرگ برقرار کنیم. به تعبیر من ترکیب حاضر در این جلسه نمادی از ملت بزرگ ایران و این ترکیب چهارگانه هستند که می‌توانند زبان گویایی برای انتقال پیام دولت به مردم باشند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما می‌توانیم به جای اینکه در شرایط غیراخلاقی و غیراصولی با هم صحبت کنیم و از طریق ابزار مختلف دیگران را آزار دهیم، بهترین مسیر را برای تداوم حیات جامعه برگزینیم که آن «گفتگوی مستقیم» است. گفتگو به ایجاد فضایی برای گوش‌های شنوا و شکوفایی و جهش در جامعه منتهی می‌شود و در جامعه‌ای که در آن گفتگو نباشد آسیب‌های اجتماعی شدت می‌گیرد.

صالحی امیری فلسفه آغاز این همایش را شنیدن صحبت‌ها و نقطه نظرات متقابل مردم و دولتمردان عنوان کرد و گفت: دولتمردان باید سخن اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه را بشنوند و آنها هم سخن دولتمردان را. در سطح بعدی هنرمندان باید با هم گفت‌وگو کنند و به این ترتیب این روند ادامه پیدا کند تا فرایند گفت‌وگو در کشور را به یک فرهنگ ملی تبدیل کنیم. این همایش نقطه شروعی برای ایجاد گفت‌وگو میان دولت و اصحاب فرهنگ است که در آینده ادامه و گسترش خواهد یافت. 
 
ادامه این همایش با برگزاری سه نشست تخصصی همراه بود که نشست اول با موضوع «اقتصاد و فرهنگ» با حضور مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس جمهور، منوچهر شاهسواری، مدیرعامل خانه سینما و احمد علینقی، رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران برگزار شد.

مانع ورود اقلام چاپی خارجی به کشور شویم
احمد علینقی رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران هم در این نشست تخصصی با اشاره به این‌که متأسفانه صنعت چاپ در سراشیبی رکود قرار دارد، گفت: یکی از مهم‌ترین عوامل این رکود ورود 14 هزار میلیارد تومان اقلام چاپی به کشور بوده است. سؤال من این است که دولت در این زمینه چه سیاستی را در پیش گرفته است؟ آیا نباید از ورود این اقلام چاپی به کشور جلوگیری کرد؟ این در حالی است که تنها 280 میلیارد تومان تسهیلات برای ورود ماشین آلات چاپ می‌تواند این صنعت را نجات دهد.

وی ادامه داد: ما توان 85 درصد ظرفیت چاپ کشور را داریم مشروط بر اینکه از واردات این چنینی جلوگیری شود البته ما تلاش می‌کنیم همان 15 درصد باقیمانده را نیز با تلاش‌های خودمان جبران کنیم. من از وزیر فرهنگ و ارشاد درخواست می‌کنم تدبیری اتخاذ کند تا از ورود این چنینی کالاهای چاپی جلوگیری شود و تسهیلاتی برای نوسازی ماشین آلات چاپ در کشور فراهم شود.
 
در ادامه مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس جمهوری با اشاره به روند اقتصادی کشور و موضوع اشتغال‌زایی و بیکاری پس از انقلاب اسلامی، گفت: ما هنوز در برخی از صنایع مانند صنعت چاپ با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستیم و علت این مشکلات این است که وقتی سطح درآمد در یک کشور کاهش می‌یابد، اولین بخشی که هزینه‌های آن کاسته می‌شود، حوزه فرهنگ و هنر است. این موضوع در تمام ابعاد اجتماعی ما معمول است و حتی در خانواده‌ها شاهد هستیم که وقتی درآمد خانواده کاهش می‌یابد، بیشتر توجهات به سمت تأمین نیازها اولیه معطوف می‌شود.

وی افزود: وقتی قدرت خرید کاهش می‌یابد، ما با کمبود تقاضا در این عرصه روبه‌رو می‌شویم و این موضوع به این گونه صنایع نیز سرایت می‌کند و به آنها لطمه می‌زند. بنابراین باید کمک کنیم تا سطح در آمد در سیستم اقتصادی ما افزایش پیدا کند و مرم با قدرت اضافه‌ای که پیدا می‌کنند، مجدداً تأمین‌کننده منابع مالی این صنایع شوند.

اهمیت گفت‌وگو درس بزرگ برجام بوده است
نشست دوم این همایش به موضوع «برجام و فرهنگ» اختصاص داشت که با حضور علی‌اکبر صالحی، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی، محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و بهروز غریب‌پور، کارگردان تئاتر برگزار شد.

آموزگار با اشاره به اهمیت توافق برجام گفت: در اهمیت و ارزش کاری که به عنوان برجام صورت گرفت و تأثیرات آن بر ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تردیدی نیست، اما ما باید از این اتفاق درس بزرگ‌تری بگیریم و آن اهمیت گفت‌وگو است و امیدواریم برگزاری چنین همایشی با همت آقای صالحی امیری به گشایش باب گفت‌وگو میان دولت و اصحاب فرهنگ کمک کند.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران افزود: حدود چهار سال پیش دو تن از استادان دانشگاه ییل و هاروارد، کتابی را با عنوان «رسیدن به توافق» از سوی انتشارات رندوم هاوس منتشر کردند که ویرایش چهارم این کتاب هم منتشر شده است. این اثر در توصیف مذاکره و حل مسائل بزرگ است. اخیراً شنیدم که آن دو استاد مشغول به این هستند که بخشی را با عنوان دستاوردهای برجام به کتاب خود اضافه کنند.

وی در ادامه با طرح پرسشی از رئیس سازمان انرژی اتمی خواست تا درباره اینکه آیا برجام حرکتی برنامه‌ریزی شده و یا اتفاقی بوده، توضیحاتی ارائه کند که علی اکبر صالحی نیز در پاسخ به این سؤال، گفت: که قطعاً هیچ اتفاقی در خلاء رخ نمی‌دهد و حتماً باید زمینه‌ای برای آن وجود داشته باشد. محرک انقلاب، بیداری مردم در دوران مشروطه بود و این رسید تا بهمن ۵۷ و تجلی انقلاب اسلامی. بعد از انقلاب ما دوران بالندگی را شروع کردیم و جهتی را هم که انتخاب کرده بودیم یک جهت درست بود اما 37 سال برای رسیدن کشور به بالندگی زمان کمی است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: متأسفانه انتظارات در جامعه ما فراوان است؛ ما ملتی پرتحرک و در عین حال عجول هستیم که می‌خواهیم در اقتصاد جهشی سریع داشته باشیم، اما باید بدانیم که ما به تدریج به بالندگی می‌رسیم و از آن عبور می‌کنیم و در ادامه باید به فرهیختگی برسیم.

همچنین در ادامه این همایش نشست تخصصی «محیط زیست و فرهنگ» با حضور معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست، اصغر همت، مدیرعامل خانه تئاتر و رهاد توحیدی، فیلمنامه‌نویس برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها