کتابخانه دانشگاه مذاهب اسلامی امروز چهارشنبه (18 اسفندماه) در حاشیه آیین گرامیداشت آیتالله واعظزاده خراسانی، به نام این عالم فرزانه مزین شد.
آیتالله محسن اراکی، در این آئین با اشاره به اینکه مسأله تقریب و وحدت از مهمترین رسالتهای انبیاء در طول تاریخ بوده است، اظهار کرد: آیات متعددی از قرآن کریم نشان میدهد که انبیاء در طول تاریخ چند رسالت مهم برعهده داشتهاند که اقامه دین و یکپارچهسازی جوامع بشری زیر پرچم دین از مهمترین آنهاست. براین اساس مهمترین خطری که جوامع دینی و اسلامی را تهدید میکند، اختلاف است.
وی ادامه داد: آنچه میتواند تمدن نوین اسلامی را سامان بخشد، اتحاد امت اسلامی است. پرچمداران این نهضت و در صدر آنها امام خمینی (ره) و در دوران حاضر مقام معظم رهبری، همچنین پیشتازانی همچون آیتالله بروجردی و آیتالله واعظزاده نقش عظیمی در احیای جنبش بیداری اسلامی داشتهاند و نام و آثارشان برای همیشه جاودان میماند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: وحدت تنها یک شعار سیاسی نیست؛ وحدت حتی یک مساله اجتماعی صرف هم نیست. وحدت اساس و بنیاد جامعه متمدن اسلامی است. امت واحده اسلامی حقیقتی است که تحقق خواهد یافت. باید تلاش کنیم آنچه در توانمان است را در میدان قرار دهیم. ضرورت وحدت جامعه اسلامی و یکیشدن این جوامع مهمترین اصل عصر حاضر میباشد. امیدواریم نسل نو از آثار علمی، کتابها و آثار نظری و علمی بزرگانی همچون آیتالله واعظزاده بهره لازم را ببرند و ما باید در انتشار و حفظ این آثار ارزشمند موفق عمل کنیم.
قرائتی ناب از کتاب و سنت
حجتالاسلام محمدحسین مختاری، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی بهعنوان دیگر سخنران این آیین عنوان کرد: تکریم عالم فقیه و جامعالاطراف که در اغلب علوم اسلامی توانمند بود و آثار و اندیشههای وی گویای این سخن است، از امور واجب برای ماست. ایشان از طلایهداران و پیشکسوتان امر تقریب مذاهب بودند. شخصیتی که در برابر قرائت و تفسیرهای سطحی بهطور جدی مقابله و اسلام را آنطور که هست به جامعه معرفی کرد. قرائت وی از کتاب و سنت ناب و آموزنده بود که در تنویر افکار جامعه و نسل جوان بسیار کلیدی است.
وی افزود: همه اهالی قلم و اندیشمندان که علاقهمند به مطالعات تقریبی هستند، مورد تشویق آیتالله واعظزاده قرار میگرفتند. امروز و در این آیین نامگذاری کتابخانه دانشگاه مذاهب اسلامی به نام این شخصیت بزرگ از افتخارات ماست. امیدواریم برگزاری این آیین در راستای تقویت تفکر ناب این عالم فرازنه و تقویت بنیه تقریبی جامعه موثر باشد.
مرجعیت در علوم مختلف
حجتالاسلام احمد مروی، معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری نیز در این آیین با اشاره به اینکه باید بیش از اینها این عالم بزرگ را به جامعه معرفی کنیم، گفت: آیتالله واعظزاده از پرورشیافتگان حوزه علمیه خراسان، یکی از حوزههای مهم علمیه در جغرافیای حوزههای علمیه شیعه است. مرحوم شیخطوسی، شیخ طبرسی، ملاعبدالله شوشتری، محقق سبزواری و شیخ حرعاملی از بزرگانی هستند که در این حوزه علمیه پرورش یافتهاند و در دوره ما نیز آیتالله خامنهای از اندیشمندان پرورشیافته در این حوزه علمیه هستند.
وی افزود: این عالم فرزانه در علوم مختلف از جمله فقه، اصول، رجال، تفسیر، فلسفه و کلام مرجعیت داشتهاند. تواضع و فروتنی، پرهیز از شهرت، نشاط در کارهای علمی، زمانشناسی و اخلاص در عمل از دیگر ویژگیهایی است که در وجود آیتالله واعظزاده نمایان بود.
معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری در ادامه بیان کرد: آنچه که امروز باید در جامعه در صدر برنامههای علما و اندیشمندان قرار گیرد، مساله وحدت است تا بدین وسیله اسلام بتواند شکوه و تمدن خود را بازیابد. آیتالله واعظزاده از جمله افرادی بودند که نسبت به ایجاد تفرقه در میان جهان اسلام دغدغه داشتند. ورود در عرصه تقریب کمچالش نیست و هرکس وارد این عرصه نمیشود، مگر کسانی که برای تبلیغ دین از جز از خدا نترسند و آیتالله واعظزاده اینچنین بود.
مولوی اسحاق مدنی نیز بهعنوان سخنران این آیین نکوداشت گفت: آیتالله واعظزاده از علم کافی برخوردار بود. فضیلت وی، علم در زمینههای مختلف از تاریخ اسلام و مسائل روز تا فقه و کلام و تفسیر بود و آثار بسیاری نیز در این زمینهها دارند.
رئیس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: ما در عصری زندگی میکنیم که از نظر علمی مسلمانان خیلی عقب نیستند؛ چه در علوم اسلامی و چه در علوم دیگر که نیاز بشریت است. بهوفور میبینیم که علمای بزرگ در این زمینهها کتابهای حجیمی را منتشر کردهاند. آیتالله واعظزاده با علم وافری که داشت، مصداق «اطلبالعلم من المهد الیاللحد» بود. وی در خانواده علمدوست بهدنیا آمد. هرگاه که در موقعیتهای مختلف این عالم فقید را میدیدیم، کتابی در دست داشت و در هر فرصتی مطالعه میکرد. انس آیتالله واعظزاده با علم و کتاب زبانزد بود. وی به معنای واقعی کلمه وحدت را میخواست و همه علمای اهل سنت نیز این مساله را قبول داشتند؛ چرا که هیچ غلوغشی در وجود ایشان دیده نمیشد.
نظر شما