چهارشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۰
کمبود منابع انگیزه‌ای برای نگارش «آزولا و تالاب انزلی» شد

محمدمهدی امیری خوریه از نویسندگان کتاب «آزولا و تالاب انزلی» گفت: اصلی‌ترین انگیزه برای تالیف این کتاب کمبود منابع داخلی و نبود اطلاعات کافی در منابع فارسی و احساس نیاز به وجود کتابی درباره گیاه آزولا است.

محمدمهدی امیری‌خوریه از محققان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره تالیف کتاب «آزولا و تالاب‌انزلی» اظهار کرد: کتاب «آزولا و تالاب‌انزلی» به شکل علمی به بررسی گیاه آزولا پرداخته و در نوع خود اولین کتاب علمی و دانشگاهی درباره گیاه آزولا است که به شکلی نقادانه به بررسی این سرخس‌ آبزی و استفاده‌های آن پرداخته است.

وی درباره روند تالیف کتاب گفت: کتاب «آزولا و تالاب انزلی» دستاوری از یک پروژه تحقیقاتی است که در سال 1392 در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان شروع شد. با توجه به مطالعات و بررسی منابع برای ساخت دستگاه برداشت آزولا و کمبود منابع و اطلاعات به‌روز، به عنوان پژوهشگر گیاه‌شناس طرح به جمع‌آوری داده و اطلاعات درباره این سرخس آبزی (آزولا) اقدام کردم.

این نویسنده افزود: پس از گذشت شش ماه و بررسی منابع در دسترس داخلی و خارجی، کار تالیف کتاب «آزولا و تالاب‌ انزلی» با همراهی استاد راهنما خانم دکتر پریسا جنوبی از دانشگاه خوارزمی، آغاز شده و کتاب نگارش یافت و برای چاپ به شورای پژوهشی انتشارات دانشگاه خوارزمی ارسال شد و پس از طرح در این شورا و موافقت استادان دانشگاه خوارزمی، کتاب «آزولا و تالاب انزلی» در سال 1396 چاپ شد.

استفاده از آزولا به شیوه‌های خلاقانه در سطح دنیا
امیری در ادامه درباره محیط زیست تالاب انزلی بیان کرد: علم همیشه دامنه گسترده‌ای را در بر‌می‌گیرد و با توجه به پیشرفت‌های امروزه دانشمندان در تمامی علوم، لازم است تا هم‌پوشانی بین سایر علوم ایجاد شود. بی شک نگریستن با دید علمی به معضل آزولا، زمینه‌ساز بروز شیوه‌های خلاقانه در استفاده از این گیاه مفید خواهد بود.

به عنوان نمونه آزولا ارزش افزوده زیادی داشته و در تهیه کمپوست در کشور هند مورد بهره‌برداری قرار گرفته است و یا از آزولا در کنترل علف‌های هرز شالیزارها بهره زیادی برده شده است و در کشور چین، آزولا به عنوان یک کود مفید و مغذی در شالیزارها استفاده می‌شود و حتی امروزه از آزولا در تهیه بیوگاز (سوخت زیستی) استفاده می‌شود، تمامی مباحث طرح شده در کتاب «آزولا و تالاب انزلی» شرح داده شده و علاقه‌مندان می‌توانند با مطالعه آن، با مباحثی نوین در این زمینه آشنا شوند.
 
وی ادامه داد: مولفان امیدوارند با نگاه علمی که به این گیاه مهاجم داشته‌اند؛ دریچه‌های جدیدی را به روی پژوهشگران این حوزه باز کنند و بتوانند زمینه‌ساز استفاده از این گیاه مفید در صنایع غذایی، کشاورزی و کمپوست‌سازی باشند.

امیری درباره تالیف کتاب‌هایی در این زمینه گفت: تا پیش از چاپ کتاب «آزولا و تالاب انزلی» در زمینه شناخت گیاه آزولا تنها یک کتاب در ایران به چاپ رسیده که مباحثی در زمینه گیاه آزولا بیان شده است. اصلی‌ترین انگیزه برای تالیف این کتاب کمبود منابع داخلی و نبود اطلاعات کافی در منابع فارسی و احساس نیاز به وجود کتابی درباره گیاه آزولا است.

وی ادامه داد: کتاب «آزولا و تالاب‌انزلی» حاصل سال‌ها تحقیق عملی در تالاب‌ انزلی و مطالعه صدها مقاله علمی پیرامون این سرخس‌آبزی است. پراکنش جهانی آزولا و به ویژه رشد کنترل نشده آن در مزارع و به ویژه شالیزارها توجه به این گیاه آبزی را دو چندان کرده است.



نگاهی به کتاب «آزولا و تالاب‌ انزلی»
این کتاب با هدف آشنایی محققان و استادان رشته‌های مختلف علوم گیاهی و کشاورزی با سرخس آبزی آزولا توسط دکتر پریسا جنوبی و محمدمهدی امیری‌خوریه گردآوری شده و از سوی انتشارات دانشگاه خوارزمی روانه کتابفروشی‌ها شده است.

«معرفی سرخس آزولا»، «بررسی گونه‌های آزولا»، «تالاب انزلی»، «پوشش گیاهی تالاب انزلی»، «سیانوباکتری‌ها در همزیستی با آزولا»، «توسعه رشد آزولا و راهکارهای کنترل آن»، «ارزش افزوده آزولا»، «پرورش و تکثیر کنترل شده آزولا»، «بیوگاز آزولا»، «نقش اکولوژیکی آزولا» عناوین 10 سرفصل کتاب «آزولا و تالاب انزلی» است.

اولین فسیل کشف شده از گیاه آزولا در سال 1991 در مونتانای آمریکا بود که متعلق به دوره کرتاسه است. در فصول ابتدایی کتاب «آزولا و تالاب انزلی» به بررسی تاریخچه، گیاه‌شناسی و چگونگی تکثیر و تولید مثل آن پرداخته شده است. سپس به چگونگی شکل‌گیری و مشخصات تالاب انزلی و پوشش گیاهی این تالاب جهانی و حضور آزولا در آن توجه شده است. در فصول بعد به نحوه رشد آزولا و راهکارهای کنترل رشد بی رویه آن پرداخته شده است. پس از آن، کاربردهای مختلف آزولا و ارزش افزوده آن مد نظر قرار گرفته است و در آخر به نقش بوم‌شناختی و تاثیر آن بر حیات کره زمین اشاره شده است.

در بخش اول کتاب در مورد تعریف آزولا آمده است: «آزولا سرخسی از تیره آزولاسه است که اولین بار توسط گیاه‌شناسی با نام ژان‌باتیست پیئرآتوان دومونه دولامارک در سال 1783 نام‌گذاری شده است. این گیاه توسط کومرسون از منطقه ماژلان در کشور فرانسه برای لامارک ارسال شد. نام این سرخس از دو لغت یونانی آزو به معنی خشک کردن و الیو به معنی کشتن مشتق شده است و به گیاهی اطلاق می‌شود که بر اثر خشکی از بین می‌رود.»

کتاب «آزولا و تالاب انزلی» در 260 صفحه با شمارگان 500نسخه و به قیمت 15 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه خوارزمی روانه بازار کتاب شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها