انتشار «خلاصه ارمغان سلامتی» به قلم جمشید خدادادی
کتابی که به شیوههای نادرست تغذیه در میان خانوادهها میپردازد
انتشارات ندای سینا کتابی با موضوع آشنایی با غذاهای گیاهی، حیوانی، دریایی، نکتار میوهجات و دمنوشها، تحت عنوان «خلاصه ارمغان سلامتی» چاپ و منتشر کرد. این کتاب نوشته جمشید خدادادی است.
متاسفانه امروزه برخی شیوههای نادرست در زمینه تغذیه، در حال رواج در میان خانوادههاست که سلامتی و نشاط جامعه را تهدید میکند و با گسترش استفاده انواع غذاهای غیر ایرانی و فستفودها و نیز زیادهروی در مصرف «نمک»، «شکر» و «چربیها» روز به روز شاهد انواع بیماریهای صعبالعلاج در کشورمان هستیم. هدف این کتاب، ترویج سبک زندگی ایرانی - اسلامی و تغذیه صحیح و استفاده از انواع غذاهای ایرانی برای حفظ و سلامتی شهروندان و آگاهی بخشی به آنان است.
در این کتاب، مولف تلاش کرده است با هدف اشاعه فرهنگ استفاده از غذاهای سنتی و سالم و حفظ ذائقه ایرانی، غذاهایی را معرفی کند و آموزش دهد که در آن از رنگها و اسانسها و مواد شیمیایی استفاده نشده است. این اثر که حاصل تجربیات و مطالعات مولف در زمینه تغذیه سالم و طبیعی است، واجد امتیازهایی به شرح زیر است:
در این کتاب از غذاهای فرنگی خبری نیست؛ سرخ کردن و فریز شدن و سایر موارد که امروزه در بین خانوادهها رواج دارد، در این کتاب وجود ندارد؛ امروزه اکثر غذای خانوادهها را گوشت مرغ تشکیل میدهد که مطلقا در این کتاب دیده نمیشود اما
چگونگی و روش آشپزی غذاهای سالم (همراه با نوآوری) بیان شده است.
نگارنده کتاب سالهای طولانی به صورت کاملا علمی و بسیار دقیق درمورد تغذیه به تحقیق پرداخته و نتایج فوقالعادهای به دست آورده است! به اعتقاد نویسنده با تغذیه صحیح به راحتی میتوان از بسیاری از بیماریها پیشگیری کرد و سلامتی را برای خود و خانواده را به ارمغان آورد. نگارنده تلاش کرده است کتاب حاضر از هر نظر کامل باشد، تا خانم خانهدار در تصمیمگیری دچار اشکال نشود. به این علت، هرچیزی را که احساس کرده در این رابطه مورد نیاز است، از جمله انواع غذاهای گیاهی، حیوانی، دریایی، نکتار میوهجات و سبزیجات به گونهای در آن جای داده است.
مهمترین ویژگیهای این کتاب را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
الف. علاوه بر روش تهیه غذاهای گیاهی که بخش عمده این کتاب را تشکیل میدهد، از فراوردههای حیوانی مانند انواع گوشت، بوقلمون، ماهی، میگو و تخممرغ بومی به طور معقول استفاده شده است.
ب. از میان تمام فراوردههای غیر گیاهی، فقط از کشک و به مقدار بسیار کم از پنیر استفاده شده است.
ج. در تهیه انواع گوناگون خوردنیها و نوشیدنیها که در این کتاب آموزش داده شده، از قندهای مصنوعی، مثل قند و شکر به عنوان شیزین کننده، استفاده نشده است.
د. علاوه بر آموزش انواع غذاهای گیاهی و حیوانی، طرز تهیه انواع نوشیدنیهای سرد و گرم، انواع سالادها و دسرها و نکتار میوهجات و آب سبزیجات و دمکردنیها آموزش داده شده است.
ه. تمام خوراکیها و نوشیدنیهای مطرح شده در این کتاب، از مواد طبیعی تهیه و به روش صحیح و درست طبخ میشوند.
و. غذاها و نوشیدنیهای مطرح شده در این کتاب، علاوه بر اینکه بسیار متنوع و لذیذند؛ از نظر اقتصادی، هزینه تهیه آنها نیز نسبتا پایین و ارزش غذایی و تولید انرژی لازم در آنها بالاست.
کتاب تاکید زیادی بر رابطه تغذیه سالم و سلامتی دارد و مولف سعی کرده از آموزش طبخ غذاها و خوراکهایی که سلامتی انسان را در معرض خطر قرار میدهد، صرف نظر کند. بنای کلی اثر را بر ایرانی بودن و اصیل بودن غذاها و عملکرد مثبت آنها در سلامتی انسان قرار داده و در آن مطلقا از سرخ کردن غذاها سخنی به میان نیامده است، برای تهیه همه غذاها از روش نوینی به نام بخارپز کردن یا کباب کردن استفاده شده، سعی شده بیشتر غذاهای گیاهی آموزش داده شود، اما در مورد طرز تهیه و طبخ غذاهای حیوانی نیز مطالب جالبی عنوان شده است.
مطالعه و تحقیق 25 ساله نگارنده، موید این نکته است که غذای اصلی انسان گیاه است و این مطلب را خداوند متعال در آیات 24- 32 سوره عبس نیز بیان کرده است. استفاده از این نوع مواد غذایی که در آیات این سوره به ان اشاره شده است، موجب سلامتی، نشاط، سالم زیستن و مهمتر از همه پیشگیری از بیماریها میشود. توجه به این مساله مهم در رژیم غذایی، نگارنده را به سمت و سوی نگارش این کتاب و آموزش انواع گوناگون غذاهای گیاهی، حیوانی، دریایی و نیز نکتار میوهجات و سبزیجات سوق داده است.
«خلاصه ارمغان سلامتی» در 21 فصل مجزا و به طور مفصل، طرز تهیه انواع گوناگون غذاهای گیاهی، حیوانی، دریایی، انواع سالادها، انواع نوشیدنیهای گرم و... را آموزش میدهد. در فصل اول نکات کلی در آشپزی و تهیه غذا، درباره طبخ بعضی از مواد حساس، خشک کردن سبزیجات، میوهجات، سفرهآرایی و ظروف غذا، هنر آشپزی، شیرینیجات و نحوه نگهداری بعضی از مواد و... را بیان میکند. در فصول بعدی به سراغ غذاهای پایهی ایرانی مثل پلوها، خورشها و خوراکهای گیاهی میرود و انواع آن را آموزش میدهد.
نویسنده در فصل پنجم به غذاهای آسانتر مثل دلمهها، کتلتها و سمبوسهها میپردازد و طیف وسیعی از هر کدام را آموزش میدهد. فصل ششم و هفتم به سراغ پیش غذاها رفته و انواع آشها و سوپها را آموزش میدهد. پس از آن در فصل هشتم و نهم به سالادها و سسها اشاره دارد و نحوه ساخت و پخت آنها را آموزش میدهد و در فصل دهم هم آموزش چند نوع دسر ایرانی و سالم را جای داده است.
از فصل یازدهم تا پانزدهم و در پنج فصل انواع مرباجات، دم نوشها، ترشیجات، نکتار میوهجات و آب سبزیجات را آموزش داده و تاثیر هرکدام بر سلامتی و نحوه و زمان استفاده از آنها را یادآور شده است. در فصل شانزدهم که به کبابها اختصاص دارد انواع کبابهای ایرانی و موارد طبخ آنها را آموزش داده و نکات کلی در مورد تهیه کبابها را نیز متذکر شده است. آبگوشتها را در فصل هفدهم آموزش داده و در فصل هجدهم خوراکهای ماهی و میگو را آورده است. در فصل نوزدهم به کوفتهها و خورشهای گوشتی پرداخته و در فصل بیستم حلیمهای گوشتی را آموزش داده است. در انتها و در فصل بیست و یکم نیز نحوه طبخ انواع خوراکهای گوشتی را آورده است.
کتاب تاکید زیادی بر رابطه تغذیه سالم و سلامتی دارد و مولف سعی کرده از آموزش طبخ غذاها و خوراکهایی که سلامتی انسان را در معرض خطر قرار میدهد، صرف نظر کند. بنای کلی اثر را بر ایرانی بودن و اصیل بودن غذاها و عملکرد مثبت آنها در سلامتی انسان قرار داده و در آن مطلقا از سرخ کردن غذاها سخنی به میان نیامده است، برای تهیه همه غذاها از روش نوینی به نام بخارپز کردن یا کباب کردن استفاده شده، سعی شده بیشتر غذاهای گیاهی آموزش داده شود، اما در مورد طرز تهیه و طبخ غذاهای حیوانی نیز مطالب جالبی عنوان شده است.
مطالعه و تحقیق 25 ساله نگارنده، موید این نکته است که غذای اصلی انسان گیاه است و این مطلب را خداوند متعال در آیات 24- 32 سوره عبس نیز بیان کرده است. استفاده از این نوع مواد غذایی که در آیات این سوره به آن اشاره شده است، موجب سلامتی، نشاط، سالم زیستن و مهمتر از همه پیشگیری از بیماریها میشود. توجه به این مساله مهم در رژیم غذایی، نگارنده را به سمت و سوی نگارش این کتاب و آموزش انواع گوناگون غذاهای گیاهی، حیوانی، دریایی و نیز نکتار میوهجات و سبزیجات سوق داده است.
کتاب «خلاصه ارمغان سلامتی» در 360 صفحه با شمارگان 1000 نسخه و با بهای 17000 تومان توسط نشر ندای سینا منتشر شده است.
نظر شما