سید عباس صالحی در جلسه رای اعتماد مجلس شورای اسلامی:
استقرار نظام مالکیت معنوی از برنامههای وزارت ارشاد خواهد بود
سید عباس صالحی، وزیر پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در صحن مجلس گفت: تحکیم حقوق فرهنگی شامل منزلت، امنیت و حقوق صنفی اهالی فرهنگ و هنر، استقرار حرفهای نظام مالکیت فکری و معنوی و پیگیری پیوستن به کنوانسیون بینالمللی و شفافیت و پاسداری در زمینه مجوزهای صادره از جمله بستههای پیشنهادی برای وزارت ارشاد در دولت جدید است.
وی افزود: همه میدانیم که جامعه ایرانی به اعتبار استعداد ذاتی که در چهار راه تاریخی و حلقه وصل شرق و غرب عالم بوده مفاخر و آثار فرهنگی خود را به جهان عرضه و سهم مهمی در تبادل فرهنگی جهان در طول تاریخ داشته است. ایران پایگاه جهانی شدن فرهنگ در دنیا بوده است. فرهنگ و هنر ایرانی ذات و هویت ایران است جامعه ایرانی با دینمداری، توحیدگرایی، معنویتگرایی و اخلاقگرایی هزاران سال زیسته و شعله اسلام را در جامعه ایرانی پرفروغتر و قدسیتر کرده است. همچنین مهر اهلبیت (ع) برجان و خاک این سرزمین نقش بسته و تاروپود ایران را مهر اهلبیت (ع) فراگرفته است.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: گوهر فرهنگ ایرانی سه وجه دارد: فرهنگ، هنر و ادب، دینمداری اخلاقی و معرفت و مهر اهلبیت (ع). همه اقوام ایرانی با این سهضلع پیوند دارند و هر برنامه اجتماعی اگر با این سهضلع نسبتی پیدا نکند ناکارآمد و ابتر خواهد بود و برنامههای دولت دوازدهم نیز از این نگاه برخوردار است.
صالحی در ادامه در معرفی برخی از برنامههای خود بهعنوان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: من به چهار اصل اساسی دین، نظام اسلامی، انقلاب و رهبری، قانون و اخلاق اعتقاد عمیق دارم و معتقدم که شفافیت در همه مراحل تصمیمگیری و اجرا باید لحاظ شود. همچنین به مشارکت جمعی و گفتگو محور با اصحاب فرهنگ و هنر و واگذاری امور به بخش خصوصی و فعالیت نهادهای صنفی معتقدم. همچنین به این اصل معتقدم که در سیاستگذاری و اجرا باید ایران را 80 میلیون و 30 استان دید که این بهمعنی تمرکززدایی جغرافیایی و دیدن خلاقیتها در همه ایران و با همه ادیان، مذاهب و سلیقههاست. گواه این مدعا این است که در سال 95، 65 درصد منابع وزارتخانه در استانها صرف شد.
وی با اشاره به اینکه برنامههای پیشنهادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متکی بر اسناد بالادستی و برنامه ششم توسعه است، افزود: در تدوین برنامهها تمامی اسناد بالادستی مورد مطالعه دقیق قرار گرفت و برنامهها بر سه اصل صیانت و تعالی هویت، حمایت از محصولات فرهنگی و هنری و دیپلماسی فرهنگی بر محور فرهنگ و هنر تبیین شد. با بررسی چالشهای فراوان و فرصتهای حوزه فرهنگ و هنر به 14 مساله رسیدیم که از دل آنها 46 برنامه تدوین شد.
صالحی با اشاره به هشت حوزه کاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این وزارتخانه شامل هشت حوزه کاری به شرح زیر است: 1ـ حوزه دین؛ شامل معاونت قرآن و عترت، سازمان حج و زیارت و سازمان اوقاف و امورخیریه و ... 2ـ حوزه فرهنگ، ادبیات، نشر، کتاب، کتابخانههای عمومی و ... 3ـ حوزه هنر؛ تئاتر، هنرهای تجسمی و موسیقی. 4ـ سینما 5ـ رسانه اعم از مکتوب و غیرمکتوب. 6ـ فضای مجازی و بازیهای رایانهای. 7ـ رایزنیهای فرهنگی خارج از کشور. 8ـ آموزشهای فرهنگی و پژوهشی. در تمامی این حوزهها در بخشی مدعی تخصصی و در بخشی آشناییهای نهچندان اندک از نظر ارتباط کاری و انس وجودی به آنها دارم. دغدغههای اهالی هنر را میشناسم و با فضای هنر ناآشنا نیستم.
وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوازدهم اظهار کرد: در راستای اهداف و برنامهها چند بسته پیشنهادی تدوین شده که برخی از آنها به شرح زیر است: 1ـ بهبود کسب و کار در حوزه فرهنگ و هنر در چارچوب اقتصاد مقاومتی که شامل مواردی همچون مانعزدایی، تمرکززدایی جغرافیایی و دولتی، تسهیل قانونی و ساختاری تولید و عرضه محصولات هنری، تقویت بنگاههای هنری، تقویت بنگاههای هنری و توسعه زیرساختهای تولید و فروش محصولات فرهنگی در فضای مجازی است. 2ـ فعالیتهای اثربخش از جمله پوشش اهالی فرهنگ و ادب در حوزههای مالیاتی، حقوقی و بیمهای، هویتگرایی ایرانی ـ اسلامی متناسب با هدف و اقتدار و قدرت تنوع فرهنگی و قومی.
وی در این زمینه ادامه داد: سومین بسته پیشنهادی، تحکیم حقوق فرهنگی شامل منزلت، امنیت و حقوق صنفی اهالی فرهنگ و هنر، استقرار حرفهای نظام مالکیت فکری و معنوی که پیگیری پیوستن به کنوانسیون بینالمللی و شفافیت و پاسداری در زمینه مجوزهای صادره و چهارمین بسته نیز دیپلماسی فرهنگی بر محور فرهنگ و هنر است. باید باور کنیم که سرمایه ایران نفت نیست بلکه فرهنگ و هنر و دانش ایرانی است. دیپلماسی فرهنگی بر پایه فرهنگ و هنر در همه عرصههای اقتصادی، اجتماعی و حتی امنیت پایدار مدنظر خواهد بود. باید تلاش کنیم ارتباطات اصحاب فرهنگ و هنر را در زمینه دیپلماسی فرهنگی تقویت کنیم و در زمینه ارتقای ظرفیتهای دانشگاهی برای حضور در عرصههای بینالمللی بکوشیم. همچنین باید زمینه حضور محصولات فرهنگی ایران در بازارهای جهانی و ایرانیهای خارج از کشور در تعاملات فرهنگی را فراهم کرد.
صالحی در ادامه گفت: این برنامه برای تحقق الزاماتی نیز دارد که شامل: 1ـ ارتقای امکانات مالی و منابع انسانی وزارت ارشاد، 2ـ نزدیک کردن انتظارات متکثر و متناقض در حوزه فرهنگ و هنر به یکدیگر، 3ـ جلوگیری از مداخلات غیرمسئولانه، غیرعلمی و نادرست در حوزه فرهنگ و هنر، 4ـ ارتقای نقش حاکمیتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
وزیر پیشنهادی دولت برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: راه رسیدن به این الزامات دو چیز است: 1ـ گفتگوی اهالی فرهنگ و هنر با خود و همچنین با کنشگران اجتماعی، اصحاب دین، امنیت و ... 2ـ مشارکت؛ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهتنهایی نمیتواند این عرصه بزرگ را بپیماید و در این زمینه خواهان مشارکت تمام دستگاههای فرهنگی کشور و همه سازمانها و مدیران ستادی استانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وی سخنانش را اینگونه به پایان برد: من سید عباس صالحی، فرزند حوزه و دانشگاه تمامی اعتبار خانوادگی و سرمایه وجودیام را در کف گذاردهام تا شاید سهمی در اعتلای دین، اخلاق و فرهنگ ایرانزمین داشته باشم. خداوندا یاریام کن تا نگرانیهای مقام معظم رهبری را به نوید و قوت فرهنگی بدل سازم و پیمان رئیسجمهور با اهالی فرهنگ و هنر و همچنین دغدغههای علمای عظام را مدنظر قرار دهم و برای آنها چاره اندیشم. حرف و نظر اهالی فرهنگ را بشنوم و از مشورتشان بهرهمند گردم.
نظر شما