صالحی امیری در آیین تکریم و معارفه وزیر فرهنگ و ارشاد جدید:
وجود برنامه استراتژیک در حوزه فرهنگ و هنر حیاتی است
سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سابق در آیین تکریم و معارفه وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تاکید بر این نکته که تغییر مدیران نباید به تغییر سیاستها منجر شود گفت: حوزه فرهنگ و هنر به وجود برنامه استراتژیک نیازمند است.
سیدرضا صالحی امیری در این مراسم اظهار کرد: آن چیزی که باور دارم این است که دستگاه بزرگ فرهنگی برای حرکت به یک رویکرد استراتژیک و آیندهنگر و دور از اعمال سلیقهها نیازمند است. تغییر مدیران نباید به تغییر سیاستها مداخله داشته باشد و از این منظر وجود برنامه استراتژیک حیاتی است به همین دلیل چشمانداز 10 ساله سینمای ایران در دست است و چشمانداز سایر حوزهها نیز در دست تدوین است.
وی توضیح داد: عبور از سطح به عمق یعنی عبور از نظام مناسکی به نظام معرفتی، عبور از باید به باورها، عبور از نظام رسمی به نظام مردمی و صنفی، عبور از تصدیگری به تولیگری، عبور از نظام بسته به نظام باز، عبور از کمیگرایی به کیفیگرایی و عبور از نگاه کوتاه به نگاه بلند باید به یک سیاست تبدیل شود و آن را باید یک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سیاستگذار و نه کارگزار هدایت کند. بنده و جناب آقای جنتی تلاش کردیم به این مسیر سرعت بخشیم و در این دوره بسیاری از امور را به اهالی قلم و نشر و هنر واگذار کردیم که نمونه آن صندوق هنر و نمایشگاه کتاب تهران است.
وی با اشاره به رویکرد گفتمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما نمیتوانیم با شعار همه چیز را به مردم تلقین کنیم. مداخلات بیرونی باید کاسته شود و نظام سلیقهای باید از میان برداشته شود. بنده در این مدت ادامه ندادم دیگران به حریم فرهنگ و هنر تعدی کنند. اداره کشور فقط با یک دولت مرکزی ممکن است ولاغیر.
صالحی امیری بیان کرد: باید بپذیریم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مرجعیت فرهنگی کشور است. در نظام فرهنگی باید یک الگو را بپذیریم آن هم انسجام فرهنگی است و آن با وزارت فرهنگ و ارشاد مدیریت میشود ولاغیر. باید محیط فرهنگی در یک بستر آرام قرار بگیرد بنده در این مدت تلاش زیادی کردهام که آرامش فرهنگی در جامعه شکل بگیرد. راه نجات کشور گفتگو و در رأس آن گفتگوی اصحاب فرهنگ و هنر است. ما باید از دوره شایعه و نفرت دوری کنیم. در این سرزمین همه نحلههای فکری حق حیات دارند و باید آنها را به رسمیت بشناسیم. شبیهسازی فرهنگی در دنیای امروز ناممکن است. از این جهت باید گفتمان فرهنگی کشور را به رسمیت بشناسیم.
وی در پایان سخنانش بیان کرد: من تلاش کردم در این مدت با انگیزه حداکثری و با وفاق درونسازمانی و با تعامل سازنده با نهادهای فرهنگی و نگاه راهبردی، قطار بزرگ فرهنگ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مسیر به حرکت درآورم و آن را به سیدعباس صالحی واگذار کنم.
از دیگر سخنرانان این مراسم علی نصیریان، هنرمند سرشناس تئاتر و سینما بود، وی اظهار کرد: ما تازه با آقای صالحی امیری آشنا شده بودیم که این تغییر و تحولات رخ داد ایشان آنقدر به عرصه فرهنگ و هنر لطف داشتند که برای عید نوروز به منزل من و منزل بسیاری از هنرمندانی رفتند که به اعتقاد من عمل بسیار شایستهای است. جدا از اقداماتی که برای پیشبرد مسایل فرهنگی و هنری کشور از جمله اتمام ساخت خانه تئاتر داشتند، به فرهنگ و هنر این سرزمین نیز وابسته بودند و از این بابت بسیار ناراحتم که دیگر ایشان را در وزارتخانه نمیبینیم اما از طرفی امیدوارم سیدعباس صالحی که شاید بهتر از ایشان نیز بتواند به فرهنگ و هنر این سرزمین کمک کنند، بهعنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم معرفی شدند.
این هنرمند بیان کرد: وزارت فرهنگ وزارت کمی نیست. ما فقط فکر میکنیم نفت و غیره و ذالک مهم است اما فرهنگ یک ملت بسیار مهمتر است ولی متاسفانه در بودجههای عمومی به آن توجه نمیشود.
وی افزود: جامعه ما توسعه فرهنگی پیدا کرده است که یکی از نشانههای آن اجرای 118 تئاتر بهصورت مستمر در تهران است؛ این ذوق و شوق جوانان به سمت فرهنگ و هنر را نشان میدهد. این اقدامات کار آقایان خاتمی، سید صالحیامیری و مسجدجامعی هاست. این است که کار آقایان و به تعبیری مدیریت فرهنگی بسیار پیچیده است.
نصیریان عنوان کرد: مدیر فرهنگی باید در وهله نخست، ضمن داشتن فعالیت دلبستگی فرهنگی داشته باشد و خواهش میکنم فقط به تهران توجه نشود. در شهرهای مختلف استعدادهای خوبی در عرصه فرهنگ و هنر وجود دارد که باید آنها را نیز دریافت و به آنها فرصت رشد و پرورش داد.
سخنران بعدی این مراسم فریدون عموزاده خلیلی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان بود، وی توضیح داد: انتخاب یک وزیر جدید برای ما اهالی قلم و نشر مانند مواجهشدن با یک کاغذ سفیدی است که در آن نوشتهای وجود ندارد به این معنا که ما اصحاب فرهنگ و هنر بدون هیچگونه هیچ پیشفرضی نسبت به وزیر جدید سخن میگوییم.
وی توضیح داد: فرهنگ یک امر ژرفایی است بههمین دلیل برای اینکه شکوفایی یک حرکت فرهنگی را ببینیم به زمان نیاز داریم و لذا فرصت 10ماهه سیدرضا صالحی امیری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ارزیابی فرصت اندکی است. از این منظر باید ببینیم در این فرصت چه کارهایی انجام نشده است.
این نویسنده حوزه کودک و نوجوان بیان کرد: ما اهالی قلم و نشر همیشه از اینکه بنویسیم یا ننویسیم هراس داریم، آیا نوشته ما سانسور میشود یا نمیشود، آیا نوشته ما مجوز میگیرد یا نمیگیرد، آیا اثر ما در کتابفروشیها عرضه میشود یا نمیشود، آیا اثر ما جمعآوری میشود یا نمیشود؛ سیدرضا صالحی امیری در این مدت 10ماهه کارهای خوبی کردند از آن جمله مانع شکوفایی افکار مختلف نشدند. وی دستور نداد که کتابهایی که مجوز ندارند جمعآوری شوند، از ایشان خیلی ممنونیم که اطمینان و آرامش را به اهالی قلم بازگرداندهاند و هراسهای این قشر را به آرامش تبدیل کردند.
عموزاده خلیلی ادامه داد: در یک زمان 10ماهه بسیار سخت است که بتوان این حرف را که کار اهل قلم و فرهنگ را به خودشان بسپاریم محقق کرد اما سیدرضا صالحی امیری این کار را کرد و من شهادت میدهم که اهالی نشر و قلم طی این مدت بسیاری از فعالیتهای عرصه نشر را خود برعهده گرفتند، تشکلهای نشر از حالت سوءظنی درآمدند، بیاعتمادی در میان تشکلهای نشر از بین رفت و تشکلهای غیردولتی در این دوره نهتنها در اجرا بلکه در برنامهریزی و سیاستگذاری مداخله کردند. اهالی قلم و نشر شاهدند که نمایشگاه کتاب تهران به تشکلهای غیردولتی سپرده شد.
وی با بیان اینکه پتانسیلهایی که در این مدت شکوفا شد بینظیر است، بیان کرد: فرهنگ سیاست نیست بلکه برتر از سیاست است در این دوره فرهنگ جایگاه واقعی خود که برتر از سیاست است، پیدا کرد. فرهنگ ذیل سیاست قرار نگرفت این مسیر محقق نمیشد جزء با همکاری و همیاری سیدعباس صالحی. تردید ندارم با آمدن سیدعباس صالحی این فرایند که نتیجهاش شکوفایی اندیشه و فرهنگ است، تداوم پیدا میکند و من تقاضا میکنم آرزوهای اهالی قلم که برآوردهکردن آنها کار سختی نیست (از آنجمله قانونیشدن تشکلهای داستاننویسان و روزنامهنگاران) را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولویت قرار دهد و موانع این مسیر را بردارد. امیدوارم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدایت و قدرت گفتمانی که دارد و با تعامل با وزارت کار این مهم را محقق کند.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی، مدیرمسئول روزنامه اطلاعات به بیان خاطرات خود درباره آشنایی با سیدرضا صالحی امیری و سیدعباس صالحی پرداخت.
در ادامه کلیپی از عملکرد سیدرضا صالحی امیری در حوزه کتاب، سینما، تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی، حج و زیارت، قرآن و عترت و گفتگوی فرهنگی پخش شد. همچنین در پایان حجتالاسلام والمسلمین جوادی، نماینده دفتر یادگار امام پیام تقدیر سیدحسن خمینی از خدمات و فعالیتهای 10ماهه سیدرضا صالحی امیری را قرائت کرد.
نظر شما