چهارشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۱
ثبت خانه احمد محمود و نامگذاری مکانی به نام او در دستور کار قرار گرفت

مسئولان استان خوزستان در 15‌امین سالگرد درگذشت احمد محمود (12 مهرماه) قول پیگیری ثبت خانه پدری احمد محمود در سازمان میراث فرهنگی و نامگذاری مکانی در شهر اهواز به نام او را به اهل قلم دادند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- شهاب دارابیانامروز 12 مهرماه، مصادف با پانزدهمین سالگرد درگذشت احمد محمود نویسنده مطرح کشورمان است. همین موضوع بهانه‌ای شد تا در خبرگزاری کتاب ایران پیگیر این موضوع باشیم که چرا تا به امروز هیچ کوچه، خیابان یا میدانی در شهر اهواز (زادگاه احمد محمود)‌ به نام این نویسنده مطرح نامگذاری نشده و چرا هیچ تلاشی برای ثبت منزل پدری او در میان آثار میراث فرهنگی نشده است.

به همین منظور به سراغ مجتبی گهستونی، دبیر و سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا –خوزستان، دکتر خسرو نشان، رییس میراث فرهنگی استان خوزستان، محمدرضا ایزدی، نائب رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اهواز و محمد جوروند، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان رفتیم تا علت را جویا شویم. در این پیگیری قول داده شد تا ظرف مدت یک ماه، مکانی به نام احمد محمود نامگذاری و اقدامات لازم برای خرید خانه او و ثبت آن در آثار میراث فرهنگی انجام شود.
 
مجتبی گهستونی، دبیر و سخنگو انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا – خوزستان درباره وضعیت منزل پدری احمد محمود گفت: با توجه به اینکه خانه احمد محمود در قلب اهواز و در بازار واقع شده است، روند خرید و فروش ملک در آنجا بسیار زیاد است و بیم بسیار داریم که خانه احمد محمود هم تخریب شود. علاوه بر خانه حتی پایه چراغ برق ترکش خورده‌ی تیری که باعث شد برادر احمد محمود شهید شود، هم موجود است و حتما می‌دانید که داستان «زمین سوخته» از همین تصویر الهام گرفته شده است.

         
              
               درب ورودی خانه پدری احمد محمود

این فعال میراث فرهنگی که نگران وضعیت خانه احمد محمود است با اشاره به ویژگی‌های این خانه عنوان کرد: خانه دوره‌ای است و اتاق‌های متعدد دارد. موقع تولد احمد، پدر درخت کنُاری را در حیاط کاشت. درخت کنُار در خوزستان خیلی مهم است، میوه دارد و مقدس است. درخت هنوز هست. سن این درخت با سن احمد یکی است اما به دلیل آنکه در زمان جنگ به درخت ضربه خورد، الان کمتر بار کنُار می‌دهد اما هست.

            
             حیاط خانه پدری احمد محمود

گهستونی با یادآوری خاطرات گذشته درباره اتاق احمد محمود گفت: اتاق احمد محمود در انتهای حیاط و زیر طاق در سمت راست واقع شده است. احمد هم در این خانه مثل همه خواهران و برادران در کنار مادر و پدر زندگی می‌کرد. در کتاب احمد محمود شخصیت‌ها و مکان‌های زیادی مثل مسافرخانه شکوفه به شکل واقعی وجود دارد.

این فعال میراث فرهنگی در صحبت‌هایش اشاره‌ای به شخصیت‌های رمان‌های احمد محمود داشت؛ شخصیت‌هایی که هر کدام در دل این خانه جان گرفته‌اند. او در این باره عنوان کرد: شخصیت صابر در کتاب «زمین سوخته» برادر کوچکتر احمد است که اسمش محمود بود و الان در این خانه زندگی می‌کند. شخصیت «صاحب» در زمین سوخته همان برادرشان قاسم است که شاهد شهادت محمد بود. نام محسن و مینا هم که برادر و خواهرهای احمد محمود هستند در «زمین سوخته» آمده است. احمد در داستان‌هایش الکی اسم‌ها را انتخاب نمی‌کرد. زمین سوخته روایتی واقعی از جنگ است. جای جای این خانه شاهد حوادث بسیار بوده که در داستان‌های مختلف، احمد از آن الهام گرفته است.
 
               
                درخت کُنار همسن احمد محمود

عضو کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی اهواز در توضیح وضعیت منزل پدری احمد محمود و ثبت آن در سازمان میراث فرهنگی گفت: در جلسات مختلف از اداره کل میراث فرهنگی خوزستان، اداره کل فرهنگ و ارشاد خوزستان و استانداری درخواست کردیم که خانه احمد محمود موزه نویسندگان شود. کل خانواده این توانایی را دارند که خانه را موزه نویسنده کنند اما به دلیل یک سری ناهماهنگی‌ها در بین خانواده و ارزش بالای خانه تاکنون به تفاهم نرسیده‌اند. سازمان میراث فرهنگی کشور هم جزو برنامه‌هایش است که کاشی ماندگار احمد محمود را نصب کنند اما این موضوع نیز نیاز به اجازه خانواده دارد.

گهستونی معتقد است که اقداماتی برای ثبت خانه در میراث فرهنگی انجام شده است اما متاسفانه به نتیجه نرسیده است و در ادامه این پیگیری‌ها گفت: حتی یکی از ادارات کل زیر مجموعه‌های وزارت راه و شهرسازی که متولی خرید املاک با ارزش با کاربری فرهنگی است پیگیر بود این خانه را به ازای خانه دیگری تملک کند اما خانواده راضی نشدند. اعضای این خانواده می‌گویند این خانه متعلق به همه خواهرها و برادرهاست. آنها علاقه به حفظ این خانه دارند؛ اما به هر جهت حفظ این خانه در اولویت است و در حرف نمی‌شود و باید در عمل اثبات شود. مسئولین وظیفه دارند که به این مهم بپردازند. نقش شهرداری اهواز و شورای شهر در این زمینه بسیار مهم است. متاسفانه در اهواز حتی نام خیابانی که تابلو احمد محمود داشته باشد، وجود ندارد.

آمادگی ثبت منزل احمد محمود وجود دارد
در ادامه پیگیری‌ها دکتر خسرو نشان، رییس میراث فرهنگی استان خوزستان درباره مشکلات ثبت خانه احمد محمود گفت: ما در سازمان میراث فرهنگی این آمادگی را داریم که پیگیر ثبت خانه احمد محمود باشیم اما به دلیل اینکه  خانه متعلق به پدر احمد محمود است، نیاز به رضایت کل خانواده است تا بعد از اعلام رضایت‌ آنها مراحل قانونی برای انجام ثبت در میراث فرهنگی انجام شود.

رییس میراث فرهنگی استان خوزستان درباره خرید این ملک از وراث نیز عنوان کرد: متاسفانه منابع مالی لازم برای خرید این ملک در اداره میراث فرهنگی استان خوزستان وجود اما طی ماه‌های گذشته از طریق رایزنی‌های انجام شده یکی از ادارات کل زیر مجموعه‌های وزارت راه و شهرسازی که متولی خرید املاک با ارزش با کاربری فرهنگی است، برای خرید این ملک اعلام آمادگی کرده است که ما امیدواریم توافقات لازم میان خانواده انجام شود تا این اتفاق هرچه سریعتر رخ دهد.

نشان با اشاره به موقعیت جغرافیایی این ملک در مرکز شهر اهواز افزود:‌ خانه پدر احمد محمود در یکی از محله‌های قدیمی اهواز در نزدیکی بازار واقع شده است که در این مکان زمین‌های تجاری قیمت بسیار بالایی دارند اما قیمت منازل مسکونی چندان بالا نیست و نظر من این است که این ملک را می‌توان با قیمت مناسبی خریداری کرد.

رییس میراث فرهنگی استان خوزستان این اتفاق را یک پروژه همگانی می‌داند که نیاز به همکاری همه نهادها دارد و در این رابطه عنوان کرد: برای حل این موضوع که سال‌های سال در رسانه‌ها مطرح است این نیاز احساس می‌شود که شهرداری، شورای شهر، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان میراث فرهنگی وارد میدان شوند تا این مشکل حل شود.

شورای شهر پیگیری نامگذاری مکانی به نام احمد محمود خواهد بود
بعد از پیگیری موضوع ثبت منزل احمد محمود به سراغ این موضوع رفتیم که چرا تا به امروز هیچ اقدامی برای ثبت یک کوچه، خیابان، میدان یا یک فرهنگسرا در شهر اهواز به نام احمد محمود نشده است. در این راستا با محمدرضا ایزدی، نائب رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اهواز گفت و گو کردیم که وی در پاسخ به سوال ایبنا گفت: همه ما می‌دانیم که احمد محمود یکی از نویسندگان مطرح و تاثیرگذار معاصر است و باید یاد و خاطره او زنده نگاه داشته شود اما این درخواست شما یک کار فرهنگی است که نیاز است ابتدا از طریق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان پیگیری شود تا بعد از بررسی در کمیسیون فرهنگی شورای شهر اهواز، مراحل لازم برای نامگذاری مکانی به نام استاد احمد محمود انجام شود.

نائب رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اهواز که از پیگیری‌های انجام شده خوشحال بود، قول پیگیری این موضوع را در شورای شهر اهواز داد و گفت: من از همین تریبون این قول را به اهل قلم می‌دهم که در صورت درخواست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان پیگیر این موضوع در شورای شهر اهواز باشم و حتی این مساله مهم فرهنگی را در صحن علنی شورا مطرح کنم تا روند این کار در مدت کوتاهی انجام شود.
 
پیگیری نامگذاری مکانی به نام احمد محمود در اهواز هستیم
با توجه به صحبت‌های ایزدی و شرط درخواست از سوی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در آخرین گام به سراغ محمد جوروند، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان رفتیم. جوروند ضمن تقدیر از پیگیری این موضوع گفت: من حدود 8 ماه است که به سمت مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان منصوب شده‌ام و در همین مدت کوتاه به همراه همکارانم اقدام به برگزاری همایش ادبیات داستانی جنوب کردیم که این برنامه با رویکرد به آثار احمد محمود برگزار شد و محور کلی برنامه ما احمد محمود بود.
 
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در بخش پایانی صحبت‌هایش عنوان کرد: این پیگیری کار بسیار خوبی بود و من همین امروز نامه‌ِ درخواست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان مبنی بر نامگذاری مکانی به اسم استاد احمد محمود را تنظیم و این درخواست را به شورای شهر و شهرداری ارائه می‌کنم و پیگیر این موضوع خواهم بود تا ظرف مدت کوتاهی میدان یا خیابانی به نام احمد محمود نامگذاری شود.

خبرگزاری کتاب ایران باتوجه به عدم پیگیری‌های لازم توسط مسئولان استان خوزستان پیگیر این موضوع بود و این انتظار می‌رود که باتوجه به قول‌های داده شده از سوی مسئولان استان خوزستان و شهر اهواز کارهای ثبت منزل احمد محمود و نامگذاری میدان یا خیابانی به نام او تا پایان مهرماه انجام شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها