شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۰
تعامل با نشر جهان به حمایت حقوقی داخلی نیاز دارد

محمدعلی جعفریه ورود به عرصه جهانی نشر و با ناشران خارجی وارد قرارداد شدن را کاری پرمخاطره و دشوار خواند که متاسفانه با حمایت‌های قانونی داخلی همراه نیست و هیچ ضمانتی وجود ندارد که قاچاقچیان کتاب به حقوق ناشران تعرض نکنند.

محمدعلی جعفریه؛ مدیر انتشارات ثالث در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره حضور ایران در نمایشگاه فرانکفورت و سایر نمایشگاه‌های خارجی کتاب، گفت: «برپایی غرفه ایران در نمایشگاه‌های کتاب به شکل ملی، اتفاق تازه‌ای است اما در همین حد نیز باید سنجید که غرفه ایران نسبت به سال‌های قبل؛ چه در حرکت‌های جمعی و چه در حرکت‌های فردی، چه پیشرفت‌هایی داشته است. این روند باید تداوم داشته باشد و با برنامه‌ریزی‌های دقیق‌تری دنبال شود.»

وی ملی شدن غرفه ایران را اتفاقی مثبت خواند ادامه داد: « من 20 سال پیش در نمایشگاه فرانکفورت حضور داشتم و شاهد غرفه ملی ترکیه بودم. آن موقع صحبت‌هایی با وزیر فرهنگ ارشاد که آقای مسجدجامعی بود در این باره داشتیم و قرار بود غرفه ایران نیز ملی شود که به هر حال این اتفاق نیفتاد و امروز شاهد رشد و پیشرفت نشر ترکیه هستیم.»

جعفریه افزود: «ترکیه امروز یازدهمین بازار بزرگ جهان کتاب را دارد و ما در این مسیر، تازه وارد شده‌ایم. البته مشکلات دیگری هم برای ما وجود دارد که مهمترین آن‌ها، امنیت کاری و ضمانت تداوم چنین حرکت‌هایی در آینده است.»

وی توضیح داد: «در کشور ما با تغییر دولت و مدیران دولتی، هر روندی ممکن است متوقف و تغییر کند. به همین خاطر من این خوش‌بینی را ندارم که چنین حرکت‌های رو به جلویی در آینده ما را به انباشت تجربه و پیشرفت سوق دهد.»

مدیر انتشارات ثالث همچنین به موانعی که بر سر جهانی شدن نشر ایران وجود دارد اشاره کرد و گفت: «ما در نمایشگاه‌های مختلف جهان مثل فرانکفورت، لندن، کرواسی، تورنتو، توکیو ... شرکت کرده‌ایم و همیشه سعی‌مان ایجاد تعاملات جهانی بوده است اما نشر ما دچار مشکلات زیربنایی است که مهمترین آن‌ها عدم عضویت در معاهده برن و رعایت نکردن قانون کپی رایت به‌شمار می‌آید.»

وی ادامه داد: «ما زمانی می‌توانیم در عرصه‌های جهانی نشر موفق باشیم که از حمایت داخلی داشته باشیم. به عبارت دیگر وقتی ما نمی‌توانیم بازار کتاب داخلی خودمان را کنترل کنیم و جلوی قاچاقچیان کتاب را بگیریم، چطور می‌توانیم انتظارات ناشران جهانی را برآورده کنیم و از آن‌ها انتظار داشته باشیم به ما اعتماد کنند؟»

جعفریه اظهار داشت: «از طرف دیگر، وقتی یک ناشر داخلی با وجود تمام مصائب و دشواری‌ها، ریسک می‌کند و به عرصه‌های جهانی نشر پا می‌گذارد، باید از حفظ شدن حقوقش در کشور خودش اطمینان داشته باشد؛ اطمینانی که در واقع وجود ندارد.»

وی خاطر نشان کرد: «به نظر من اصلی‌ترین وظیفه‌ای که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد، همین مساله؛ یعنی ایجاد نظم و انضباط در عرصه فرهنگ و هنر داخل کشور است. آن‌ها باید بتوانند ریل‌گذاری درست و قانونی‌ای برای گروه‌های مختلف از جمله نشر کشور داشته باشند و مانع از متضرر شدن فعالان اصلی این گروه‌ها شوند.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها