دوشنبه ۸ آبان ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۲
خدایی شریف در پیوند دو ملت ایران و تاجیکستان خدمات ارزشمندی انجام داد

شاه منصور خواجه‌اُف درباره خدایی شریف‌زاده پژوهشگر ادبیات فارسی تاجیسکتانی که روز پیش درگذشت، عنوان کرد: خدایی شریف یکی از دانشمندان صاحب ‌مکتب ادبیات‌شناسی و نقد ادبی تاجیک بود و به نظرم یکی از آخرین بازماندگان نسلی بود که باید سال‌ها بگذرد تا مادر گیتی فرزندی مثل او را بزاید.

کارشناس میز تاجیکستان در موسسه فرهنگی اکو در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، عنوان کرد: استاد خدایی شریف‌زاده در مدت 80 سال عمر، آثار بسیار ماندگاری از خود به جای گذاشتند. کتاب‌ها و مقالات زیادی در این مدت نوشتند. مقالات استاد بیشتر درباره تصوف، ادبیات و خاصه ادبیات تاجیکستان بود. از او آثار فراوانی درباره تحولات ادبیات تاجیکستان نیز به جای مانده و به این ادبیات کمک فراوانی کرده است.
 
شاه منصور خواجه‌اُف درباره آشنایی خود با استاد خدایی شریف گفت: بنده سعادت داشتم که چند صباحی در محضر استاد شاگردی کردم. خدایی شریف دکترای ادبیات و زبان فارسی داشتند و استاد این درس بودند و من هم با اینکه دانشجوی ادبیات نبودم برای بهره‌گیری از محضر این استاد بزرگ در کلاس‌های وی که در مورد تصوف بود، حضور می‌یافتم.
 
 این پژوهشگر تاجیکی درباره آثار مکتوب و مقالات استاد خدایی شریف تصریح کرد: از وی چندین مقاله و کتاب درباره مسعود سعد سلمان، فخر‌الدین عراقی، کمال خجندی، طبیب اصفهانی، مجرم مراغه‌ای، مولانا جلال‌الدین بلخی، فردوسی ودیگر شاعران منتشر شده است که این آثار نه تنها برای اساتید و دانشجویان ادبیات تاجیکستان که برای اساتید و دانشجویان دیگر کشورها هم مناسب و مفید است و می‌توان به عنوان یک منبع در این حوزه به آن نگاه کرد.
 
کارشناس میز تاجیکستان در موسسه فرهنگی اکو در ادامه افزود: از جمله مهم‌ترین آثار این استاد فقید می‌توان کتاب‌های «بلاغت و سخنوری»، « صوت عجم»، « راز جهان»، «شعر و شاعر»، «آزردگان و امیدواران»، «شاهنامه و شعر زمان فردوسی»، «سنت‌های ادبی»، « سیزده مقاله»، « اشعار هم‌عصران رودکی» و «اشعار حکیمان و عارفان» را نام برد که همه‌این آثار به زبان تاجیکی و در تاجیکستان به چاپ رسیده است. که از این میان کتاب «شاهنامه و شعر زمان فردوسی در سال 2014 به عنوان کتاب برگزیده سال از سوی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران معرفی شد و در مراسمی که در کتابخانه ملی تاجیکستان برگزار شد، جایزه سعدی در بنیاد بین‌المللی سعدی را دریافت کرد که این جایزه را سفیر ایران در تاجیکستان به استاد تقدیم کرد.
 
شاه منصور خواجه‌اُف گفت: استاد خدایی شریف‌ یکی از دانشمندان ادبیات تاجیکستان و صاحب ‌مکتب ادبیات‌شناسی و نقد ادبی تاجیک بود. که دانشگاه ملی تاجیکستان، دانشکده و رشته ‌ادبیات در تاجیکستان خود را زیر سایه این استاد بزرگ می‌بینند و به نظرم یکی از آخرین بازماندگان نسلی بود که باید سال‌ها بگذرد تا مادر گیتی فرزندی مثل او را بزاید.
 
 عضو سازمان فرهنگی اکو تاجیکستان اضافه کرد: خدمت دیگرش این بود که در پیوند دو ملت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان خدماتی ارزشمند انجام دادند. چند سفر به ایران داشتند، در تحکیم و تعمیق روابط این دو کشور سعی فراوان کرد و در جریان سفرهای خود به ایران همیشه حضوری فعال در جلسات و نشست‌های ادبی و مربوط به شاعران بزرگ داشت.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها