احمد مسجد جامعی در آیین اختتامیه سومین دوره جشنواره سپیدار خبر داد:
اتاق کودک در سراهای محله تهران تاسیس میشود
احمد مسجد جامعی با بیان اینکه باید تلاش کنیم قدمهای مهمتری علاوه بر فرهنگسازی در حوزه اجرایی برداشته شود، گفت: تلاش میکنیم در سراهای محله اتاقهای ویژه کودکان و نوجوانان پیشبینی شود و سال آینده فریدون عموزاده خلیلی، به عنوان مشاور صالحی امیری در حوزه کودکان، گزارشی از ایجاد این اتاقها در همه محلههای تهران ارایه دهد.
احمد مسجدجامعی، نوشآفرین انصاری، سیدرضا صالحی امیری، مصطفی رحماندوست، فریدون عموزاده خلیلی، مناف یحییپور، زهرا صدراعظم نوری، شهرام اقبالزاده، کیانوش غریبپور، سیدرضا کروبی، آزاده صمدی، غزل شاکری و رایزن فرهنگی افغانستان در ایران از حاضرین در این مراسم بودند.
عموزاده خلیلی مشاور صالحی امیری در حوزه کودکان شد
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران در این مراسم خطاب به فریدون عموزاده خلیلی گفت: این نویسنده خودش را وقف بچهها کرده و این کارش قابل تقدیر است و من او را بهعنوان مشاور خودم در حوزه کودک و نوجوان انتخاب میکنم و امیدوارم بعد از این بهواسطه وی بتوانیم ارتباطات خوبی با این حوزه برقرار کنیم.
سیدرضا صالحی امیری در ادامه سخنانش به بحث فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد و گفت: وقتی از حوزههای فرهنگی و اجتماعی صحبت میکنیم باید چند اصول بنیادی را مدنظر داشته باشیم. در حوزه فرهنگ و چرایی فرهنگ در جامعه 4 اصل اساسی وجود دارد نخست این که جامعه را به همدلی نزدیک میکند، دوم شخصیتسازی و سوم هویتسازی و ایجاد ارزشهای بنیادی است که هر فرد براساس آن تعریف میشود مانند ایرانیبودن، اسلامیبودن و باورهای درونی ما و چهارمین مورد سازگاری اجتماعی و سازگاری با طبیعت و محیطزیست است.
بیش از هر زمان دیگری به مسئولیتپذیری اجتماعی نیازمندیم
این مقام مسئول بیان کرد: همچنین در حوزه اجتماعی بیش از هر زمان دیگری به مسئولیتپذیری اجتماعی نیازمندیم و مسئولیتپذیری اجتماعی زمانی شکل میگیرد که انسانها باور کنند دیگران هم حق زیستن دارند و اگر این باورها محقق شود و اگر منافع جمعی بر فردی غلبه یابد موفق میشویم. قطعا در جامعهای که منافع فردی بر منافع جمعی غلبه کند زیستن مشکل میشود.
به گفته صالحی امیری، اگر امروزه با مشکلاتی متعدد مواجهایم به دلیل این است که مسئولیتپذیری اجتماعی را بهخوبی انجام ندادهایم. دولت و مردم حقوق و تکالیف متقابل دارند ما نسبت به شما در مقام مدیریت شهری وظیفهای داریم و شما هم تکالیفی در مقابل محیط زیستی که در آن زندگی میکنید دارید.
شهر، شهروند و حقوق شهروندی باید در کنار هم دیده شوند
صالحی امیری در ادامه مراسم به پرسشهای تعدادی از کودکان و نوجوانان پاسخ داد. وی در پاسخ به سوال یکی از کودکان شرکتکننده مبنی بر اینکه چه ایدههایی دارید تا تهران شهری دوستداشتنیتر شود، گفت: باور دارم تهران بیش از تحملش در حال تحمل مسئولیت است ما در تهران با دو چالش روبهروییم؛ نخست اینکه در فضایی محدود 9 میلیون نفر را کنار هم قرار دادهایم در حالی که تهران ظرفیت آن را ندارد و نیاز به نفس کشیدن دارد و باید این حجم و فشار از تهران کاسته شود و باید مانع از اضافهشدن روزبهروز جمعیت شویم و زمینههای مهاجرت معکوس را فراهم کنیم. دوم اینکه نیاز به شهروند مسئولیتپذیر داریم تا زیست این شهر را آرام کند. محیطزیست قبل از هرچیزی به انسانهای سازگار با محیطزیست نیاز دارد. سه مقوله شهر، شهروند و حقوق شهروندی باید در کنار هم دیده شوند.
وی افزود: در مجموع حدود 10 درصد از کل بودجه شهرداری برای حوزه فرهنگی و اجتماعی و محیطزیست هزینه میشود که این مبلغ در سالجاری هزار و 500 میلیارد تومان است.
قطار توسعه به مقصد نمیرسد مگر اینکه ایستگاه اولش آموزش و پرورش باشد
صالحی امیری در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری درباره موضوع «شهردار مدرسه» گفت: این کار سمبلیکی است که از ماه گذشته در مدارس تهران اجرا شده و ادامه پیدا میکند و سبب میشود شهر، مدرسه و خانواده در کنار هم مورد توجه قرار گیرند و اگر قرار است در این شهر اتفاقی صورت بگیرد باید از مهدکودکها و مدارس شروع شود. قطار توسعه در کشور به مقصد نمیرسد مگر اینکه ایستگاه اولش آموزش و پرورش باشد. پدیده شهردار مدرسه براساس توافقی که بین ما و آموزش و پرورش انجام شد در سطح مدارس اجرا میشود.
این مقام مسئول همچنین به شورایاریها و نهادهای محلی اشاره کرد و گفت: این موضوعی بود که احمد مسجدجامعی یک دهه قبل پیشنهاد داد و الان 354 شورای محله و 350 شورایاری داریم. امروز 354 نهاد محلی در تهران اداره محلات را برعهده دارند و در هر نهاد 10 خانه شکل گرفته و در هر خانه چندین کانون وجود دارد و تلاش میکنیم در این خانهها کودکیاری را تقویت کنیم. برای شهر دوستدار کودک باید انسانهای بزرگی داشته باشیم که دوستدار کودک باشند و به کودک بهعنوان انسانی کامل توجه کنیم و باور داشته باشیم آینده تهران از آن کودکان است.
باید از پدیده کودک کار سرافکنده باشیم
صالحی امیری همچنین در پاسخ به کودکی که درباره «کودک کار» صحبت کرد، گفت: کودک کار پدیده زشتی است که محصول فقر، شکاف طبقاتی و زندگی صنعتی است و ما باید از این پدیده سرافکنده باشیم. پدیده کودک کار برای ما بسیار آزاردهنده است. کودک نباید وادار به کار اجباری شود. ما هم به لحاظ انسانی و هم اداری موظفیم که با توانمندسازی و آموزشهای لازم آنها را به دامن خانواده برگردانیم.
تاسیس اتاق کودک در سراهای محله تهران
احمد مسجدجامعی، عضور کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران، نیز در این مراسم برگزاری جشنواره سپیدار را اقدام خوبی ارزیابی کرد و گفت: اینکه در طول دوسال تعداد آثار رسیده به این جشنواره 5 برابر شده قابل تحسین است. در سالهای پیشین این مراسم محدودتر بود و حضور مسئولین اجرایی در آن کمتر بود. اما امروز شاهد حضور بیشتر مسئولین در آن هستیم. امروز سیدرضا صالحی امیری در مقام معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران قولهای خوبی داد و ما هم کمک میکنیم این قولها اجرایی شود.
وی در ادامه بیان کرد: این مراسم برایم خیلی شیرین بود چون دیدم همه ایرانیان در آن مشارکت دارند و فقط مخصوص کلانشهرها نیست. مساله پرداختن به محیطزیست فراگیر شده و مهمتر اینکه دسترسی به ادبیات، هنر، شعر، داستان و معلمهای خوب در سراسر ایران در حدی است که شاهد شکوفایی استعدادها در نقاط خوب کشور باشیم.
مسجد جامعی با بیان اینکه باید تلاش کنیم قدمهای مهمتری علاوه بر فرهنگسازی در حوزه اجرایی برداشته شود، گفت: امروز با سیدرضا صالحی امیری تفاهم کردیم در سراهای محله اتفاقهای ویژهای در حوزه کودک و نوجوان رخ دهد و اتاقهایی ویژه کودکان و نوجوانان پیشبینی شود و امیدواریم سال آینده فریدون عموزاده خلیلی، به عنوان مشاور صالحی امیری در حوزه کودکان، گزارشی از ایجاد این اتاقها در همه محلههای تهران ارایه دهد.
آموزشوپرورش، محیطزیست و شهرداری پای کار بیایند
فریدون عموزاده خلیلی نیز در این مراسم با بیان اینکه هدف ما ایجاد باشگاه سپیدار با حضور کودکان و نوجوانان است، گفت: اگر قرار است کاری را به ثمر برسانیم باید از بچهها شروع کنیم هرجا که بچهها وارد شدهاند اتفاق خوبی افتاده است. بر این اساس در جشنواره سپیدار هم طی سه دوره گذشته تعداد بچههایی که شرکت کردهاند از 440 نفر در سال 1394 به دوهزار و 200 نفر در سال 1396رسیده است و این در شرایطی بوده که امکان تبلیغات زیادی هم نداشتهایم.
دبیر جایزه سپیدار در ادامه بیان کرد: البته علاوه بر رشد کمی شاهد رشد کیفی آثار هم بودهایم و علاوه بر آثار داستانی تالیفی شاهد ارسال فیلم، کلیپ و عکس محیطزیستی هم بودهایم. با وجود اینکه نمیتوانیم از دو هزار و 200 کودک و نوجوان شرکتکننده در این دوره تقدیر کنیم اما آنها را بهعنوان عضو باشگاه سپیدار میپذیریم و تلاش میکنیم در حد مقدوراتمان فرهنگ زیستمحیطی و فعالیت محیطزیستی بیشتری داشته باشند.
وی در ادامه به قولهای مسئولین و بچهها در دو دوره قبل جشنواره اشاره کرد و گفت: در نخستین سال جشنواره سپیدار قول دادیم که این جشنواره تداوم داشته باشد و از بچهها هم قول گرفتیم که همراهی بیشتری داشته باشند که هر دو محقق شد. همچنین قول داده بودیم که آثار برگزیده را در قالب کتاب چاپ کنیم که محقق شد و 18 تا از کتابهایی که آثار برگزیده سال اول و دوم سپیدار بودند را آماده کردیم و امروز آنها را رونمایی میکنیم. اما دلتنگی من از افرادی است که باید دغدغه اصلیشان این مساله باشد. ای کاش همراهی وزارت آموزش و پرورش و سازمان محیطزیست بیشتر از اینها بود. همچنین شهرداری تهران نیز در سال گذشته در حد مشارکت همکاری کرد اما انتظار ما بیشتر است چون امروز بحث کودکان و نوجوانان و شهر دوستدار محیطزیست برای مسئولان شهرداری بیشتر مطرح است امیدوارم شهرداری تهران برای این کار که بچهها در آن مشارکت دارند کمک جدیتری کند.
سپیدار را به نماد آگاهی زیستمحیطی دانشآموزان تبدیل کنیم
سیدرضا کروبی، مدیر انتشارات فنی ایران نیز در این مراسم به فعالیت این انتشارات در تولید کتابهای محیطزیستی اشاره کرد و گفت: 22 سال است که از انتشار نخستین کتاب سبز ما میگذرد و در این مدت بیش از 350 عنوان کتاب سبز منتشر کردیم و 2 بار برنده جایزه ملی محیطزیست شدیم و بهعنوان ناشر برتر زیستمحیطی انتخاب شدیم. همچنین در کنار آن مجله داروگ را برای افزایش آگاهیهای زیستمحیطی کودکان و نوجوانان منتشر کردیم.
وی افزود: امسال سپیدار سهساله شد. امیدواریم بتوانیم با انتشار فراخوان در مدارس تعداد بیشتری از بچهها را از برگزاری این جشنواره آگاه کنیم اما با این حال رشد چشمگیری را در کمیت و کیفیت آثار شاهد بودیم که نشاندهنده اقبال مخاطبان به محیطزیست است.
کروبی در پایان اظهار امیدواری کرد: سپیدار نماد آگاهی زیستمحیطی دانشآموزان ایران شود.
در پایان این مراسم برگزیدگان کودک و نوجوان در بخشهای مختلف شعر، داستان، کارگروهی، ساخت انیمیشن و فیلم و کتابهای تولیدی از کارگاه خلق کتابهای تصویری معرفی شدند.
نظر شما