خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مدتهاست به روال معمول خود از چهرههای مطرح داخلی پیشنهاد مطالعه آخر هفته برای کتابدوستان میگیرد. حال بر آن شدیم تا کتابها تازه که در جهان منتشر شده، نقدهای مثبت زیادی گرفته اما به هر دلیل پرفروش نشده و به فارسی ترجمه نشدهاند را معرفی کنیم تا افرادی که به زبان انگلسی آشنا هستند از مطالعه آنها لذت ببرند. برای این هفته کتاب کتاب «خانم اُزمند» نوشته جان بنویل را انتخاب کردیم که شما را دعوت به خواندن معرفی آن میکنیم.
ایزابل آرچر، دختری آمریکایی است که در اواخر قرن نوزدهم، خالهاش او را با این امید که تجربه، دنیا این دختر نترس اما ساده را برایش روشنتر کند، به اروپا میآورد. ناگهان خانه بزرگی به ایزابل ارث میرسد. او در زندگی جدیدش فریب خورده و با مرد جذاب اما بیپول به نام گیلبرت اُزمند ازدواج میکند اما او دیر میفهمد که گیلبرت مرد بیرحم و فریبکاری است و ارتباطش با خانم مرلی به طرز مشکوکی صمیمی است.
ایزابل هنگامی که در سفر انگلستان خود، پسرعمویش رالف تاچت را در بستر مرگ میبیند، با پیشنهاد وسوسه کننده ای برای رهایی از ازدواج با گیلبرت روبرو می شود، اما به هیچوجه نمیپذیرد که به ایتالیا برگردد. بنویل خط داستانی هنری جیمز را تا این نقطه دنبال میکند، اما خانم اُزمند، داستانی متعلق به خود بنویل است: ابداع راوی، دقت منحصر به فرد و غافلگیری زبان؛ شدت لایههای احساسی و روانشناختی، طنز تلخ و دقیق. و وقتی ایزابل با شخص دیگری به ایتالیا میرسد، رمان به مسیرهایی میرود که خود هنری جیمز هم اگر دنبالش میکرد، شوکه میشد.
بنویل هوشمندانه هم از ملاقاتهای شخصیت ها برای پیشبرد روایت استفاده میکند و هم نظری به گذشته میاندازد، و لایههای پیچیدگی کار جیمز را به کار خود اضافه میکند؛ هر کدام از شخصیتهای بنویل به طرز متقاعدکنندهای در نقاب جدیدشان مجابکنندهاند.
به نظر میرسد خوانندگانی که با رمان «تصویر یک بانو» آشناتر هستند، از رمان «خانم اُزمند» بیشتر لذت ببرند. همچنین باید اشاره کرد که بنویل در تقلید از ترکیب نحوی پیچیدهای که مشخصه نثر پرطمطراق هنری جیمز است، بسیار خوب عمل کرده است. البته این تقلید چنان نیست که اگر خوانندهای کتاب جیمز را نخوانده باشد، سردرگم شود. بنویل آگاهانه همه جزییات را در اختیار خوانندگان این داستان قرار میدهد.
جان بنویل، نویسنده ۷۲ ساله ایرلندی علاوه بر جایزه من بوکر، جوایز ارزشمند دیگری نیز دریافت کرده است که از آن جمله میتوان به جایزه فرانتس کافکا، جایزه قلم ایرلند و جایزه داستان گاردین اشاره کرد. هر ساله از بنویل به عنوان یکی از کاندیداهای جدی دریافت جایزه نوبل نام برده میشود.
رمان «خانم اُزمند» را انتشارات کناف، در ۳۸۴ صفحه با قیمت ۱۶/۸۲ دلار و ببا تیراژ ۵۰ هزار نسخه منتشر کرده است.
نظر شما