مانیا شفاهی در سخن سردبیر این شماره از مجله صنوبر به استاد اسکندر فیروز مدیرمجله و نویسندگان پرداخته است. به گفته شفاهی، اسکندر فیروز، بنیانگذار سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده است و او را پدر محیط زیست ایران نیز مینامند. او فرزند محمدحسین فیروز و نوه عبدالحسین میرزا فرمانفرما است و کارنامه بسیار درخشانی در حفاظت محیط زیست ایران دارد، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، تعیین مناطق چهارگانه حفاظت، کنواسیون رامسر، باغ گیاهشناسی، طرح پارک پردیسان و بسیار از نقاط درخشان دیگر در زمان خدمت ایشان اتفاق افتاده است.
نصرالله پورجوادی نیز در بخش دیگری از این شماره در مطلبی با عنوان «کمآزاری و حفظ محیط زیست» که آن را به اسکندر فیروز تقدیم کرده مینویسد: «کمآزاری مفهوم نسبتا رایجی است در میان نویسندگان و شعرای ایرانی در دوره اسلامی که در فلسفه اخلاقی ایران پیش از اسلام نیز سابقه داشته است. اهمیت این مفهوم را نخستین بار دوست گرامی و عزیزم آقای دکتر اصغر دادبه در مقالهای با عنوان سعدی و نظریه اخلاقی کمآزاری نوشته است. مفهوم کمآزاری نزدیک به مفهوم بیآزاری است و هندیان به آن اهمیسا یعنی بیآزاری میگویند. منظور از کمآزاری در متون ادب پارسی همان بیآزاری است. کمآزاری توصیه ای است که از قدیم بزرگان دینی همواره به پیروان خود میکردهاند. در ایران سابقه بیآزاری به پیش از اسلام میرسد. ابن ندیم در کتاب الفهرست مینویسد کسی که میخواست به کیش مانی درآید باید از صدمه زدن و آزار رساندن به آب و آتش و درخت و چهارپایان خودداری کند.»
بخش دیگر این شماره از صنوبر با عنوان «اسکندر فیروز: یک دور تمام» به مطالبی با عناوین نمونههایی از فرازهای زندگی فیروز، جناب اسکندر فیروز نوشته اسماعیل کهرم، تقدیم به اسکندر فیروز نوشته محمد درویش، پدر معنوی من نوشته پورنگ پورحسینی و نظام حفاطت پایدار در گروه قرقهای بومی نوشته فاطمه باباخانی اختصاص دارد.
گفتوگو با مهندس ضیایی کاری از مانیا شفاهی، ریواس کوهی شامل چند شعر منتشر نشده از مریم زندی از دیگر مطالب این شماره است.
در بخش مقالات این شماره نیز مطالبی با عناوین موقعیت زن در تغییرات آب و هوایی نوشته شهلا فروزانفر، کوهستان زاگرس مرکزی، چالشها و امیدها نوشته شهره صدری خانلو، تغییر اقلیم، تغییر جنگل نوشته صبا گچ پا و طبیعت در شاهنامه فردوسی نوشته نسیم کریمی مشاهده میشود.
آیین نکوداشت شصت سال حفاظت از پارک ملی گلستان، تمی، بهشت پنهان سرزمین لر نوشته بهزاد ترکاشوند، احیا صنایع بومی، راهی برای نجات جنگلهای بلوط نوشته فرزانه بزرگ نیا و پونه رئیس دانا، دفاع از یوز دفاع از محیط زیست نوشته حمید حیدری و افول ساختار حفاظت از محیط زیست در نیم قرن گذشته نوشته بهار سلاحورزی عناوین مطالب بخش گزارش است.
آوای دشتیاران نوشته حمید زارعی، امیرخان آهنی اسطوره حفاظت خارتوران نوشته مانیا شفاهی، نقد و معرفی کتاب «بومشناسی علم عصیانگر» نوشته صبا گچ پا و از اینجا و آنجا درباره محیط زیست نوشته مهسا نوری زنور از دیگر مطالب این شماره است.
شماره سوم فصلنامه طبیعت و محیط زیست «صنوبر» ویژه زمستان 1396 در 117 صفحه به بهای 15 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما