نویسنده کتاب «بانوی ملکوت» در گفتوگو با ایبنا:
حضرت معصومه (س) و حضرت زینب (س) شباهتهای بسیاری دارند
آیتالله کریمی جهرمی، نویسنده کتاب «بانوی ملکوت» در سالروز وفات حضرت فاطمه معصومه (س)، به بیان برخی از شباهتهای حضرت معصومه (س) و حضرت زینب (س) پرداخت از جمله اینکه هر دو بانو، دختر، خواهر و عمه امام معصوم هستند.
این مجتهد و استاد حوزه علمیه در سالروز وفات حضرت فاطمه معصومه (س)، در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، به معرفی و تشریح مباحث و محورهای کتاب «بانوی ملکوت» که تاکنون در مجموع هفت نوبت چاپ (پنج نوبت بوستان کتاب و دو نوبت ناشر دیگر)، حدود 20 هزار جلد از آن منتشر شده، پرداخت.
آیتالله کریمی جهرمی، بیان کرد: این کتاب در چهار فصل با عنوانهای «قم در آیینه اخبار و روایات»، «قم حرم اهل بیت (ع)»، «چراغ حرم اهل بیت فاطمه معصومه (س)» و «بخشی از افتخارات و گروهی از مفاخر قم»، شرح زندگانی حضرت فاطمه معصومه (س) و آثار توسل به آن حضرت را ترسیم کرده است.
نویسنده کتاب «قرآن و هدایت اندیشهها» ادامه داد: در نخستین فصل کتاب، شهر قم بهطور مستند براساس اخبار و روایات معرفی شده و منبع تمامی احادیث و روایات بهطور دقیق و علمی، بررسی و صحت آنها تایید شده است. دومین فصل کتاب در سه محور با عنوانهای «شهر قم و نام افتخارآفرین آن»، «مزایا، خصوصیات و عناوین شهر قم» و «مزایای مردم قم» نوشته شده است. از جمله موضوعات مهمی این در این فصل به آن اشاره شده، ویژگیهای مردم قم در روایات و در آخرالزمان است.
این استاد حوزه علمیه، با اشاره به اینکه در فصل سوم کتاب، پنج فاطمه خاندان پیامبر (ص) به مخاطبان معرفی شدهاند، افزود: فاطمه بنت اسد، مادر گرامی حضرت امیرالمومنین علی (ع)، فاطمه زهرا (س)، دختر عزیز و گرامی پیامبر (ص) و برترینِ زنان عالم، فاطمه دختر امیرالمومنین (ع)، فاطمه بنتالحسین (ع) و فاطمه معصومه (س)، پنج بانو از خاندان حضرت محمد (ص) هستند که نام فاطمه بر آنها نهاده شده است.
آیتالله کریمی جهرمی، گفت: در ادامه مباحث این فصل از کتاب به شباهتهای حضرت معصومه (س) به حضرت زینب (س) اشاره شده که از جمله شباهتها این است که هر دو بانو، دختر، خواهر و عمه امام معصوم (ع)هستند. هر دو بانو مورد علاقه برادر بزرگوار خود بوده و بهخاطر علاقه به برادر، خانه و وطن خود را ترک کردهاند. زادگاه حضرت زینب (س) و حضرت معصومه (س) در مدینه بوده و مدفن هر دو نیز دور از زادگاهشان قرار دارد. زیارتگاه این دو بانوی مکرم نیز علاقهمندان و عاشقان بسیاری دارد.
نویسنده کتاب «بانوی ملکوت» در معرفی برخی دیگر از موضوعات موردبحث در این فصل از کتاب، اظهار کرد: وفات حضرت، زیارتنامه و روایات درباره زیارت حضرت و اهتمام شیعه به زیارت حضرت معصومه (س)، بیت النور یا محراب حضرت فاطمه معصومه (س)، مقبولیت و محبوبیت حضرت، تواضع بزرگان در آستان آن بانو، کرامات و برکات حضرت و آثار توسل به فاطمه معصومه (س)، از دیگر موضوعاتی است که بهطور مستند مورد بررسی قرار گرفتهاند.
این مجتهد و استاد حوزه علمیه، با اشاره به معرفی برخی از مفاخر و رجال قم در فصل پایانی کتاب، ادامه داد: از جمله این رجال میتوان به زکریا بن آدم قمی، از اصحاب امام رضا (ع) و امام جواد (ع)؛ زکریا بن ادریس قمی، از اصحاب امام صادق (ع)، امام موسی کاظم (ع) و امام رضا (ع)، احمد بن اسحاق قمی از اصحاب امام حسن عسکری (ع) و از محدثین اهل قم اشاره کرد. آیتالله حاج میرزا محمد ارباب، حاج شیخ ابوالقاسم قمی و مرحوم حاج شیخ عباس قمی، صاحب «مفاتیحالجنان» نیز از مفاخر و رجال قم هستند که نام و شرح حال آنها در این کتاب آمده است.
در بخشی از مقدمه کتاب «بانوی ملکوت» به قلم نویسنده آن میخوانیم: «ساليان سال است كه وارد بر بانوى بانوان بهشتى و پاره تن امامان معصوم، حضرت فاطمه معصومه عليهاالسلام شده و از سفره انعام و لطف بیدريغ آن وليةالله بهرهمندم. دهها سال است كه در مركز امن و امان و در زير سايه رحمت و احسان دختر گرامى حضرت موسى بن جعفر عليهاالسلام جاگرفته و به آن ملجأ مطمئن و ملاذ نوازشگر، ملتجى و پناهنده شدهام و با وجود آنكه پناهخواهندهاى درستكار و شايسته نبوده، شرايط و تعددات پناهندگان را رعايت نكرده، درست بدان پاىبند نبوده و انجام ندادهام، ولى آن مظهر لطف و رحمت خدا مرا طرد نكرده، از در خانه خود نرانده و به دست ديگران نداده و قرين غم دورى و اندوده جدايى و محروميت نساخته، خلافكاریها و نادرستیها را ناديده گرفته و از كجیها و كاستیها كه حقيقتاً كم نيز بوده، چشمپوشى كرده، مرا از باب رحمت خود پرت ننموده و دورم نساخته است، بلكه هر روزى كه فرا رسيده، لطف تازهترى كرده و به جاى قهر و خشم، بر انعام و احسان خود افزوده است.
در اين تفكر و انديشه، وجدان شرمسارم الهام مىكرد كه اين همه بزرگوارى و كرامت نفس را از ولى نعمت خود و كريمه اهل بيت، از ياد نبرم و گامى - هر چند ناچيز - در مسير سپاسگزارى از آن مظهر لطف و رحمت بىكران خدا، يعنى فاطمه بنت موسى، عليهماالسلام بردارم. از اينرو بر آن شدم كه يادداشتهايى را كه از ساليان سال راجع به آن مكرمه بىبديل داشتم، تنظيم نموده، تقديم آستان مباركش سازم، باشد كه در جهان ابدى نيز همچون اين جهان جزو پناهيافتگان حضرتش باشم. نتيجه آن كار، كتاب حاضر است كه به نظر شريف دلدادگان و مواليان آل محمد صلوات اللَّه عليهم و علاقمندان حضرت فاطمه معصومه ارواحنافداه مىرسد.»
شرح حال حضرت معصومه (س) در منابع معتبر
فاطمه معصومه (س) مشهور به کریمه اهل بیت، دختر امام موسی کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع)، در سال ۲۰۱ هجری قمری برای دیدار برادرش امام رضا (ع)، از مدینه راهی ایران شد، اما در میانه راه به علت بیماری درگذشت و در قم به خاک سپرده شد. تاریخ وفات حضرت معصومه (س) در منابع متقدم ذکر نشده، اما برخی از منابع متأخر، وفات ایشان را ۱۰ ربیعالثانی سال ۲۰۱ هجری قمری در سن ۲۸ سالگی عنوان کردهاند. (فیض، انجم فروزان، ص۵۸؛ فیض، گنجینه آثار قم، ج۱، ص۳۸۶) و برخی نیز ۱۲ ربیعالثانی را سالروز وفات آن حضرت نقل کردهاند.
در برخی از کتب شیعه، زیارتنامهای از امام رضا(ع) برای حضرت معصومه نقل شده است. (برای نمونه ر. ک. مجلسی، زادالمعاد، ۱۴۲۳ق، ص۵۴۸-۵۴۷؛ مجلسی، بحارالانوار، ج۹۹، ۱۴۰۳ق، ص۲۶۶-۲۶۷) علامه مجلسی این زیارتنامه را در «تحفة الزائر» آورده و در مقدمه آن یادآور شده که در این کتاب فقط زیارتنامههایی را میآورد که سند آنها معتبر باشد. (مجلسی، تحفة الزائر، ص۳).
گفته شده که حضرت زهرا(س) و حضرت معصومه (س)، تنها زنانی هستند که زیارتنامه ماثوره (زیارتنامهای که سند آن به معصوم میرسد)، دارند. (حمیدی،عمه سادات زندگی حضرت معصومه(س)،ص ۴۶).
نظر شما