کتاب «مکتب تأویلی و گفتمان وحی» با موضوع واکاوی آرای قرآنشناختی نصرحامد ابوزید از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.
وی به موضوع تأویل علاقهای وافر داشت و آن را راه نجات فرهنگ عربی میدید. تمرکز این اندیشمند فقید مصری بر مباحث وحی هم به دنبال نیات تأویلیاش بوده و ارزش اولیه ندارد. وی معتقد بود که وحی نباید بر تمام جوانب زندگی عربی و یا اسلامی سیطره داشته باشد. نصر حامد ابوزید، تفسیر و تبیینی دیگرگونه از دین، قرآن و پیامبر داشت. از آنجا که وی متخصص در ادبیات عرب بود، رویکردی ادبی و گفتمانی به دین اتخاذ کرد و از این منظر به نقد باورداشتهای اسلامی رایج پرداخت.
نصر حامد ابوزید که منتقد سلفیگری و نصگرایی بریده از عقلانیت در دنیای اهل تسنن بود، پایه اصلاحات دینی را بر فاصله گرفتن از نگاه اشعری و روی آوردن به نگاه اعتزالی عقلگرا گذاشت و جامعه مخاطب خود را به اعتزال نو فرا خواند. وی در اینباره تألیفات مهم و مؤثری داشت که برخی از آنها به زبان فارسی ترجمه شد. اندیشههای ابوزید در بین اصحاب اندیشه فارسی زبان، طرفداران و منتقدانی پیدا کرد و انتقادهایی بر دیدگاههای وی بیان شد، اما جامعه علمی ایران، فاقد متنی جامع از دیدگاههای وی در همه آثار به همراه ارزیابی کامل و نقد آن بود که در این کتاب با متنی محققانه و جامع به آن پرداخته شد.
از جمله آثار نصر حامد ابوزید میتوان به «رویکرد عقلانی در تفسیر قرآن»، «نقد گفتمان دینی»، «متن، قدرت، حقیقت»، «نوآوری، تحریم و تاویل: شناخت علمی و هراس از تکفیر» و «محمد (ص) و آیات خدا: قرآن و آینده اسلام» اشاره کرد.
کتاب «مکتب تأویلی و گفتمان وحی» نوشته میثم توکلی بینا در 484 صفحه به بهای 39 هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی راهی بازار نشر شده است.
نظر شما