یکشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۷
با کم‌لطفی سیاسیون کتابخانه آیت‌الله مرعشی تا چند سال آینده غیرفعال می‌شود

آیت‌الله سیدمحمود مرعشی در مراسم افتتاحیه نمایشگاه اوراق زرین گفت: پدرم نسخه‌های خطی را به رایگان در اختیار کتابخانه (آیت‌الله مرعشی) گذاشته است اما با کم‌لطفی‌برخی مسئولان فکر می‌کنم تا چندسال آینده این کتابخانه غیرفعال شود.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به‌مناسبت هشتادمین سالگرد تاسیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و افتتاح نمایشگاه اوراق زرین امروز یکشنبه (6 اسفندماه) با حضور اشرف بروجردی؛ رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، سیدمحمود مرعشی نجفی؛ نسخه‌شناس و محمدصادق خرازی برگزار شد.
 
در ابتدای این مراسم امیرخانی، معاون کل سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: افراد بسیاری در بخش نسخه‌های خطی فعالیت داشتند. آن‌ها فراز و نشیب‌های بسیاری را برای جمع‌آوری این نسخه‌ها تجربه کردند تا بتوانند بخشی از گنجینه خطی ایران اسلامی را تعالی ببخشند.
 
وی با تشکر از علی اوجبی؛ مدیرکل نسخه‌های خطی و محمدحسین حکیم که در جمع‌آوری این نسخه‌ها تلاش زیادی داشته، افزود: در روند جمع‌آوری نسخه‌های خطی دو فرد برای ما بسیار باعث دلگرمی بودند؛ اولی سیدعبدالله انوار و دیگری سیدمحمود مرعشی نجفی که با کارشناسی‌های دقیق ما را در این امر کمک کردند.
 
کم‌لطفی به کتابخانه آیت‌الله مرعشی
در ادامه این مراسم سیدمحمود مرعشی نجفی گفت: این مراسم با روحیه من بسیار سازگار است چراکه خاندانم نسبت به گردآوری نسخه‌های خطی اهتمام ویژه داشتند. پدرم تا آخرین لحظه‌های عمرش از جمع‌آوری نسخه‌های خطی غافل نماند و من در نوجوانی تا حدودی با نسخه‌های خطی در کنار پدرم آشنا شدم. در طول دورانی که پدرم به جمع‌آوری نسخه‌های خطی می‌پرداخت متوجه کاهش کتب اربعه شیعه شد. بسیاری از نسخه‌های خطی علت نایاب بودنشان جمع‌آوری آن‌ها برای انتصاب به دوره صفویه بود. به همین دلیل کتب اربعه شیعه هم در یک زمانی بسیار کاهش یافت.
 
رئیس کتابخانه آیت‌الله مرعشی گفت: اگر پدرم نبود وضعیت شیعه شرایطی به غیراز شرایط فعلی را داشت. این گله را دارم که برخی از صاحبان سیاست نسبت به کتابخانه مرعشی نجفی کم‌لطف‌اند. پدرم به رایگان این نسخه‌ها را در اختیار این کتابخانه گذاشته است اما با کم‌لطفی‌های برخی مسئولین فکر می‌کنم تا چندسال آینده این کتابخانه غیرفعال شود.
 
 کتابخانه‌های ما مهجورند
در بخش دیگری از این آیین، محمدصادق خرازی با اشاره به جای خالی بسیاری از مسئولین در برپایی نمایشگاه اوراق زرین گفت: بسیاری از افرادی که می‌توانند گره از کار کتاب و کتابخوانی بگشایند جای‌شان خالی است. از مشکلات کشور ما این است که علم و فرهنگ در اختیار چهره‌های علمی و فرهنگی نیست.
 
وی با اشاره به روند پیشرفت فرهنگ و دوستی با کتاب افزود: هر روز در امر فرهنگ کتابخوانی عقبگرد داریم و به جای پیشرفت باید خود را با کشورهای ذره‌بینی منطقه مقایسه کنیم و سالهاست که خود را با کشورهای بزرگ مقایسه نمی‌کنیم.
 
به گفته سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد و فرانسه تمام کتابخانه‌های کشور در مهجوری قرار دارند.
 
وی با مثالی از کشور یمن عنوان کرد: یمن جزء کشورهایی است که از نظر اقتصادی بسیار شرایط نامطلوبی را دارد اما خانواده‌های آن اهمیت زیادی به نسخه‌های خطی می‌دهند و ارزش زیادی به کتاب‌هایشان قائل هستند.
 
خرازی تاکید کرد: اهل علم و فرهنگ دستشان به تهیه کتاب نمی‌رسد. افرادی که می‌خواهند سودآوری کنند هرکاری که دلشان بخواهند انجام می‌دهند و کمکی هم به فرهنگ کتابخوانی کشور نمی‌کنند.
 
دچار بی‌هویتی فرهنگی شده‌ایم
وی با انتقاد از مدیران کشوری گفت: اقدامات مردان بزرگی چون ملک از چشم مدیران کشوری به‌دور مانده است همچنین در سال‌های اخیر از خدمات آیت‌الله نجفی مرعشی تجلیلی به عمل نیامده است.
 
خرازی خاطرنشان کرد: کشور ما دچار خودکامگی مدیریتی شده است به‌همین دلیل امکانات زیادی در اختیار اهل‌ فرهنگ قرار داده نمی‌شود و از این رو کشورمان دچار بی‌هویتی فرهنگی است.
 
وی در انتهای سخنانش گفت: گاهی احساس پشیمانی می‌کنم که چرا در 40 سال گذشته به امر مجموعه‌داری و کتابداری مشغول بوده‌ام چراکه می‌توانستم به شغل دیگری بپردازم، اما خداوند را شاکرم که میراث‌دار منابع مکتوب بوده‌ام ؛ زیرا در نهایت آینده متعلق به بزرگان فرهنگ و علم یک مملکت است.
 
خرازی تاکید کرد: به تمام کسانی که در این عرصه همت و تلاش خالصانه داشتند درود می‌‌گویم و برای مجموعه‌های فرهنگی ابراز امیدواری کرد. اما برای بسیاری از مسئولین که کوچکترین شناختی بر روی فرهنگ ندارند افسوس می‌خورم.
 
ابراز مسرت به خاظر پیشرفت کتابخانه ملی
در انتهای این مراسم سیدعبدالله انوار نیز با حضور در جایگاه گفت: خیلی مفتخرم که امروز در خانه خودم صحبت می‌کنم از ابتدای فعالیتم در کتابخانه ملی هدفم بالارفتن ارج کتاب و فرهنگ کتابخوانی بوده است.
 
وی در ادامه گفت: از پیشرفت کتابخانه ملی بسیار مسرورم. الان کتابخانه ملی روزگار خوبی را دارد و امیدوارم نسل جوانی که در این کتابخانه فعالیت می‌کنند خلاقیت بسیاری را در روند پیشرفت امر به خرج دهند.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها