یکشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۳
شماره جدید فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی در پیشخان کتابفروشی‌ها

پانزدهمین و شانزدهمین شماره فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی ویژه پاییز و زمستان 1396 از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) پانزدهمین و شانزدهمین شماره فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی ویژه پاییز و زمستان 1396 از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد.

محمدرضا رسولی در بخش سخن سردبیر با عنوان «مردم‌شناسی زمانه» می‌نویسد: «در بررسی متون و محتوای مردم‌نگارانه این گونه دریافت می‌شود که گستره بزرگی از بینش مردم‌نگاشت ایران، در ادبیات مکتوب و سنت‌های شفاهی نهفته که از ابتدای قرن بیستم توسعه یافته است. مردم‌شناسی دانش شناخت فرهنگ است و به این دلیل نگاه مردم‌شناختی را می‌توان پیش از شکل‌گیری نهادهای علمی و دانشگاهی نیز مشاهده کرد.
 
در این میان سهم حوزه دانشگاهی به نسبت ادبیات غیر آکادمیک همواره کمتر بوده است. نگاهی به محتوای تولید شده از فرهنگ عامیانه در متون مردم‌نگاری حاکی از آن است که بین دو حوزه متنی مورد نظر، مراوده چندانی وجود ندارد. گویا که دانشگاه‌ها راه دیگری در مطالعات فرهنگی و تولید ادبیات مردم‌شناسی دنبال کرده‌اند. چالش‌ میان رشته‌های جامعه شناسی و مردم شناسی که تا قبل از این در مرز‌بندی روشی و بینشی و قلمرو مطالعه با یکدیگر در حالت هم‌گرا و واگرا قرار داشتند و این دو را به شکل تنگاتنگی در بررسی و تحلیل پدیده‌های اجتماعی فرهنگی گاه در مقابل هم قرار می‌داد امروزه با ظهور میان رشته‌ای‌ها در پر کردن خلاءهای مطالعاتی از یک سو و هم‌گرایی متدولوژیک در وارسی پدیده‌های خاص فرهنگی اجتماعی این رویارویی تقلیل یافته است.

در بخش «نقد شفاهی» فاطمه نامداری در گفت‌وگو با جواد صفی‌نژاد به «حکایات پدیداری رازهای سر به مهر کاریزها و عشایر ایران» پرداخته است.
 
آسیب‌شناسی تاثیر فضای سایبر بر ادبیات نوشتاری زبان معیار نوشته حمیدرضا نجفی، کتابشناسی انتقادی جامعه‌شناسی تشیع نوشته محسن صبوریان، سنگ و شیشه نوشته پروین قاسمی، فرایند ساخت‌یابی نهاد زندان؛ از مشروطه تا پایان پهلوی اول نوشته نیما اکبری و جامعه‌شناسی بدن ایرانیان نوشته محمد فکری عناوین مطالب منتشر شده در بخش «نقد تالیف» است.
 
مخاطبان می‌توانند در بخش «نقد ترجمه» این شماره نیز مطالبی با عناوین آیا آموزش می‌تواند جامعه را تغییر دهد؟ نوشته محمود شارع‌پور، جامعه‌شناسی اقتصادی حوزه‌ای نوظهور در ایران نوشته محمد علی زکی، جنگ چهره زنانه ندارد نوشته بیژن زارع، رویکرد کیفی به تحلیل و تفسیر تحقیق آمیخته نوشته امید علی مسعودی، جادو، علم و دین نوشته بهروز گرانپایه، آب و جامعه ایران، مطالعه موردی روستاری فورگ نوشته رضا انصاری فرد، جامعه‌شناسی و وصال علم؛ تمنایی وامانده در کشاکش آرا نوشته نسرین پورهمرنگ، دولت در جامعه؛ چگونه دولت‌ها و جوامع یکدیگر را متحول ساخته و شکل می دهند؟ نوشته علی حاتمی، زنان باید خودشان برای تغییر وضعیت‌شان عمل کنند نوشته مریم نورائی‌نژاد، پرسش‌هایی از مارکس نوشته پویا نعمت‌اللهی و حمید نعمت‌اللهی و نئولیبرالیسم در کوران تاریخ نوشته فاطمه قابل رحمت را مشاهده کنند.
 
«خدمت به فرهنگ ایران» نوشته فریدون شیرین‌کام عنوان مطلبی است که در بخش نقد دیروز منتشر شده است. در بخش «واکاوی» مطالبی با عناوین مردم‌شناسی در گذار نوشته جلال‌الدین رفیع‌فر و جایگاه کتب‌ انسان‌شناسی نوشته محمدصادق فربد درج شده است. قاسم آزادی احمد آبادی نیز در بخش زاویه مطلبی را با عنوان چارچوبی برای مطالعه و سنجش شبکه‌های علمی منتشر کرده است.
 
همچنین در بخش «یک کتاب یک گفت‌وگو» سعید اردکان‌زاده یزدی در گفت‌وگو با نعمت‌الله فاضلی به بررسی کتاب ابعاد سیاسی فرهنگ در ایران پرداخته است.

اما از بخش‌های پایانی این شماره فصلنامه گزارش کتاب پژوهی مردم‌شناختی: مردم‌شناسی فرهنگی نوشته روشنک فرهودی و علوم اجتماعی در کتاب سال نوشته مسعود بهزادی‌راد است که در بخش شایسته خواندن منتشر شده است. در بخش چکیده و فهرست انگلیسی نیز عبدالمجید اسکندری چکیده انگلیسی ارائه کرده است.

فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی با هدف معرفی و رونق کتاب‌ها و بررسی مسائل و مشکلات نشر کشور در این حوزه فعالیت می‌کند. این فصلنامه به قیمت 10000 تومان و به همت مؤسسه خانه کتاب منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها