مدیر عامل و عضو هیات امنای موسسه خانه کتاب و مدیر بخش کارنامه نشر سیویکمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در برنامه «الف، ب، بسمالله» بر نقش رسانهها در ترویج کتابخوانی و تدیون معیارهای شناسایی سرانه مطالعه تاکید کردند.
همزمان با چهارمین روز از برگزاری سیویکمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در بخش «رو در رو» شهرام گیلآبادی و امین خرمی درباره موضوع «سرانه مطالعه درایران» با نیکنامحسینیپور؛ مدیرعامل موسسه خانه کتاب، مجتبی تبریزنیا؛ مدیر بخش کارنامه نشر سال 1396 و محمدرضا زائری؛ عضو هیات امنای موسسه خانه کتاب گفتوگو کردند.
زائری درابتدای این گفتوگوی رادیویی نشر را حوزه پرتلاطمی توصیف کرد که نشر کتابهای دینی جدا این جریان نیست. این چهره فرهنگی دلیل اصلی وضعیت فعلی صنعت نشر را بیتوجهی ناشران به ذائقه مخاطبان ارزیابی کرد که شامل همه حوزهها از دینی تا ادبیات میشود.
این عضو هیات امنای موسسه خانه کتاب بر نقش رسانههای بر انعکاس شرایط نشر تعیین کننده دانست و در مقایسه عملکرد رسانههای ایرانی با غربی گفت: برخلاف رسانههای غربی که زمینههای افزایش گرایش مردم به کتاب را فراهم میکنند رسانههای داخلی چندان موفق نیستند.
این فعال حوزه نشر درباره موضوع اعلام آمارهای متفاوت درباره میزان مطالعه ایرانیها بیان کرد: وجود آمارهای مختلف درباره سرانه مطالعه به دلیل فقدان نگاه کارشناسی برای شناسایی معیارهای مطالعه است. برای رسیدن به آمارهای دقیق باید گروههای تخصصی مانند موسسه خانه کتاب یا پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات این وطیفه را برعهده بگیرند.
زائری با اشاره به اهمیت نقش استارتآپها و فضای مجازی در توسعه فرهنگ کتابخوانی افزود: مهمترین رسالت در این حوزه بر عهده مراکز علمی و دانشگاهی که در تعامل با نویسندگان و ناشران قرار دهند. در بحث ارائه آمارهای میزان مطالعه دچار افراط و تفریط هستیم اما نمیتوانیم از خلل فراوان در حوزه کتابخوانی عبور کنیم.
نیکنام حسینیپور نیز با اشاره به وجود بیش از 14 هزار ناشر دارای مجوز در کشور از فاصله این آمار با کتابفروشیها گفت و ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات نشر را کمبود کتابفروشی در مقایسه با تعداد ناشران است.
تبریزنیا نیز در ادامه این گفتوگو درباره آمار تولید کتاب طی سال گذشته گفت: سال 1396 شاهد رشد 11 درصدی تولید کتاب چاپ نخست در کشور بودیم اما آمارها چاپ 100 هزار عنوان کتاب را نشان میدهد؛ در حالیکه شمارگان کتاب کاهش پیدا کرده است. به اعتقاد من تعریف معیارهای سرانه مطالعه باید با نگاه تخصصی ارائه شود.
در بخش «تحلیل 31» نیز محمدحسین متولی؛ مدیر نشر «الگو» و «هوپا» درباره شیوههای نوین آموزشی در کتابهای آموزشی، آسیبهای پیشرو و تغییرات محتوایی کتابهای کودک و نوجوان گفتوگو کردند.
در بخش «سرای اهل قلم» شهرام گیل آبادی با جواد نعمتی؛ مدیر مسئول نشر مایا و عابدینی؛ مدیر مطئول انتشارات سفیر اردهال درباره حضور این دو نشر در این دوره از نمایشگاه بحث کردند.
نظر شما