ریچارد لوید پری، جایزه فولیو را برد. او برای کتاب «ارواح سونامی» که برای او این جایزه ۲۰ هزار پوندی را به ارمغان آورد، شش سال وقت گذاشته و گزارشهای مربوط به فاجعه سونامی را جمعآوری کرده بود.
«ارواح سونامی» از ریچارد لوید پری، جایزه ۲۰ هزار پوندی را در میان رقبای دیگر ازجمله «خروج از غرب» محسن حمید، «مخزن شماره ۱۳» جان مکگرگور و «مکالمات با دوستان» سالی رونی از آن خود کرد. «ارواح سونامی» یکی از سه اثر غیرداستانی در کنار «روزی که گم شد» اثر ریچارد برد و «روزی روزگاری در شرق» اثر سیالو گو بود. این جایزه تنها از دو سال پیش شروع به پذیرفتن آثار غیرداستانی کرده است.
لوید پری که به عنوان خبرنگار خارجی ایندیپندنت و تایمز برنده جایزه شده، در زمان وقوع زلزله در توکیو زندگی میکرد. او طی شش سال پس از آن صدها گزارش دست اول را گرد هم آورد و به مستندسازی این فاجعه پرداخت که بیش از ۱۸ هزار نفر را کشت و آسیب شدید ملی را در پی داشت.
لوید پری با مطالعه صدها گزارش فهمید که: «سوگواری هر کسی متفاوت است و تفاوتهای کوچک و ظریفی بسته به شرایط از دست دادن دارد.»
جیم کریس، رییس هیات داوران و رماننویس بریتانیایی گفت: «انتظار ندارید که یک اثر غیرداستانی خودش را با چنین ادبیات زیبایی معرفی کند و همچنان یک آینه تزلزلناپذیر برای نشان دادن حوادث واقعی در دنیای واقعی را روبهرویتان نگه دارد. این ترکیب گزارش و ادبیات بسیار تحسینبرانگیز بود. هنگامی که خواندن آن را تمام کردم، نه تنها فاصله میان من و ژاپن برداشته شده بود، بلکه شکاف میان فهم من از فرهنگ خودم و هر فرهنگ دیگری در دنیا از میان رفت. میدانم که این یک ادعای بزرگ است، اما این کتاب به من حس جهانشمولی بشر را داد که درک من از هرگونه اختلاف در هر جامعهای در جهان را افزایش داد. تجربه بهبودبخشی بود. این کتاب شکافهای فرهنگی را از میان برمیدارد.»
نظر شما